otersdpirפרופסור אוטרספיר מאוניברסיטת ליידן: "באווירה שנוצרה כיום בהולנד קשה להגיד דבר חיובי על ישראל". הדברים נאמרו במסגרת ההרצאה הראשונה בישראל לזכרו של פרופסור קלברינחה ההולנדי, שהתנגד למשטר הנאצי. ההרצאה, שעסקה בחרם האקדמי, התקיימה במקביל לקיום הרצאות דומות ב-17 ערים ברחבי העולם, כחלק מהציון השנתי לפועלו של קלברינחה

כלים

כ-300 איש השתתפו ביום חמישי בערב בהרצאה הראשונה שנערכה אי פעם בישראל ע"ש רודולף קלברינחה, פרופסור הולנדי שהוביל את המאבק בנאצים והתנגד לפיטורי מרצים יהודים מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת ליידן.

ההרצאה, שנערכה באוניברסיטה העברית בירושלים, התקיימה במקביל לקיום הרצאות דומות ב-17 ערים נוספות ברחבי העולם. את ההרצאה המרכזית באירוע נשא פרופסור וילם אוטרספיר, מהמחלקה להיסטוריה באוניברסיטת ליידן.

פרופסור אוטרספיר ציין את אומץ הלב שהפגין פרופסור קלברינחה וכ-40 מרצים אחרים באוניברסיטת ליידן שנשלחו על ידי הנאצים למאסר בעקבות התנגדות לפיטורי מרצים יהודיים. הוא ציין כי תופעות נוספות של התנגדות לנאצים נראו גם באוניברסיטאות הולנדיות נוספות. עם זאת, אוטרספיר ציין כי היו גם תופעות אחרות של שיתוף פעולה עם הנאצים באוניברסיטה.

פרופ' אוטרספיר קרא קטעים מהיומן שכבת פרופסור קלברינחה במחנה הריכוז ווכט. הקטעים מעידים על אדם אמיץ לב, שהתייחס למציאות הקשה בהומור. הוא התייחס לנושא של החרם האקדמי. הוא אמר שהדיון כיום מתמקד באסלאם הקיצוני ובסכסוך הישראלי פלסטיני. לדבריו, אירועי אסון התאומים הביאו להקצנה ביחס לסוגיה לשני הצדדים.

פרופ' אוטרספיר התייחס להערותיו הקיצוניות של חבר הפרלמנט ההולנדי חיראט וילדרס, הנחשב למתנגד בוטה במיוחד של האסלאם בהולנד. לדבריו, אין מקום להתערבות משפטית בדברים והדבר צריך להיות מטופל באמצעות מחאה פוליטית.

אוטרספיר גינה מצד שני את פיטורי פרופסור רמדאן מאוניברסיטת ארסמוס ברוטרדם לאחר שהתברר כי קיבל כספים שמקורם באיראן. אוטורספיר תקף בחריפות את אלו הקוראים לחרם אקדמי על ישראל. לדבריו מדובר בפגיעה בחופש האקדמי. לדבריו, באווירה שנוצרה כיום בהולנד קשה להגיד דבר חיובי על ישראל בתקשורת ההולנדית.

"הציבור מתקשה להבין מדינה ישראלית שהיא חילונית ודמוקרטית ובאותה העת בעלת שורשים היסטוריים בני אלפי שנים," אמר אוטרספיר. "הדיון הציבורי בהולנד כמעט תמיד צבוע בצבעי שחור ולבן."

זו הפעם הראשונה, שבה האירוע ,שמצוין מדי שנה סביב ה-26 לנובמבר באוניברסיטת ליידן ובערים נוספות ברחבי העולם, נערך גם בישראל כיוזמה משותפת של ארגון עולי הולנד, בשיתוף עם שגרירות הולנד, הפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית והמרכז לחקר יהדות הולנד שבאוניברסיטה העברית.

סביב ה-26 בנובמבר מציינת אוניברסיטת ליידן מידי שנה את המחאה שהביעו מרצים ותלמידים בפקולטה למשפטים נגד פיטורי חברי הצוות היהודים בעקבות צו שהוציאו הנאצים ב-1940, לאחר כיבוש הולנד בידי גרמניה.

מדי שנה ממונה "פרופסור קלברינחה", שנושא הרצאה בנושא. במקביל, עורכים ארגוני הבוגרים של אוניברסיטת ליידן הרצאות דומות הניתנות על ידי פרופסורים של האוניברסיטה, ב-17 ערים נוספות ברחבי העולם מבריסל ועד בייג'ינג, מקהיר עד קלגארי ומשטרסבורג עם סינגפור.

עדכונים אחרונים

ספט 29, 2024

שילוב בין יזמות לטכנולוגיה: הכשרה אקדמית שיכולה לעזור לכם להקים סטארט אפ

העולם המודרני רווי חדשנות טכנולוגית, וסטארט-אפים טכנולוגיים ממשיכים להוביל את השינוי…
ספט 26, 2024

הצעד הראשון לקראת תואר באמנות: חושפים את התוכנית ללימודים בבית ברל

תואר ראשון באמנות: הדלת לעולם של יצירה עולם האמנות הוא עולם של אינסוף אפשרויות. תואר…
אוג 22, 2024

ניהול סטארט-אפ נכון: טיפים שכל יזם מתחיל צריך להכיר

הקמת סטארט-אפ היא תהליך מאתגר ומרגש המצריך ידע, יצירתיות ויכולת ניהול גבוהה. הצלחת…
יול 31, 2024

קשיים ואתגרים באקדמיה: הסוד טמון בתכנון ואסטרטגיה

לימודים אקדמיים הם תקופה מאתגרת ומלאת לחץ עבור סטודנטים רבים. ההתמודדות עם הקשיים…
ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…