שמונה מתוך עשרה אנשים יסבלו במהלך חייהם מכאבי גב, תופעה לא נעימה שעלולה להידרדר ולנטרל אתכם מפעילות. מדוע זה קורה ואילו שיטות מציעה הרפואה המשלימה להתמודדות עם גב תפוס?
"הגב שלי הורג אותי" – סביר להניח שלא מעט פעמים אמרתם את המשפט הזה, או שמעתם מישהו אומר אותו. כאב הוא הדרך של גופנו להתריע בפנינו שמשהו אינו כשורה. כך נוכל למנוע מעצמנו להזיק לגוף. חשוב לא להתעלם מהכאב ולא לנסות "להשתיקו" פעם אחר פעם בעזרת כדור נגד כאבים – אלא לבדוק מה גורם לכאב ולטפל בבעיה.
למה?
הסיבות לכאבי גב רבות, אך אחת הנפוצות ביותר היא העובדה שאנחנו לא יושבים נכון ולא זזים מספיק. מעבר לכך, עוד כמה גורמים לכאבים הם: מתח, חולשה תורשתית (גנטית) של הגב, מבנה עקום או לא סימטרי מולד של עמוד שדרה או מבנה הגוף, נעליים לא מתאימות, פגיעות תוך כדי פעילות ספורטיבית, הרגלי תנועה לא בריאים ותוצאה של עבודה פיזית מאומצת. לידיעתכם: שמונה מתוך עשרה בני אדם יסבלו בחייהם מכאבי גב תחתון. אחוז הסובלים מכאבי גב בקרב נשים וגברים הוא שווה.
נגיעה רכה
הטיפולים הנפוצים ביותר בכאבי גב והמתחים הגורמים לכאבים הם טיפולי המגע - החל מהעיסוי המסורתי ועד לשיטות שמקורן במזרח הרחוק כגון שיאצו, טווינא ורפלקסולוגיה. טיפולים אלה מקלים על מתחים פיזיים ונפשיים ועל כאבי שרירים, ובכוחם לסייע במגוון בעיות אורטופדיות ובעיות שלד ושרירים כגון: צוואר תפוס, כתף "קפואה" פציעות ספורט ועוד.
בנוסף לטיפולי המגע כדאי לבחון גם דיקור סיני העושה שימוש במחטים ייעודיות ודקיקות לדיקור נקודות שונות בגוף. מחקרים שנערכו בארצות הברית הוכיחו כי דיקור ועיסוי בלחיצות משחררים בגוף חומרים כימיים, כגון אנדורפינים ואנקלפלינים – חומרים בעלי תכונות אנטי-דלקתיות, שמקלים על הכאבים ומעוררים תחושת נינוחות.
תיקון סטיות
שיטת טיפול נוספת ויעילה במיוחד לכאבי גב היא הכירופרקטיקה המתקנת סטיות קלות בין חוליות עמוד השדרה ומשפרת באמצעות כך את תפקודן הביו-מכני. הכירופרקטור מאתר את ההפרעות בחוליות עמוד השדרה בעזרת בדיקה גופנית ושימוש בהדמיות שונות ולאחר תהליך האבחון מתבצע הטיפול, הנמשך בדרך כלל דקות בודדות. לכירופרקטור היכולת לסייע בטיפול במגוון רחב של כאבי גב והפרעות שונות הקשורות לעמוד השדרה.
על מנת להשלים את הטיפול באופן מיטבי מומלץ לשלב אותו עם תרגול בשיטת פלדנקרייז ושיטת אלכסנדר המסייעות במניעה של כאבי גב. מדובר בשיטות פחות טיפוליות ויותר לימודיות המקנות הרגלי תנועה נכונים יותר. גם תרגול יוגה שוטף מונע חזרה של כאבי שרירים וכאבי גב.
מאת: ד"ר ליאור סילוורה, כירופרקט, אחראי תחום כירופרקטיקה ברשת מרפאות "כללית רפואה משלימה"