ועדת החינוך של הכנסת תתכנס ביום חמישי (22 ביולי) לדון בתקנות להחזקת תרנגולות מטילות בתעשיית הביצים מתוקף חוק צער בעלי-חיים. תקנות אלו מעוכבות זה 16 שנים: עם חקיקת חוק צער בעלי-חיים הטילה הכנסת על משרד החקלאות לקבוע תקנות לביצוע חוק צער בעלי-חיים בתחומים שונים, ובכלל זה תקנות שיבטיחו תנאי מחייה מינימליים לתרנגולות. אולם משרד החקלאות עשה מאז כל שביכולתו לעיכוב התקנות.
כרגע, התקנות הן הגורם המעכב את הרפורמה בענף הלול, המוקפאת מזה כחצי שנה בצו-ביניים עקב עתירה לבג"ץ של עמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים. אנונימוס דורשת לקבוע תנאים מינימליים להחזקת התרנגולות, לפני שיושקעו כספי ציבור בהקמת הלולים החדשים. זאת על מנת שלא יבוזבזו 300 מיליון ₪ על כלובים המנוגדים לחוק צער בעלי-חיים.
"לא בכל יום בונים מחדש את לולי התרנגולות", אומר רונן בר, מנהל קמפיין "ישראל יוצאת מהכלוב" באנונימוס. "יש לנו היום הזדמנות היסטורית לעבור ללולים ללא-כלובים, ולהקל על סבלן היומיומי של 7 מיליון תרנגולות בשנה. 31 מדינות בעולם אסרו על כלובי-סוללה, ורבות מהן אף אסרו על כל סוגי הכלובים. אין שום סיבה שישראל תישאר מאחור. המסורת היהודית מחייבת אותנו להוביל בכל הקשור להגנה על בעלי-חיים. גם מבחינה כלכלית אין הצדקה לכלובים. לפי נתונים שפרסם משרד החקלאות, הקמת 'לולי מעוף', לולים רב-מפלסיים ללא כלובים, חסכונית בשטח וזולה ב-12.5% מאשר הקמת לולי כלובים".
אורנה בנאי: "משרד החקלאות מבקש לדחוס תרנגולות לכלובים כמו שדוחסים נעליים לקופסאות. בכלוב אין להן אפשרות להזדקף או לנוע, ואפילו לא למתוח כנף. הנוצות נשחקות והגוף נפצע. צחי בוקששתר סיפר פעם כיצד בא לצלם לול לאחת מתוכניותיו וגילה תרנגולות שבשרן צמח סביב הסורגים. תרנגולות דחוסות בכלובים לעולם לא יזכו להתהלך על אדמה, או לנקר במשהו מלבד בשר חברותיה לתא. לכן חותכים לה את המקור בלהב מלובן. במדינות מתוקנות, התעללות כזאת היא עבירה פלילית".
בדיון הראשון (24 במאי) מתחה הוועדה ביקורת קשה על הצעת התקנות של משרד החקלאות. ח"כ דב חנין טען שכלובי-סוללה מנוגדים לחוק צער בעלי-חיים, וקרא להקמת לולים ללא כלובים, כנהוג במדינות מתקדמות: הוא ציין שלולים ללא כלובים מהווים 96% מייצור הביצים באוסטריה, 60% בשבדיה ו-100% בשווייץ. יו"ר הוועדה ח"כ זבולון אורלב טען שכלובי-סוללה אינם מתיישבים עם המסורת היהודית, וקרא למשרד החקלאות לשפר את התקנות ברוח הסטנדרט האירופי. אולם טיוטת התקנות שהוגשה לדיון השני לא כללה כל שינוי מהותי. כמחאה, ביטל אורלב את הדיון ברגע האחרון.
אם יאושרו תקנות המתירות כלובי-סוללה, אומרים באנונימוס, יפנו לבג"ץ. שופטי בג"ץ כבר אמרו בדיון ב-14.2.10, כי על המדינה להיות מוכנה לכך שישראל תאמץ את התקן האירופי – בין בתקנות ובין בפסק-דין. ב-13 באפריל החליטו השופטים רובינשטיין, פוגלמן ועמית לאפשר התקדמות בפיילוט של הרפורמה רק אם הלולים שיוקמו יהיו ללא כלובים או לפחות יעמדו בסטנדרט האירופי. למרות זאת, התקנות שניסח משרד החקלאות מציעות להקים כלובים שאסורים להקמה באירופה מזה 7 שנים.
67% מהישראלים מעדיפים לרכוש ביצים שלא הוטלו בכלובים, כך לפי סקר מכון "מאגר מוחות" שנערך במארס 2009. כ-30 אלף איש חתמו על עצומה הקוראת לאיסור על כלובי-סוללה. המחאה קיבלה תגבורת מצד 120 וטרינרים, שחתמו על עצומה המדגישה את הנזק הבריאותי שנגרם לתרנגולות בכלובים. לאחרונה הצטרפה למחאה גם שורה ארוכה של שפים, ביניהם ישראל אהרוני, צחי בוקששתר, שגב משה, אביב משה וארז קומרובסקי. אורנה בנאי, שי אביבי, שי גולדשטיין, ריקי בליך ולביא זיטנר הצטלמו בהתנדבות לסרטוני ההסברה של קמפיין "ישראל יוצאת מהכלוב". גדי סוקניק תרם את קולו לקריינות.