שינויים בהגדרת האוטיזם יככבו במהדורה החמישית של DSM האמריקאי - ה'תנ"ך' של העוסקים בבריאות הנפש, שצפוי לראות אור בשנת 2013. במסגרת אסיפת סקירת הטיוטא למהדורה החדשה שיזמה icare4autism, הוציא האיגוד לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר בישראל קריאה לעורכי הספר לרכך את קבלת ה"תווית" החדשה עבור חולים שיקבלו בו לראשונה את האבחנה "אוטיסט"

כלים
ה-DSM או בשמו המלא Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders הוא ספר האבחנות הפסיכיאטריות, אותו מוציא לאור איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי (ה- APA) מידיי כמה שנים. הספר משמש כמדריך לאבחון וסיווג הפרעות הנפש על פי תסמינים. כיום נמצאת בשימוש בכל העולם המערבי המהדורה הרביעית של המדריך, אשר יצאה לאור בשנת 1994.

איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי פרסם את הצעתו למאפייני אבחון חדשים עבור המהדורה החמישית של ה,DSM וביקש מן הציבור המקצועי לבחון את הטיוטה ולמסור את תגובתו עד סוף אפריל.

בין השינויים הגדולים שהוצעו במדריך המחודש הוא בסעיף האוטיזם: הטיוטה מכלילה בקטגוריה אבחנתית אחת שתקרא "הפרעות ברצף האוטיזם", ליקויים שלא הוגדרו תחת השם "אוטיזם" עד כה, למשל, קווים אוטיסטיים בילדות (PDD NOS) או תסמונת אספרגר, שיוגדרו ב-DSM החמישי "אוטיסטים בתפקוד גבוה".

ארגון icare4autism הרים את הכפפה בארץ, ויזם אסיפת מומחים, אנשי מקצוע ופעילי עמותות בתחום האוטיזם, לבחינה משותפת של המהדורה המוצעת. בראש הועדה המארגנת של הכינוס ישב ד"ר "יואב כהן">יואב כהן , מזכיר האיגוד לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר והיועץ הרפואי ל-icare4autism ישראל. הועדה שמעה את דעת אנשי המקצוע מחד ובקשת נציגי החולים מאידך:

במסגרת האסיפה ביקשו נציגי עמותת אפ"י (אספרגר ישראל) לעכב את השינוי בהגדרת סעיף אספרגר להגדרתו כ-"אוטיזם ברמת תפקוד גבוהה". נציגי העמותה מביעים חשש מהסטיגמה החברתית של "אוטיסט", אותה יצטרכו מעתה לשאת הלוקים בתופעה. כמו כן, הביעו בעמותה חשש מאיבוד תקציבים לטיפול ותמיכה בחולים, בגלל ההגדרה החדשה של "תפקוד גבוה".

תסמונת אספרגר היא מגבלה נוירולוגית התפתחותית המתבטאת בעיקר בקשיים בקשר ותקשורת חברתית ורגשית. לבעלי התסמונת אינטליגנציה תקינה, ולעתים קרובות אף גבוהה מן הממוצע, יכולות מילוליות טובות וזיכרון מעולה לפרטים. הלוקים בתסמונת אספגר מתעתעים בהופעתם: מצד אחד יכולתם השכלית גבוהה מאוד, מצד שני בשל חוסר יכולתם לתפקד בחברה בחיי יומיום, הם עלולים להיתפס כמוזרים, מתנשאים או כאנשים קרים בעלי נתק רגשי.

הפסיכיאטרים הישראלים מסכימים עם דעת עמיתיהם האמריקאים, כי על בסיס מחקרי וקליני, אין הצדקה לקיום הגדרות נפרדות "תסמונת אספרגר" ו-PDD NOS מחוץ להפרעות ברצף האוטיזם. יחד עם זאת, במכתב הרשמי, שהוציא האיגוד הישראלי לאחר הכינוס, הוא מתריע על הקשיים העלולים לצוץ בקרב אנשים המאובחנים כיום כלוקים בתסמונת אספרגר, במובנים של זהותם האישית והחברתית. האיגוד קורא להשקעת מאמץ לסייע לאנשים אלו להסתגל לתווית החדשה שיקבלו לראשונה, ולוודא כי ההגדרה במדריך תנוסח כך שהשינוי לא יגרע מהם טיפול הולם והטבות להן הם זכאים כיום.

ארגון icare4autism The International Center for Autism Research and Education)) הינו מרכז בינלאומי לחינוך וחקר האוטיזם. זהו ארגון כלל עולמי ללא מטרות רווח, שמרכזו ממוקם בניו-יורק ואשר לאחרונה פתח סניף בירושלים. המרכז הוקם על ידי ג'ושוע וינשטיין בשנת 2004, ועובד בשיתוף פעולה עם מוסדות וארגונים דומים ברחבי העולם, במטרה להתחקות אחר תופעת האוטיזם. הארגון מקדם מחקר למציאת המקורות הגנטיים והסביבתיים לאוטיזם, ומקדם טיפולים רפואיים וחינוכיים, על מנת לשרת את האוטיסטים ובני משפחותיהם.