כלים

זו השנה השנייה בה יסומנו עשרות שקנאים בצבע כחלק ממאמץ האקולוגים לעקוב אחר מסעם בישראל. היום סומנו 31 שקנאים, ששוחררו חזרה לטבע בשמורת החולה. רשות הטבע והגנים תממן גם השנה רכישת עשרות טונות של דגים, אשר יסופקו לשקנאים, במטרה לאפשר להם להמשיך בנדידה- ולהרחיקם מבריכות הדגים

31 שקנאים נודדים נלכדו, נבדקו, סומנו ושוחררו חזרה לטבע בשמורת טבע החולה, במסגרת פרויקט מעקב אחר העופות הנודדים שמבצעת רשות הטבע והגנים, בסיוע מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע.

השקנאים נלכדו במאגר מים באזור היישוב דלתון ובמבצע מרוכז הועברו לשמורת טבע החולה. בשמורה השקנאים זכו לעבור בדיקות גופניות כמו משקל ולקיחת דם, קיבלו תגי כנף חדשים ונצבעו בצבע מיוחד, שיאפשר לאתר את הלהקה בהמשך דרכה בישראל וכך לזהות את מסלולם במהלך הנדידה בארץ. הצבע אינו פוגע בשקנאים ונעלם עם תחלופת הנוצות של השקנאים.

כ-40 אלף שקנאים יחלפו מעל ישראל במהלך עונת הנדידה שזה עתה החלה, במסעם לארצות הדרומיות והחמות, כך מעריכים בימים אלו בחטיבת המדע של רשות הטבע והגנים.

השקנאים שיחלפו מעל ישראל ייהנו גם השנה מתנאי נדידה משופרים: עשרות טונות של דגים יסופקו להם על ידי פקחי רשות הטבע והגנים בכל רחבי הארץ, מתוך מטרה לאפשר להם להתחזק לקראת המשך הנדידה ולהרחיקם מבריכות דגים מסחריות.

במקביל, גם השנה לא ניתנו היתרים לשימוש בכדורים חיים להרחקת השקנאים מבריכות הדגים המסחריות והחקלאים מבצעים את הגירוש לאתרי אספקת המזון באמצעים שאינם הורגים בלבד. פקחי רשות הטבע והגנים יפעלו אכיפתית כנגד מפירי ההוראה.

אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים: "המטרה היא לצמצם את הקונפליקט בין השקנאים למגדלי הדגים, קונפליקט שבשנים עברו גרם נזקים כבדים לשני הצדדים. מרבית החקלאים מבינים היום שפעולות כמו אספקת מזון לשקנאים הרעבים ומעקב אחרי תנועתם בארץ- וגם מחוצה לה, משרתות ומגנות גם על השקנאים וגם על בריכות הדגים המסחריות.

בשנה שעברה מרבית החקלאים, שחלקם ספגו בשנים עברו הפסדים בעקבות הפגיעה במקור פרנסתם, התגייסו למאמץ- ועדיין היו כמה אירועים חריגים של פגיעה בשקנאים בניגוד להנחיות. אנחנו מקווים שכל החקלאים יבינו שרק דרך שיתוף הפעולה ניתן להגיע למצב שבו כל הצדדים מרוויחים: החקלאים, השקנאים וכלל אוהבי הטבע בישראל."