כלים

על פי חוק צער בעלי חיים חל איסור על חיתוך ברקמה חיה לצורכי נוי, קרי אוזניים, זנבות וכל חלק בגופו של בעל החיים. צוות האכיפה המיוחד של משרד החקלאות מסתובב ברחבי הארץ בניסיונות להתחקות אחר עבירות של התעללות והתאכזרות לבעלי חיים. כל האמצעים להשגת המידע כשרים– פייסבוק, תלונות ומידע מצד אזרחים, מודעות בעיתון, ביקורת שגרתית ועוד

חיתוך-זנבות בנס ציונה(צילום:נירית צפורי)

משרד החקלאות ופיתוח הכפר קנס 3 בעלי כלבים בסכום של 92,000 ₪(!!) בשל חיתוך זנבות לכלביהם. על פי חוק צער בעלי חיים חל איסור על חיתוך ברקמה חיה של בעל חיים לצורכי נוי, קרי אוזניים, זנבות וכל חלק בגופו של בעל החיים.

צוות האכיפה המיוחד של משרד החקלאות, הכולל את הממונה על פי חוק צער בעלי חיים, פקחי יחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) במשרד החקלאות ייעודים לנושא צער בעלי חיים בשיתוף עם הווטרינר הרשותי הרלוונטי, מסתובבים ברחבי הארץ בניסיונות להתחקות אחר עבירות של התעללות והתאכזרות לבעלי חיים. כל האמצעים להשגת המידע כשרים – פייסבוק, תלונות ומידע מצד אזרחים, מודעות בעיתון, ביקורת שגרתית ועוד.

במקרה הראשון, נתפסו אב ובנו מנשר אשר פרסמו מודעה ב"פייסבוק" למכירת גורי רוטוויילר, האסורים למכירה, בשל החוק האוסר על החזקת כלב המשתייך לגזע מסוכן שאינו מעוקר או מסורס. בעקבות המודעה הגיע לביתם צוות של משרד החקלאות, הכולל את הממונה על פי חוק צער בעלי חיים, פקחי הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) במשרד החקלאות והווטרינר הרשותי. במקום נתגלה כי האב ובנו ביצעו חיתוך בזנבות של 6 כלבים מסוג רוטווילר, למטרות נוי. לטענתם, וטרינרית ביצעה את החיתוך, ומאחר שסירבו למסור את שמה, נקנסו הם עצמם כאחראים. הם קיבלו קנס של 24,000 ₪ (4,000 ₪ בגין כל בעל חיים).

במקרה השני, בעת ביקורת בעקבות תלונה, גילה צוות האכיפה של המשרד בבית גידול של כלבי יורקשיר בנתניה 7 כלבים חתוכי זנב. בעת הביקורת הבעלים אמר כי הוא זה שחותך לכלבים את הזנבות, ולאחר מכן חזר בו. החשוד זומן לחקירה של פקחי יחידת הפיצו"ח, בה גם הובהר לו כי המעשה שעשה הינו בניגוד לחוק. במקרה זה הושת קנס של 28,000 ₪ (4,000 ₪ בגין כל בעל חיים).

במקרה שלישי, הוחרמו 5 גורי רוטווילר בנס ציונה, על ידי הרופא הווטרינר הרשותי בשל החוק האוסר על החזקת כלב המשתייך לגזע מסוכן שאינו מעוקר או מסורס. חמשת הגורים שנולדו לתושב העיר הוחרמו והועברו למתקן מוגן, בגיל 3 חודשים יעוקרו ויסורסו, יקבלו חיסון כלבת ויוצעו לאימוץ. הורי הגורים עוקרו וסורסו, והוחזרו לבעלים. בעת החרמת הכלבים, גילה צוות האכיפה של משרד החקלאות כי זנבותיהם חתוכים. בעלי הכלבים זומנו לחקירה, במהלכה הודו כי חתכו את זנבם של 10 גורים סך הכל, וקיבלו קנס על סך 40,000 ₪ (4,000 ₪ בגין כל בעל חיים).

אורית נוקד, שרת החקלאות ופיתוח הכפר: "הקנסות שהוטלו מדגישים את החשיבות הרבה בשינוי החקיקה שבוצע השנה, דבר המאפשר למשרד להטיל עונשים כספיים גבוהים לאלו המתעללים בבעלי חיים, וזאת ללא סחבת משפטית מיותרת".

ד"ר נירית צפורי-ברקי, הממונה על פי חוק צער בעלי חיים בשירותים הווטרינרים במשרד החקלאות: "המדובר בעבירה חמורה על חוק צער בעל חיים, ואנו רואים זאת במלוא חומרת הדין. השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות קוראים לציבור להמשיך ולדווח לנו על כל מקרה של חשד להתעללות או התאכזרות לבעל חיים. כל פנייה נבדקת ומטופלת".

פניות בנושא ניתן להעביר אל מחלקת צער בעלי חיים בשירותים הווטרינרים במשרד החקלאות, באמצעות: דוא"ל ל- welfare@moag.gov.il או לפקס: 03-9681661.

הקנסות הללו התאפשרו לשינוי חקיקתי שהוביל משרד החקלאות ופיתוח הכפר למתן קנסות מִנהליים חדשים לאכיפה טובה, יעילה ומרתיעה יותר של עבירות חוק צער בעלי חיים. הקנסות המִנהליים נכנסו לתוקף לפני כשנה.

השימוש בקנסות מנהליים הנה דרך קלה ומהירה יותר להעניש את העוברים על חוק צער בעלי חיים, ללא הליך בבית משפט. קרי, מתן קנסות מִנהליים חוסך את הצורך בהעמדה לדין הכרוכה פעמים רבות בהליך ארוך, אשר בסופו לא תמיד העבריין בא על עונשו. באמצעות קנסות מִנהליים, העובר על החוק משלם על כך במהירות ומרגיש את חומרת העבירה בכיסו. את החוק אוכפים פקחי יחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) של משרד החקלאות.