עריכת הסכם ממון מקצועי מבעוד מועד היא חובה לכל דבר ועניין, היות וזהו הסכם שתפקידו להסדיר את האחריות הכלכלית במקרים בהם בני זוג נפרדים. אז מהו בדיוק הסכם יחסי ממון, מי זקוק לו ומה עוד חשוב לדעת על נושא זה? על כך ועוד נסביר לכם במהלך הכתבה הבאה שאתם עומדים לקרוא.

קרדיט תמונה FREEPIK
קרדיט תמונה FREEPIK

 

הסכם ממון - קצת רקע

הסכם ממון זהו בעצם חוזה רכוש זוגי, שתפקידו להסדיר את העניינים הכספיים ואת ההפרדה הרכושית בין בני הזוג. הסכם יחסי ממון אמור לכלול את מלוא המידע המקיף ביחס לנכסי בני הזוג, זאת לצד האופן בו הם מבקשים לבצע את הפרדת הרכוש. יש להדגיש כי לא מדובר רק את הרכוש המשותף שנצבר לאורך תקופת הזוגיות, אלא גם את הרכוש איתו הגיע כל אחד מהצדדים לזוגיות. בין אם מדובר באדם לו יש דירה אחת, או באדם שיש לו נכסים רבים - הרי שבשני המקרים מומלץ מאוד לערוך הסכם יחסי ממון, שתפקידו להגן על הזכויות ועל הנכסים של שני הצדדים בכל מקרה בו פרידה עומדת על הפרק.

מה ההסכם צריך לכלול?

  • בעלות על נכסים - הבעלות על נכסים שהיו ברשות כל צד לפני הנישואין. בנוסף, צריך לכלול בכל הסכם ממון גם את הבעלות על נכסים שהגיעו במהלך תקופת הנישואין (ירושה לדוגמא), וזאת לצד הנכסים שנצברו לאורך השנים יחדיו.
  • חשבונות בנק - בדרך כלל מדובר בחשבון משותף להוצאות המשותפות של בני הזוג (לרבות הוצאות הבית). אולם, ייתכן כי יהיה צורך גם להסדיר את השימוש והבעלות בחשבונות פרטיים נפרדים.
  • הוצאות - עבור ההסכם, יש צורך גם להסדיר את תשלום החשבונות השוטפים, ואת חלוקת התשלום והוצאות אחרות לאחר הפרידה.

חשוב לא פחות - אישור נוטריון

במידה ומדובר בחוזה ממוני לפני נישואין, חשוב מאוד להדגיש כי אישור נוטריון הוא חלק בלתי נפרד מן העניין. לאחר שעורך דין ערך את ההסכם בצורה אשר משקפת את האינטרסים של שני הצדדים, יש צורך לגשת לנוטריון על מנת לאשר את ההסכם, כך שיהיה לו תוקף מבחינה משפטית. יש לציין כי טרם מתן האישור, הנוטריון בדרך כלל יבדוק כי שני הצדדים הבינו את תוכן החוזה במלואו, לרבות משמעותו, השלכותיו ותוצאותיו וכי הדברים נעשו מרצונם החופשי.

האם רק בני זוג נשואים צריכים הסכם ממון?

ובכן, בניגוד לדעה הרווחת - גם ידועים בציבור זקוקים להסכם. בדרך כלל, הסכם יחסי ממון בין בני זוג שהם ידועים בציבור נקרא הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור. יש לציין כי הסכם מסוג זה תקף גם אם אינו נחתם על ידי נוטריון, היות ולא מדובר בהסכם שנעשה מכוח חוק יחסי ממון. עם זאת, רצוי בכל זאת לקבל אישור מטעם בית משפט על הסכם של ידועים בציבור, וזאת על מנת לתת לו "חיזוק".