פרופ' פטולסקי מסביר כי אחת הבעיות המרכזיות הקיימות במכשירים לאיתור חומרי נפץ כמו T.N.T היא בהיותם יקרים מאוד, מגושמים, תהליך הפענוח שלהם אורך זמן רב ויש צורך במומחה ובמעבדות כדי לפענח את ממצאיהם. "קיים צורך במתקן קטן וזול, שאפשר יהיה לשאתו ביד, ושיאפשר זיהוי מהיר, אמין ויעיל של חומרי נפץ", הוא אומר.
הגלאי שפיתח פרופ' פטולסקי מורכב משבב שעליו התקן של ננו-סיבים (nano-wires) העשויים מסיליקון. הסיבים יוצרים התקן חשמלי (ננו-טרנזיסטור), שהינו בעל רגישות רבה לסביבה החשמלית מסביב לסיב. החוקרים ציפו את הסיבים בשכבת קישור של קולטנים כימיים לחומרי נפץ. על מנת להגביר את הרגישות של השבב, הוא צויד ב-200 התקנים, או סנסורים, המאפשרים לזהות סוגים רבים של חומרי נפץ באמינות, ביעילות ובמהירות שעד כה לא ניתן היה להשיגן – גם לא באמצעות כלבים.
יתרון מובהק של הגלאי החדש הוא בכך, שהוא קל לניוד - ניתן לשאת אותו בכף היד. בנוסף, הוא מאפשר חישה מרחוק. כך למשל, ניתן להתקינו על קיר, ואין צורך לקרב אותו לעצם הנבדק. בניגוד לגלאי חומרי נפץ אחרים, הוא מאפשר זיהוי ודאי של חומר הנפץ בו הוא נתקל. אין לו טעויות ואין החמצות.
כאמור, הגלאי החדש מעורר עניין רב מאוד בקרב גורמים העוסקים בביטחון ואבטחה. חברת "ננרג'י" ((Nanergy פיתחה אב-טיפוס המבוסס על הפטנט, והיא כבר מנהלת מגעים עם חברות המפתחות גלאים וסנסורים לאיתור חומרי נפץ.
קבוצת החוקרים בראשותו של פרופ' פטולסקי, שחזר רק לפני ארבע שנים מאוניברסיטת Harvard , נחשבת לאחת הקבוצות המובילות בעולם בתחום של פיתוח גלאים (סנסורים) ננו-מטריים לחישה של מולקולות כימיות וביולוגיות. מדובר לא רק בסנסורים המיועדים לאיתור חומרי נפץ, אלא גם בסנסורים לרעלנים ביולוגיים (כמו אנתרקס, כולרה או בוטוליניום). היישומים של גלאים אלה הינו בתחום הביטחון הלאומי, אך גם בביולוגיה וברפואה.