מדד חדש, שפותח על ידי המרכז לקיימות מקומית של "מרכז השל" וחיים וסביבה – ארגון הגג של ארגוני הסביבה, בוחן עד כמה העיריות מחוייבות לנושאי סביבה ופועלות לקידום חזון סביבתי כולל, ובעיקר כיצד הן מתייחסות למדיניות, חשיבה כוללת וראייה לטווח ארוך בתחומי הסביבה. המדד בוחן עשרה היבטים שונים של פעילות ויזמות סביבתית

כלים

לאחרונה קיימת פעילות הולכת וגדלה של רשויות מקומיות לקידום עשייה סביבתית בעיר ולהעלאת המודעות בקרב התושבים לשיפור איכות החיים המקומית. יותר ויותר ערים מכריזות על עצמן כ"ערים ירוקות", ומקדמות יוזמות סביבתיות שונות: פרויקט גינות קהילתיות בירושלים, שיקום מדרון יפו בתל אביב, בנייה ירוקה בכפר סבא, התייעלות אנרגטית באשדוד, חינוך סביבתי בדימונה ועוד. לאחרונה החלו גם פרויקטים נרחבים של הפרדת פסולת ומיחזור ברשויות רבות.

"המרכז לקיימות מקומית" ו"חיים וסביבה" פיתחו מדד הבוחן את העשייה של העיריות לפי "עשרה העקרונות לעיר מקיימת", שאומצו על-ידי מרכז השלטון המקומי והמשרד להגנת הסביבה, ועל-ידי מרבית הערים עצמן. המדד החדש

בוחן את העשייה בפועל של כל אחת מהערים בתחומים הבאים: חסכון במשאבי מים וחשמל, שימור השטחים הפתוחים, קידום סביבת מחייה בריאה בעיר, חינוך סביבתי ועוד. המדד יתפרסם אחת לשנה ויבחן את התקדמותן של הרשויות המקומיות בקידום תכניות סביבתיות בתחומן.

לדברי אורלי רונן, מנהלת המרכז לקיימות מקומית, מיוזמי המדד, " היום יותר מתמיד ברור, כי הערים הן המנוף העיקרי לשינוי סביבתי. אנו עדים לעלייה הדרגתית ומשמעותית בנפח הפעילות של הרשויות המקומיות בסוגיות של איכות הסביבה ובריאות הציבור, והנושא הסביבתי הולך ומקבל בהן מעמד מרכזי". רונן ציינה עוד, כי המדד מסמן רף גבוה במיוחד לרשויות, כדי שהרשות תוכל להעריך את התקדמותה והתושבים – את מאמציה.

נאור ירושלמי, מנכ"ל חיים וסביבה, מיוזמי המדד, מציין כי הערים מגלות בשנים האחרונות מנהיגות סביבתית, הסוחפת אחריה משרדי ממשלה מחד ומאידך – את הציבור. לדבריו, חלק מפריצת הדרך קורה בזכות פעילותן של ועדות איכות הסביבה העירוניות, וחלק נוסף הודות לחינוך הסביבתי המתרחב והולך. "המדד החדש הוא מצפן לפעילותן של העיריות, שרובן נמצאות על מסלול מבטיח, אך הדרך שלפניהן עוד ארוכה", אמר.

לדברי הארגונים הסביבתיים, נתוני המדד מצביעים על כך שיותר ויותר רשויות מקומיות לוקחות תפקיד פעיל בהגנה על הסביבה ובחסכון במשאבים, במטרה לשפר את איכות החיים של תושביהן. העובדה שקרוב ל-50 ערים הגישו תוכניות להפרדת פסולת במקור, ועשרות הצטרפו לתכנית "תג הסביבה" להפחתת שימוש באנרגיה ומים, מצביעה על המחויבות הגבוהה לנושא בקרב ראשי הערים.

השנה, כפיילוט, המדד נבחן על כ-20 הערים שהשתתפו ב"שעת כדור הארץ" ושהתחייבו באופן רשמי לקידום מדיניות סביבתית, ובעתיד הוא יכלול רשויות נוספות. המדד לרשויות מקיימות הוא מדד דינאמי. מדדי הפעילות יתווספו וייגרעו בהתאם להתקדמות בתחומים השונים.

יוזמי המדד מדגישים, כי יותר מכל הוא מאפשר לבטא את צמיחתה של תפיסה סביבתית-עירונית רחבה ומגוונת בשלטון המקומי. אם בעבר הצטמצמה העשייה הסביבתית ברשויות לנושאים כמו ניקיון פני העיר ומיחזור, כיום עיריות מובילות ויוזמות בתחום צמצום פליטות גזי חממה, עידוד תחבורה בת-קיימא, עידוד עסקים מקומיים, פיתוח שטחים ציבוריים פתוחים בעיר, חינוך סביבתי ונושאים רבים נוספים.

נתוני המדד נאספו והוערכו בעזרת שורה של גורמים מקצועיים, ובהם: המשרד להגנת הסביבה, מרכז השלטון המקומי, פורום ה-15, יחידות דוברות ואיכות סביבה ברשויות המקומיות, הקואליציה לדיור בהישג יד, רשת ערים בריאות, עמותת ישראל בשביל אופניים, פקיד היערות במשרד החקלאות, הפורום הישראלי לאנרגיה, החברה להגנת הטבע, חיים וסביבה ארגון הגג של ארגוני הסביבה, והמרכז לקיימות מקומית, מרכז השל לחשיבה ומנהיגות סביבתית.