כלים

שיטה צינתורית חדשה מאפשרת לתקן דליפה במסתם הלב לחולים בסכנת חיים שאינם יכולים לעמוד בניתוח לב פתוח. 3 חולים קשים במרכז הלב של ביה"ח שיבא, עברו בשבוע שעבר את ההליך בהצלחה רבה

כ-140 אלף חולים בישראל סובלים מדליפה במסתם הלב המיטרלי (אי-ספיקה). השיטה, "מיטרה קליפ", מסייעת בעיקר לחולי לב קשים, אשר עבורם ניתוח לב פתוח - לתיקון כירורגי של המסתם הפגום - עלול להיות קטלני. בשונה מטיפולים של החלפת מסתם, שבוצעו כבר בעבר, השיטה החדשה מבצעת תיקון בדליפת המסתם באמצעות השתלת "קליפס" ללב.

הרפואה הזעיר-פולשנית צועדת צעד אחד קדימה בתחום רפואת הלב. במרכז הלב בשיבא ביצעו בשבוע שעבר טיפול צינתורי חדש, בשלושה חולים קשים מאוד. ההליך בחולים בוצע בזה אחר זה והוכתר בהצלחה רבה. עבור אחת החולות היה זה סיכוי אחרון להצלת חייה.

הטיפול יכול להועיל לאלפי חולי לב הסובלים מדליפה במסתם הלב (אי ספיקה במסתם המיטרלי - MR: Mitral Regurgitation), אבל אינם יכולים לעבור ניתוח לב פתוח לתיקון המסתם, בגלל מצבם הפיזי, שבו הניתוח עלול להיות קטלני עבורם.

שיטת "מיטרה-קליפ" (Mitra Clip) מציעה טכנולוגיה חדישה ומתקדמת, שפותחה על ידי החטיבה הווסקולרית של חברת "אבוט" (Abbott) הגלובאלית ומתאימה לחולים הסובלים מדליפה במסתם המיטרלי (השמאלי) של הלב. השיטה מאפשרת לחולי לב, צעירים ומבוגרים כאחד, לתקן בצורה בטוחה ולא פולשנית את הדליפה במסתם, מבלי לסכן את חייהם. עד כה, נוסתה השיטה בהצלחה על למעלה מ-2,000 חולים ברחבי העולם, וכעת היא זמינה גם בישראל.

הפרוצדורה החדשה מתקנת את הדליפה במסתם המיטרלי של הלב על ידי הצמדת עלי המסתם באמצעות "קליפס" (Clip) מיוחד, דבר המאפשר ללב לשאוב דם ביתר יעילות. פעולה זו זהה לפעולה המתבצעת בניתוח לב פתוח (בה "פותחים" את בית החזה, מגיעים למסתם הלב ו"תופרים" אותו) - רק שאינה כוללת את הסיכונים הנלווים לניתוח מסוג זה.

הדליפה במסתם מתרחשת כאשר העלים במסתם המיטרלי לא נסגרים במלואם וגורמים לדם לזרום בחזרה לעלייה השמאלית של הלב במהלך מחזור פעולת הלב. כדי לשמר מצב של זרימת דם מספקת לכל הגוף, הלב מפצה על כך באמצעות הגדלת החדר השמאלי. מצב זה מחייב את הלב למאמץ יתר, ועלול בסופו של דבר להוביל לאי ספיקת לב, שבץ, התקף לב ואפילו מוות. במהלך הפעולה עצמה ניתן לראות ב"זמן אמת" את הדליפה נעצרה, ואם לא, ניתן למקם את הקליפס מחדש, או לשים לחולה קליפס נוסף ולעצור את הדליפה באופן מיידי.

לדברי ד"ר גויטע, מנהל שירות הצנתורים במרכז הלב בבית חולים "שיבא", ומי שביצע את ההליך: "אני שמח שהצלחנו לעזור לחולים אלו, שעבורם הייתה זו פרוצדורה מצילת חיים. מדובר בשיטה חשובה ופורצת דרך המעניקה בשורה לחולי לב הנמצאים בסיכון גבוה לניתוח. עד כה, ניתוח הלב היה האופציה היחידה שעמדה בפני חולים שסבלו מדליפה במסתם, כאשר רבים מתוכם סובלים במקביל ממחלות נוספות והניתוח מסוכן מאד עבורם".