מפקחי מינהל מקרקעי ישראל הגיעו השבוע לפנות מטע נקטרינות בלתי חוקי, שניטע על אדמות מדינה המיועדות לשימוש חקלאי בכפר הדרוזי עין קניה שברמת הגולן ומצאו שהפולש שנטע את המטע, תושב הכפר, עקר את העצים בעצמו, כדי להימנע מתביעה על הוצאות הפינוי הגדולות.
מטע הנקטרינות, ששימש לשימושים מסחריים, ניטע על גבי שטח של כ- 4 דונם בפאתי הכפר, שטח בבעלות המדינה, העומד להשכרה חקלאית לבני היישוב. מאחר ומדובר באיזור קו עימות, הקרקע עומדת להשכרה חקלאית עונתית חינם, ללא תשלום – כלומר, כל תושב בכפר יכול להגיש בקשה למינהל ולקבל את הקרקע לשימוש חקלאי עונתי כחוק וללא עלות.
הפולש, שבחר להימנע מהגשת בקשה, פלש לקרקע לפני כעשר שנים, ומאז מנהל נגדו מינהל מקרקעי ישראל הליך משפטי במטרה להביא לפינויו. לאחרונה הסתיים ההליך בקבלת צו פינוי שיפוטי חלוט, ובמינהל מקרקעי ישראל הודיעו לפולש כי בקרוב ייעקר המטע, ולאחר מכן ייפתח נגדו הליך משפטי בו ייתבע על הוצאות הפינוי שנגרמו למדינה בעקבות הפלישה לקרקע, הכוללות את עלויות הציוד ההנדסי, עלויות כוח האדם ועוד. בעקבות כך, העדיף הפולש לעקור את המטע בעצמו ולפנות את השטח.
השטח שפונה יעמוד מחדש להשכרה חקלאית עונתית לבני המקום, כאשר כל תושב בעין קניה יוכל להגיש בקשה למינהל ולקבל את הקרקע לעיבוד חקלאי עונתי ללא עלות.
במינהל מסבירים כי מדובר, במקרה זה, בקרקע הנמצאת בפאתי הכפר ורשומה זה מכבר בטאבו כאדמת מדינה. יחד עם זאת, תהליך ההסדרה של משטר הקרקעות ברמת הגולן, המתנהל במשרד המשפטים מאז שהוחל החוק הישראלי על רמת הגולן, עדיין לא תם, ורוב הקרקעות בתוך הכפרים הדרוזיים ברמת הגולן, בשטח כולל של כ- 60,000 דונם, טרם הוסדרו. לכן, האכיפה של דיני הקרקע בתוך שטחים אלו מלווה במכשולים משפטיים היוצרים קושי ועיכובים בביצוע פעולות אכיפה.