kidsטיפ ראשון: הכה בברזל בעודו קר - יש להיערך מראש בכל רמה אפשרית: קייטנות, תאום עם סבתא-סבא, דודים במושב, חברים שלכם שיש להם ילדים בגילאים דומים וכדומה. לבנות מערך תמיכה ידוע מראש. עצם זה שאתם יודעים שיהיו ימים בהם הילדים מסודרים בתכניות מחוץ לבית – כבר ימתן את מפלס הלחץ...

כלים

2. שיחה מקדימה עם הילדים - בה תתכננו יחד איך אתם הולכים לעבור את החופש הזה הכי טוב שאפשר, כמובן בהתאם לגיל, ליכולות ולצרכים. חשוב לשמוע את הילדים ולתת להם מקום משמעותי בקביעת התכניות , שלא נגיע למצב של "אני החלטנו" ונתפלא למה הילדים לא משתפים פעולה...

3. לשמור על איזשהו סדר יום ומסגרת כמו למשל ארוחה אחת ביום משותפת לכולם, ארוחת יום שישי משפחתית, קביעת שעות של חזרה הביתה לגדולים יותר, נוהל טלפונים ואס אם אסים, שעות טלוויזיה ומחשב.

4. הו, בטלה נהדרת! - לפני הכל (קייטנה, עבודה, חוברות קיץ) פרגנו לילדיכם שבוע-שבועיים של בטלה: רביצה, שינה, בהייה, חלימה בהקיץ... בעיקר לגדולים בין הילדים ובוודאי למתבגרים- הם צריכים את זה!

5. קייטנת סבב - חלופה נהדרת, חסכונית וביתית. מתאים לילדים צעירים. התארגנות של 5 משפחות בהן הורים נמרצים כשכל אחד לוקח על עצמו יום בשבוע להשגיח, להפעיל ולהאכיל עוד 4 חבר'ה. בשאר הימים אחרים עושים זאת למענכם!

6. אימא! משעמם לי! - משפט כה שכיח בחופש הגדול. אז קודם כל- לא להיבהל. כמו שאומרים בפולנית- אף אחד עוד לא מת משעמום... התגובה כאן תהיה רגועה ועניינית: "כן, לפעמים משעמם..." אפשר גם לשאול (ולהתכוון לכך באמת): "מה אתה מציע לעשות?" ילדים צעירים מתקשים להעסיק את עצמם וצריכים הכוונה. עשו זאת ומידי פעם עודדו אותם להעסיק את עצמם באופן עצמאי תוך שאתם משבחים ואומרים מילה טובה....

7. תחביב משותף -טוב לכל השנה כמובן, אבל במיוחד לחופש הגדול! מספק זמן איכותי ומהנה של הורה-ילד. זה הזמן להיזכר בכל מה שאתם אוהבים לעשות (או אהבתם פעם ושכחתם...) ולהלהיב את ילדיכם לקחת חלק. ככה גם תהיו בטוחים שלפחות פעם-פעמיים בשבוע אתם מבלים יחד במשהו שהוא לא מחשב ולא טלוויזיה.

8. הפרד ואוורר - כשהילדים נמצאים כל כך הרבה זמן יחד רמת המתחים, הלחצים והמריבות עולה באופן טבעי. במצבים בהם ההורה נמצא יותר בבית זה יכול להחריף אף יותר שכן כולנו יודעים שרוב המריבות בין האחים מכוונות לתשומת הלב שלנו. טוב תעשו אם תפרידו בהזדמנויות שונות בין הילדים באופן מכוון. לשלוח ילד אחד לישון אצל חבר, ליזום זמן פרטי עם ילד אחד (בסבב) מחוץ לבית וכדומה.

9. שלש ארבע ולעבודה! - בעידן בו אנו חיים קשה לממן את הצרכים ההולכים ותופחים של הילדים. חופש זה זמן נהדר לעשות קצת כסף 'אקסטרה' בעבודה מזדמנת, ללמוד על הדרך פרק בכלכלה ולא פחות חשוב- לשמר, ולו בחלק מהחופש, מסגרת ברוכה. כל סוג של עבודה טובה (בהתאם לגיל כמובן): להוציא כלבים לטיול, בייביסיטר, רחיצת מכוניות, סיוע בקייטנת גן, הפצת פליירים ועוד ועוד.

10. זמן בילוי זוגי - חשוב חשוב חשוב! לא לשכוח את עצמכם בחודשיים האלו בהם תצטרכו יותר מאי פעם למלא מצברים. זה יכול להיות יציאה של ערב, בית קפה אחה"צ, לגנוב כמה שעות בבוקר כשהילדים בקייטנה/אצל חברים, ואפילו סופ"ש ארוך אחד כשהסבים בכוננות...

הכותבת, מאירה זילברמן, היא יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים בכירה במרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים