דו"ח ועדה לבדיקת כוח האדם הרפואי והסיעודי בארץ, שהוגש בחודש יוני 2010 ע"י משרד הבריאות מצביע על מחסור גובר ברופאים ואחיות. ע"פ הדו"ח בישראל כיום 25,542 רופאים עד גיל 65 - שיעור של 3.46 רופאים לאלף תושבים. שיעור הרופאים בארץ גבוה מהממוצע במדינות המתועשות - 3.1 רופאים לאלף תושבים. אולם על פי חישוב שביצעה הוועדה, בשנת 2015 יירד שיעור הרופאים ל-3.09 לאלף תושבים, ועד שנת 2025, ללא התערבות נוספת, יירד שיעורם ל-2.69 לאלף תושבים

כלים

הוועדה, מצביעה גם על מחסור ברופאים מומחים, בעיקר בתחומי ההרדמה, הטיפול הנמרץ, רפואת פגים, פסיכיאטריה של הילד, נוירולוגיית ילדים, גריאטריה ורפואה שיקומית. בנוסף, מסתמן מחסור עתידי במומחים ברפואה פנימית ובכירורגיה כללית - שניים מהמקצועות המרכזיים ברפואה - וכן בפתולוגיה ובכירורגיית ילדים.

ח"כ ד"ר עפו אגבאריה (חד"ש) בשיתוף פעולה עם הפורום להסכמה אזרחית, מגבשים אלטרנטיבה ופתרון יעיל למחסור ברופאים, עיקר התוכנית הוא לשלב את בוגרי הרפואה שלמדו בחו"ל, והמתקשים בעמידה בהצלחה בבחינה הממשלתית בישראל, בתוכנית לימודית ומעשית במערכת הבריאות הישראלית, שתכשירם בסוף התהליך לעבור את הבחינה הממשלתית.

ע"פ התחזיות בישראל קיימים כ- 1000 רופאים שסיימו את לימודי הרפואה בחו"ל ולא הצליחו לעבור את הבחינה הממשלתית בשל חסמים שונים כגון שפה, היקף החומר לבחינה, וריכוז החומר בבחינה אחת.

בנוסף לחסמים אלו מבהיר חה"כ ד"ר אגבאריה כי הסטודנטים לרפואה בארץ ניגשים למספר מבחנים על מנת לקבל הסמכה ברפואה, ואילו בוגרי האוניברסיטאות בחו"ל מחויבים, אחרי שהם חוזרים לארץ, לגשת למבחן אחד כולל שבוחן אותם בכל החומר הנלמד, דבר שמקשה עליהם לעבור אותו ולקבל הסמכה.

ההצעה היא לשלב את הרופאים האלה בתוך מסגרת לימודית מעשית לתקופה קצובה בתיאום עם משרד הבריאות והמועצה המדעית, ובהתאם לקרטריונים שייקבעו ע"י וועדה מיוחדת, בליווי קורסים שימומנו ע"י משרד הבריאות שיכשירו אותם להתמודד עם קשיי הבחינה.

חה"כ ד"ר אגבאריה סבור שהצעה זו תשים קץ למצוקת המחסור ברופאים בארץ, תוך שמירה על אותה רמה של איכות ויעילות במערכת הרפואה בארץ, והיא גם תסייע הן מקצועית והן נפשית לבוגרי הרפואה שלמדו בחו"ל ומתקשים להשתלב במקצוע בארץ.

ד"ר אגבאריה והפורום להסכמה אזרחית החלו בשלב הראשון של התוכנית ופנו לגורמים על מנת לאסוף נתונים ושמות של הרופאים, תוכנית מפורטת תוגש למועצה המדעית ולמשרד הבריאות לאחר התייעצות עם המעוניינים ובהתחשבות בצרכיהם ומצוקתם של הרופאים .