ההחלטה כיצד לנהל את העסק, באמצעות עוסק מורשה או חברה בע"מ, צריכה לאזן בין עלויות הניהול הנוספות של חברה בע"מ, לעומת ההגנה שזו מקנה לכם. ההמלצה הרווחת היא לפתוח חברה בע"מ מעל מחזור כספי מסוים בלבד – אולם זוהי הסתכלות כלכלית נטו, שאיננה מביאה בחשבון את ההבדל המשפטי.

כלים

לדוגמא - יזם צעיר ומוצלח, מאיזור הצפון, פתח חברה בע"מ לצורך פתיחת מסעדה. הוא איתר את הצורך, בדק עלויות, הכין תכנית עסקית, איתר את המקום המושלם ואף ערך בדיקות שגילו שהמסעדה עומדת להיות סיפור ההצלחה הבא בצפון.

היזם חתם הסכם שכירות לארבע שנים, גייס צוות מלצרים וטבח מיומן, ובתוך חודשיים כבר נאלצו הלקוחות להזמין מקום מבעוד מועד. אבל לאחר שלושה חודשים, החלה מלחמת לבנון השנייה והמסעדה היפהפיה נותרה שוממה.

תשלומי השכירות, שכר העובדים והתשלומים לספקים הכריעו את העסק. נגד היזם הוגשו כתבי תביעה על חובות של מאות אלפי שקלים ונושים שונים בקשו לעקל את דירתו של היזם.

למזלו של היזם, החברה שפתח לניהול המסעדה הייתה בעירבון מוגבל וכך טען עורך דינו של היזם להפרדה בין היזם לחברה בע"מ, שעל פי החוק מהווה אישיות משפטית הנפרדת מבעליה.

בית המשפט קבע כי על החברה לשלם את הסכומים האדירים אולם לא ניתן לעקל את דירתו של היזם שכן היא אינה חלק מנכסי החברה. החברה בע"מ נכנסה לחדלות פירעון ונסגרה אולם דירת המגורים של היזם ניצלה.

היזם האמיץ התייאש מעסקי המסעדנות והיום מנהל באמצעות חברה חדשה שהקים- מיזם טכנולוגי חדש שעומד להימכר במיליוני דולרים לחברה בינלאומית בתחום.