המשקיעים בתחום הנדל"ן קבלו בוודאי כבר מספר הצעות לרכישת אדמה חקלאית למטרת השקעה ופיתוח עתידי. רגע לפני שאתם ממהרים להיענות להצעות ולרכוש את הנכסים כדאי להבין היטב את משמעות הדבר ואת השימושים אותם ניתן לעשות בנכס בהווה. לאחר הבנה מעמיקה של משמעות הדברים מגלים חלק מהמשקיעים כי אפיק ההשקעה הזה אינו עונה לצרכים שלהם, רכישת אדמה חקלאית אינה מתאימה למשקיעים המבקשים לראות רווחים בטווח הקצר.

אלו שימושים ניתן לעשות באדמה חקלאית?

תחילה, חשוב להבין כי ניהול הקרקעות בשטח מדינת ישראל נמצא תחת אחריות של מנהל מקרקעי ישראל. פרט למעט מאוד שטחים הנמצאים בבעלות פרטית, יותר מ-90% משטחי מדינת ישראל מנוהלים על ידי מנהל מקרקעי ישראל, תוך הגדרה מדויקת של ייעוד ושימושים אותם ניתן לעשות בקרקע. אדמות חקלאיות כשמן כן הן אדמות המיועדות לשימוש חקלאי בלבד, השימושים המותרים בשטח יהיו גידולים חקלאיים או ניהול משק חי. לא ניתן יהיה לעשות כל שימוש אחר בשטח או להשכירו למטרת מגורים או הפעלת עסק.

כך למשך, משקיע אשר רכש אדמות חקלאיות מתוך מטרה לקבל בעתיד אישור להפשרת קרקע, ביקש להשכיר את הקרקע עד למועד הפשרתה לבעלי קרוואנים המחפשים מקום מתאים לחניית הקרוואן תוך מגורים בו ללא כל חיבור של תשתיות מים או חשמל. בעל השטח גילה במהרה כי גם כאשר לא נעשית כל פעולה המהווה בניית קבע באדמה החקלאית השימוש בה למטרת מגורים אסור. המשקיע נאלץ לדחות את בקשת בעלי הקרוואנים להקים מתחם מגורים זמני בשטחו.

שימוש חורג באדמה חקלאית

עם ההתפתחות של הטכנולוגיה והקדמה חלה ירידה בכמות העוסקים בחקלאות בישראל ובעולם המערבי כולו. כתוצאה מכך, אנו עדים למקרים רבים בהם נעשים ניסיונות לעשות שימוש באדמות חקלאיות למטרה מסחר או פיתוח תעשייתי. שימושים אלו נעשים בניגוד גמור להגדרת ייעוד הקרקע ואסורים על פי החוק. תקנות החוק מאפשרות למנהל מקרקעי ישראל להפסיק מיד את הסכם חכירת הקרקע החקלאית עם חשיפת שימוש לא ראוי בקרקע. חקלאי אשר עושה שימוש לא הולם בשטחי אדמות חקלאיות חושף את עצמו לסכנת אבדן הזכות להחזקה בקרקע.

מדוע בכל זאת כדאי לרכוש אדמות חקלאיות?

הירידה בביקוש לאדמות חקלאיות מול העלייה המתמדת בדרישה לפתרונות מגורים, מעודדת את רשויות מנהל מקרקעי ישראל ואת הרשויות המקומיות לזרז תהליכים של הפשרת קרקעות. משקיעים הרוכשים אדמות המוגדרות כיום כחקלאיות אך נמצאות בתוך תהליך של הפשרה או צפויות בעתיד הקרוב להתחיל את תהליך ההפשרה, מבצעים השקעה חכמה. בתוך כמה שנים צפוי כי הקרקע תשנה את ייעודה וניתן יהיה לעשות בה שימוש למטרת בנייה או מגורים. המשקיעים אשר רוכשים היום אדמה חקלאית באזורים מבוקשים במחירים שווים לכל כיס, יוכלו בעתיד למכור את הקרקעות לקבלני בנייה תוך הפקת רווחים משמעותיים.