רחוק מהכור הגרעיני שבבושהר, ברמב"ם עושים שימוש במקורות רדיואקטיביים למטרות ריפוי סרטן הערמונית. תכירו את הנשק הסודי-השתלת גרגירי יוד זעירים לטיפול ממוקד במחלה
במלחמה כמו במלחמה, כל האמצעים כשרים, וברמב"ם מגייסים את הרדיואקטיביות לטיפול בסרטן הערמונית. השיטה המכונה ברכיתרפיה, עושה שימוש בגרגירי יוד זעירים המושתלים בערמונית ומטפלים בגידול באופן ממוקד. ברכיתרפיה נחשבת לשיטה חדשנית במושג הזמן של עולם הרפואה, והיא פותחה רק לפני 20 שנה בארה"ב. לפני למעלה מעשור, יובאה השיטה לישראל, ומאז עושים בה שימוש בשני מרכזים רפואיים בארץ, ביניהם רמב"ם, היחידי בצפון.
כל גבר עשירי בישראל, צפוי לחלות בסרטן הערמונית, הגידול הממאיר השכיח ביותר בגברים בני 50 ומעלה. יחד עם זאת, מסתבר כי רק חלק מהגברים המפתחים סרטן הערמונית יסבלו מהסימפטומים של המחלה או ימותו כתוצאה ממנה. סיכויי ההחלמה הם גבוהים מאוד, ותלויים בעיקר בגילוי מוקדם של המחלה. ניתן לטפל במחלה במספר אופנים, המשתנים ממקרה למקרה, ולאחרונה אף חנכו ברמב"ם את השימוש הראשון בארץ ברובוט ה"דה-וינצ'י", לניתוח סרטן הערמונית.
אולם, בשנים האחרונות, לצד הניתוחים ויתר הגישות הטיפוליות, הולכת ומסתמנת יעילותו של טיפול המגיע מכיוון מעט מפתיע-השתלת גרגירי יוד זעירים ברקמת הערמונית.
במסגרת הטיפול בברכיתרפיה מוחדרים לערמונית באופן מדויק, גרגירים המכילים מקורות רדיואקטיביים (יוד-125), באמצעות מחט ותחת בקרה של אולטרא סאונד (על שמע דרך החלחולת). הגרגירים שגודלם כגודל גרגיר אורז, מוחדרים אל תוך הגידול עצמו ואל רקמת הערמונית (לטיפול במוקדי גידול נוספים בערמונית), ומפיצים קרינה ממוקדת לפרק זמן של חודשים. לברכיתרפיה ישנם יתרונות משמעותיים על פני קרינה חיצונית: מאחר ומרחק הקרינה משפיע על נפח קטן של הרקמה המקיפה כל גרגיר, נחסכת פגיעה מיותרת ברקמה הבריאה מסביב ובאיברים הסמוכים.
משום שמדובר בקרינה פנימית, ניתן להגדילה עד פי 3 מהקרינה החיצונית, מה שתורם לסיכויי ההחלמה. הטיפול ברמב"ם נעשה בשת"פ מלא בין מחלקת אורולוגיה בניהולו של פרופ' שמעון מרטיק, למערך אונקולוגי ברמב"ם, בניהולו של פרופ' אברהם קוטן. על צוות השירות נמנים ד"ר יהושע גנסין, רופא בכיר במחלקת אורולוגיה, ד"ר מרק שילקרוט, אחראי התחום במערך האונקולוגי, מג' אלכס נבלסקי ומג' שחר דניאל, פיזיקאים רפואיים, גב' אליסון ברניגר, אחות אחראית יחידת קרינה, ומר יורי ניסן, אח חדר ניתוח אורולוגי.
לדבריו של ד"ר יהושע גנסין, רופא בכיר במחלקת אורולוגיה, הטיפול הוכח כיעיל כיתר הטיפולים, הן מבחינת תופעות הלוואי והן מבחינת הריפוי מהסרטן, אך יחד עם זאת ההבדלים בין השיטות, הופכים את הטיפול לנוח יותר עבור המטופל:
"במשך למעלה מ-10 שנים ביצעתי את הטיפול בכ-350 מטופלים והיתרונות ברורים. מדובר בטיפול חד פעמי, המהווה חלופה לכריתה של הערמונית. הטיפול אורך בסך הכול כשעה ומתבצע תחת הרדמה מקומית או מלאה. כבר באותו היום החולה שב לביתו, ובתוך יממה הוא חוזר לפעילות מלאה. יש להדגיש כי שיטה זו אינה מתאימה לכל מטופל, אלא רק לחולים שבהם סרטן הערמונית עדיין לא התפשט מחוץ לגבולות הבלוטה". שירות הברכיתרפיה של הערמונית קיים ברמב"ם מסוף 1999, אולם החידוש המשמעותי הוא שינוי בשיטת ההשתלה ששודרגה: תכנון ההשתלה וההשתלה עצמה נעשים בפעם אחת בחדר הניתוח עם אינטראקציה רצופה ביניהם. תוכנית ההשתלה מותאמת בכל רגע נתון לנתוני ההשתלה בפועל, והשינויים בתוכנית ההשתלה נעשים בהתאם.
דבריו של ד"ר מרק שילקרוט, אונקולוג מומחה בטיפול בברכיתרפיה, רצף הפעולות באותו הטיפול, מבטיח דיוק מרבי בביצוע ההשתלה: "בעבר, תכנון ההשתלה וההשתלה עצמה נעשו בהפרש של כשבועיים. בשיטה הישנה, לא הייתה שום אפשרות לשנות את תוכנית ההשתלה בזמן ביצוע ההשתלה. את הבעיה הזו פתרנו באופן הפעולה הנהוג כיום, אך יתרה מכך, בשיטה החדשה, המקובלת כיום במרבית המרכזים באירופה ובארצות הברית, אנחנו "חוסכים" למטופל אי נוחות נוספת כמו הרדמה מיותרת, וכל מה שמשתמע מהגעה נוספת לבית החולים, לביצוע פרוצדורה רפואית".