בדיקות שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת - קצת רקע
רגע לפני שנדון בנוגע ליתרונות מאחורי שילוב של שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת, הרי שעלינו לקבל קצת רקע אודות שני סוגי הבדיקות:
- סקירת מערכות מוקדמת - בדיקת סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת בין השבוע ה-14 לשבוע ה-16 להריון. בדיקה זו מבוצעת על ידי אולטרה סאונד, ובמהלכה רופא מומחה בעצם עובר על מערכות העובר שהתפתחו נכון לשלב הנוכחי של ההריון, וזאת במטרה לקבוע האם התפתחות העובר תקינה.
- שקיפות עורפית - בדיקה זו מתבצעת בין השבוע ה-16 לשבוע ה-20 של ההריון. מדובר בבדיקת סקר שבעצם משלבת בין בדיקת אולטרה סאונד לבין תוצאות של בדיקת דם. המטרה של בדיקה זו היא למדוד את העובי של נוזל העורף של העובר. הסיבה לכך היא, שנמצא כי עוברים עם תוצאה אשר חורגת מהנורמה של עובי הנוזל העורפי הם בעלי סיכוי סביר לסבול תסמונת דאון.
על השילוב בין שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת
הודות להתקדמות טכנולוגית חסרת תקדים, כיום ניתן ואף מומלץ לבצע בדיקה שהיא בעצם שילוב של שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת. לבדיקה מסוג זה לא מעט יתרונות, ובעיקר היא מאפשרת להורים העתידיים לקבל מידע נרחב יותר על העובר שלהם, וכל זאת בשלב יחסית מאוד מוקדם במהלך ההריון, מה שתורם להמשך הריון הרבה יותר רגוע. בדרך כלל, הבדיקה המשולבת תתבצע בין השבועות ה-13 ל-13.5 להריון, ולאורך הבדיקה הרופא אמור למדוד את הנוזל בעורף העובר, וזאת לצד ביצוע בדיקת סקירת מערכות מלאה לאיברים של העובר. במילים אחרות - לצד איתור בעיות כמו תסמונת דאון, שילוב של שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת מאפשר לנו גם לאתר מומים מבניים אחרים בעובר.
האם טמונים בבדיקה זו חסרונות?
ובכן, יש לציין כי אכן קיימים מומים מבניים מסוימים אשר עלולים להתגלות רק בשלב מאוחר יותר לאורך ההריון, אם כי רוב המומים שמתגלים מהשבוע ה-14 ואילך יופיעו בדרך כלל כבר בשבוע ה-13. מעבר לכך, חשוב להדגיש כי בדיקה זו דורשת מיומנות אדירה, הרבה מעבר להסתכלות על עובי השקיפות העורפית בלבד, ועל כן חשוב לבחור בהתאם גם רופא מומחה עם ניסיון מוכח ומעמיק בביצוע בדיקה מסוג זה. בשורה התחתונה, בהחלט יש מקום לשילוב בין שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת, ואף טמונים בכך לא מעט יתרונות עבור המשכיות ההריון.