בני הזוג רות ודן שומרוני מרמת השרון יציגו מאוגוסט עד נובמבר 2010 תערוכה ייחודית בגרמניה, באתר הנצחה ששימש לענישת עובדי כפייה במלחמת העולם השנייה. בני הזוג שומרוני יוצרים בדרך כלל את עבודתם האמנותית בנפרד. החוויה המסעירה של הביקור באתר ההנצחה אוגוסטה שאכט (Augustaschacht) הניעה אותם להציג הפעם תערוכה משותפת שנבנתה בדיאלוג בין השניים

כלים

Books002_smallחמושים באומנות שלהם ייצאו ביולי בני הזוג שומרוני לגרמניה, שם יוצג הפרויקט המשותף שלהם, Memory Lane, , באתר ששימש את הגסטפו לענישת עובדי כפייה בתקופת מלחמת העולם השנייה.

"זאת לא תערוכה על שואה, זאת תערוכה על תקומה." אומרת רות. הדימויים החזקים של הצלם דן שומרוני מתחלקים לשלושה חלקים – תצלומי ספרים עבריים, תצלומי עצי זית, המסמלים את ההיאחזות בקרקע, ותצלומי אבנים טבעיות וארכיאולוגיות. יצירות החמר של רות, מתקשרות עם הצילומים. הם נושאות איתן, כמו אבני מייל, את צבעוניות הנוף, טקסטים מהספרות העברית ואותיות עבריות. עבודת עצים יבשים, המשולבת ביצירות החימר, מספרת סיפור על מלחמת קיום מסוג מאד מסוים.

כלא Augustaschacht המבודד, הסמוך לעיירה הסברגן בגרמניה, שימש את הגסטפו לענישת עובדי כפייה. בשנים האחרונות נפתח מחדש המבנה המבודד, השוכן בלב היער, לצורך שונה לחלוטין – במקום הוקמה עמותה גרמנית העוסקת בזכרון ובלקחי מלחמת העולם השנייה, כחלק מהדיון הציבורי המסעיר את גרמניה בעשור האחרון. רות ודן שומרוני הגיעו לשם לפני כשנתיים, לאחר ששמעו על פתיחתו של אתר הנצחה במקום – והקירות היכו בהם.

"אוגוסטה שאכט הוא בעיני סמל הרוע והאכזריות האנושית" אומר דן שומרוני "זה מקום מפחיד, מבנה קטן ודחוס, ששימש לענישת עובדי כפייה, שהרוע שבו קופץ אלייך מן הקירות החשופים, המכוסים בכתובות החריטה של האסירים. החלטנו להציג שם את שביל הזכרון הפרטי שלנו המביא איתו את התקומה."