ממצאי מחקר האלכוהול הארוך בעולם, שהתפרסמו היום (13/10/15) בכתב העת הרפואי היוקרתי Annals of Internal Medicine, מוכיחים כי לצריכת כוסית יין אדום על בסיס קבוע כחלק מתזונה בריאה ומאוזנת יתרון משמעותי בשיפור הסיכוי לבריאות לבבית בקרב סוכרתיים. במחקר נמצא כי גם יין לבן וגם יין אדום תורמים לאיזון הסוכר בהתאם לפרופיל הגנטי .
המחקר פורץ הדרך, פרי יוזמתה של קבוצת חוקרים ישראלית מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בשיתוף פעולה בינלאומי נרחב, עשוי לתרום להנחיות הרפואיות בדבר השפעת ובטיחות צריכה מתונה של אלכוהול לאורך זמן בקרב סוכרתיים.
חולי סוכרת הינם בסיכון גבוה יותר לפיתוח מחלות לב וכלי דם מאשר האוכלוסייה הכללית. עד היום, ההמלצות לצריכת אלכוהול מתונה הינן שנויות במחלוקת, במיוחד בקרב חולי סוכרת.
למרות תרומתם הרבה של מחקרים תצפיתיים קודמים להבנת הקשר בין צריכה מתונה של אלכוהול ובריאות, הנחיות רפואיות שואפות לבסס המלצות על תוצאות ניסויים קליניים מבוקרים.
היום ,לראשונה, עומד לרשותו של העולם הרפואי מחקר קליני בעל ממצאים יוצאי דופן במהימנותם: זהו המחקר הארוך ביותר שבוצע עד כה (מעקב אחר צריכה תזונתית יומית, משך שנתיים ימים!) ומשתתפיו הישראלים הם בעלי יתרון בולט בכך שהגיעו למחקר ללא רקע של צריכת יין קבועה במסגרת התזונה היומיומית (וזאת בשונה מאוכלוסיות מחקר באירופה או בארה"ב).
המחקר בוצע בראשותה של פרופ' איריס שי, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות, יחד עם החוקרים יפתח גפנר, ד"ר רחל גולן, ד"ר אילנה הרמן-בהם, פרופ' יעקב הנקין, ד"ר דן שוורצפוקס, פרופ' אסף רודיך ד"ר אילן שלף, ד"ר רונן דורסט, שולה ויטקו, אוסנת טנג'י-רוזנטל (ז"ל) וחוקרים נוספים מאוניברסיטת בן-גוריון, המרכז הרפואי סורוקה, המרכז למחקר גרעיני נגב ובית החולים הדסה עין כרם.
החוקרים הגיעו למסקנה כי "צריכה מתונה של יין, ויין אדום במיוחד, בקרב חולי סוכרת מאוזנים וכחלק מתזונה בריאה, בטוחה, ככל הנראה, לשימוש ותורמת לשיפור מתון של כלל הבריאות הלבבית".
פרופ' שי: "המטרה של המחקר הייתה לבסס את ההשערות לפיהן צריכת יין מיטיבה עם חולי סוכרת באופן מוכח ומדעי, דבר שלא נעשה מעולם. המחקר בדק את ההשפעה הן של יין לבן והן של יין אדום על הפעילות הלבבית של חולי סכרת ומצא כי למרות שלשניהם השפעה חיובית נמצאו הבדלים במידת השפעה של שני היינות. "ההבדלים שנמצאו בניסוי בין היין האדום והלבן היו בניגוד להשערה המקורית שלנו. הממצאים הגנטיים מצביעים על כך שבעוד שהאלכוהול עצמו ממלא תפקיד חשוב בחילוף החומרים של הסוכר, השילוב של אלכוהול ברכיבים הלא אלכוהוליים, בהם עשיר היין האדום, מעצים את היתרון המטבולי. 150 מ"ל של היינות הנבדקים הכילו כ 17 גר' אתנול וכ-120 קלוריות. אך היין האדום הכיל פי 7 יותר מרכיבים פוליפנוליים ובין פי 4-13 יותר קבוצות ספציפיות של הרכיב רזוורטול, מאשר היין הלבן. עם זאת, יש לנקוט בזהירות מרבית עם כל יישום קליני של ממצאי המחקר. על חולי סוכרת להיוועץ תחילה עם רופאיהם ולהקפיד על מעקב רפואי קפדני. ניסוי זה בוצע בקרב חולי סוכרת מאוזנים מעל גיל 40, שהחלו לצרוך יין בהדרגה כחלק מתזונה ים תיכונית בריאה, תוך מעקב אחרי שינוי ברמות הסוכר בדם, ושהתחייבו לא לנהוג לאחר השתייה. ההבדלים שנמצאו בעקבות הפרופיל הגנטי מלמדים אותנו שלא כולם מגיבים באופן אחיד למשקאות אלכוהולים. יש לזכור שאלכוהול הינו חרב פיפיות המסוכן בצריכת יתר ואינו מומלץ לכל אחד".
קבוצת המחקר הישראלית מהפקולטה למדעי הבריאות של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מתמחה בניסויים תזונתיים קליניים ברמה של מחקרי תרופות. מחקר האלכוהול הנוכחי (קסקייד) בוצע בעקבות תוצאות ממצאי ניסוי אלכוהול מקדים שבוצע במשך שלושה חדשים (פורסם ב-2007 Diabetes Care). ההמלצה לדיאטה ים תיכונית לכל משתפי המחקר יושמה עקב ממצאיה הקודמים של קבוצת המחקר בניסוי ה"דירקט" בן השנתיים ( פורסם ב NEJM 2008, 2012).
המחקר מומן על ידי הקרן האירופית לחקר הסוכרת (EFSD) של האיגוד האירופי לחקר הסוכרת (EASD).