הפופולאריות הגדלה של ניתוחים רובוטיים לטיפול בסרטן הערמונית מושכת תשומת לב לניתוחים עצמם. מחקרים רפואיים ממשיכים להשוות את התוצאות של הניתוחים הרובוטיים ללפרוסקופיה ולניתוחי פתיחת בטן היותר מסורתיים. ד"ר דיוויד סמאדי, סגן יו"ר המחלקת לאורולוגיה וראש היחידה לרובוטיקה וכירורגיה זעיר פולשנית במרכז הרפואי "הר סיני", מאמין שהרובוט הוא הדרך הנכונה לטיפול בסרטן הערמונית. אולם, הוא מדגיש, "הניסיון הוא המפתח"
ממצאים חדשים מבית הספר לרפואה ווייל קורנל בניו יורק תומכים ביתרונות הרפואיים של ניתוח הסרת ערמונית רדיקלי רובוטי. במחקר נסקרו התוצאות של 110,016 אנשים שעברו הסרת ערמונית. בערך 19% מהם עברו ניתוחים רובוטיים להסרת הערמונית, ואילו השאר עברו לפרוסקופיה (21%) או פתיחת בטן (60%).
המטופלים שעברו לפרוסקופיה וגם אלה שעברו ניתוח רובוטי איבדו פחות דם וגם שהו זמן קצר יותר בבית החולים. יתר על כן, בשתי השיטות שיעור התחלואה סביב הניתוח היה נמוך יותר.
ד"ר סמאדי מסביר, "לשתי השיטות יש יתרונות גדולים על פני פתיחת בטן. חתכים קטנים יותר וראייה טובה יותר מאפשרים לי לראות את הסרטן ולהסיר את הערמונית באמצעות שדה ניתוחי הרבה יותר נקי. בניתוח רובוטי, הראות משופרת פי 10 באמצעות דימות תלת מימדי והמיומנות של הרובוט בידיים שלי מאוד מדויקת".
במחקר הזה, בניתוחים הרובוטיים היו גם הכי פחות סיבוכים כירורגיים. "למרות שהממצאים האלה תומכים בדברים שאת הנכונות שלהם אני יודע מהפרקטיקה שלי", המשיך ד"ר סמאדי, "מדאיגה אותי המסקנה שהם הסיקו לגבי הניסיון. להגיד שקל יותר ללמוד ניתוחים רובוטיים או שאפשר לרכוש בקיאות אחרי חמישים ניתוחים בלבד, זה מבלבל. מחקרים קודמים הצביעו על הצורך ביותר מ-1,600 מקרים כדי להשיג תוצאות מתקבלות על הדעת".
בניתוחי SMART (טכניקה רובוטית מתקדמת שהותאמה ע"י ד"ר סמאדי) שלו, ד"ר סמאדי משתמש ברובוט דה וינצ'י כדי להסיר את הערמונית והסרטן שסביבה בצורה נקייה. ד"ר סמאדי ביצע יותר מ-3,500 ניתוחים רובוטיים מוצלחים בעשר השנים האחרונות, עם שיעור ריפוי מהסרטן של 97%.
הפרקטיקה של ד"ר סמאדי חורגת מגבולות ארה"ב. לעיתים קרובות הוא נוסע לארצות אחרות כדי לשתף במומחיות שלו בסרטן הערמונית ולבצע ניתוחים חיים באמצעות רובוטים להסרת הערמונית.
"במדינות רבות, כולל ישראל ואיטליה, אני רואה רצון לטיפול טוב יותר בסרטן הערמונית. פעמים רבות יש להם את היכולת לרכוש את הרובוט, אבל פשוט אין להם את כמות המקרים שיש לנו. הטכנולוגיה אמנם נמצאת והמנתחים בעלי ידע, אבל הם מבינים שזמן וניסיון הם מה שצריך כדי להצליח בניתוחים רובוטיים".
המחקר נראה סותר במידה מסוימת, משום שאחת המסקנות היא גם שהמנתחים שמבצעים את המספר הרב ביותר של ניתוחים, אלף או יותר, משיגים את התוצאות הטובות ביותר. "זה נראה לי הגיוני", אמר ד"ר סמאדי, "רובוט או לא רובוט, זאת עדיין רפואה. הבחירה במנתח מנוסה היא קריטית".