תינוק חדש מסעיר את הממלכה הבריטית
והדוכס והדוכסית מקיימברידג' הודיעו כי אין בכוונתם לקחת מטפלת ליורש העצר, אלא לטפל בו בכוחות עצמם, (כמעט) כמו כל זוג הורים צעיר. ומה אם הנסיך החדש יתעקש על לילות לבנים?
ענבל בן משה, יועצת שינה ומנתחת התנהגות מוסמכת מציעה להורים הטריים 10 טיפים לשנת לילה רציפה:
- בדקו כיצד התינוק ישן במהלך היום. הורים רבים אינם מודעים לכך, אך טיב שנת הלילה מושפע בעיקר מכמות וזמני השינה במהלך היום. בניגוד להנחה הרווחת, תינוק עייף מתקשה להירדם בלילה ועל מנת שהתינוק יישן טוב יותר במהלך הלילה, חשוב להקפיד על שינה סדירה במהלך היום ובזמנים בהם הוא מראה סימני עייפות.
- הקדימו את שעת ההשכבה בערב. הורים רבים מפספסים את חלון השינה של ילדיהם וכתוצאה מכך הוא נכנס לעייפות יתר- מצב המקשה עליו להירדם וגורם ליקיצות רבות יותר במהלך הלילה. בניגוד ל"עיקרון הסבתא" (זאת שאומרת "תמשכי את התינוק ואז תראי שהוא ישן לך לילה רצוף"), אצל תינוקות העיקרון הוא הפוך; לעולם אל תמשכו תינוק עייף. רצוי להקדים את שגרת הערב שלכם ולוודא שהתינוק לא יגיע עייף מדיי לשנת הלילה.
- למדו אותו לקחת מוצץ לבד. כבר החל מגיל 7-8 לחודשים לערך, תינוקות מסוגלים לקחת מוצץ בכוחות עצמם. הורים רבים ממשיכים לשים עבור ילדם את המוצץ בפה, דבר המנציח התעוררויות ליליות. מומלץ ללמד את ילדכם את ההוראה "קח מוצץ" ולסייע לו לקחת את המוצץ בעצמו. מומלץ ליישם עיקרון זו לאורך כל היממה, וככלל להקפיד לא לעשות עבור ילדכם פעולות שהוא מסוגל לעשות בעצמו.
- הצמידו לו חפץ מעבר. את המושג "חפץ מעבר" הגה הפסיכואנלטיקאי דונלד וויניקוט במאה הקודמת. מדובר בחפץ אהוב (כגון: בובה, שמיכה, מוצץ או חיתול) אשר מספק לילד ביטחון ומסייע לו ב"פרידה" הזמנית מההורים בעת שהולכים לישון. מומלץ בשלב ראשון להצמיד לילדכם את החפץ בזמני הנקה/אכילה מבקבוק וזמני הירגעות והתפנקות איתכם, ולאחר תקופה להציע את החפץ גם בעת טקס ההשכבה.
- הקפידו על טקס שינה. טקס שינה הוא למעשה רצף של פעולות קבועות המסייעות לתינוק להגיע מוכן יותר לקראת השינה. כדאי שטקס השינה יכלול מספר פעולות מרגיעות כגון עיסויים, מוסיקה שקטה, סיפור/דקלום או שיר ערש רגוע. כמו כן חשוב להקפיד שסדר הפעולות יהיה קבוע על מנת שילדכים ילמד לזהות תוך מספר ימים שבעקבות פעולות אלו הולכים לישון.
- הקפידו שילדכם יאכל מספיק במהלך היום. על מנת שתינוקכם יוכל לישון טוב במהלך הלילה, חשוב שתזונתו תהיה תואמת לצרכיו ולגילו. מומלץ להציע אוכל לעיתים קרובות יותר בשעות אחה"צ והערב, לקראת השינה.
- נתקו קשר בין אוכל – שינה. תינוקות רבים מתרגלים להירדם עם בקבוק או פטמה בפה. כאשר התינוק חווה יקיצות במהלך הלילה, על פי רוב הוא יחפש את הבקבוק או פטמת אמו, וכשלא ימצא את אלו יחוש בהלה ויתעורר. לכן, מומלץ לא לאפשר לילדכם להירדם עם האוכל ולנתקו בשלב שהוא מנומנם.
- למדו את ילדכים להירדם באופן עצמאי. תינוקות אשר תלויים בהוריהם בכדי להירדם מתעוררים לעיתים תכופות יותר. למדו את ילדכם להירדם באופן עצמאי בתוך מיטתו בתחילת הלילה על מנת שיסגל לעצמו דרכי הרגעה עצמאיות, שאינן תלויות בכם כגורם חיצוני.
- שדרו לילדכם רוגע וביטחון. תינוקות חשים את מה שההורה משדר להם. אם ההורה משדר חוסר ביטחון, כעס או תסכול בעת ההרדמה- התינוק חש בכך וחווה אף הוא תחושות דומות. האמינו בדרך שבה בחרתם, ושדרו לילדים רוגע וביטחון במה שאתם עושים. תינוק שמרגיש בטוח ונינוח ירפה ויאפשר לעצמו להיכנס למצב רגיעה ולהירדם.
10) היו עקביים. תינוקות לומדים ורוכשים הרגלים חדשים בעיקר על ידי אימון וניסיון חוזר במצבים דומים. על מנת ליצור לילדכים הרגלי שינה טובים, חשוב שתתמידו ותהיו עקביים בתגובות שלכם ותספקו לילדכם את אותה התוצאה בכל פעם שהוא מתעורר.