כבר ידוע כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס, אולם מחקרים מעטים בחנו האם פעילות גופנית משפיעה לטובה על חולים ששרדו לאחר סרטן המעי הגס. מחקר חדש בדק את שיעורי התמותה הכללית ושיעורי התמותה הקשורה בסרטן המעי הגס בקרב 668 גברים עם רקע של סרטן המעי הגס בדרגה 1-3 (ללא גרורות), בהתאם לפעילות הגופנית לאחר האבחנה.
מבין המשתתפים במחקר, כמחצית ביצעו פעילות גופנית סדירה. התברר כי תוחלת החיים של אלו שביצעו פעילות גופנית גבוהה יותר מאלו שלא ביצעו פעילות גופנית. נמצא, כי הסיכון לתמותה הקשורה בסרטן המעי נמוך ב-53% בקרב גברים, שביצעו פעילות גופנית שבועית שוות ערך ל-9 שעות הליכה במהירות ממוצעת, לעומת גברים שביצעו בשבוע שעה ומטה של פעילות זו. התועלת של פעילות גופנית נצפתה ללא תלות בגיל, דרגת המחלה, מדד מסת גוף (BMI), שנת אבחנה, מיקום הגידול או דרגת הפעילות הגופנית לפני האבחנה. המחקר פורסם ב-Archives of Internal Medicine
מחקר חדש שערכה ד"ר רינה רוזין-ארבספלד מאוניברסיטת תל אביב, נבדקה השפעת אנטיביוטיקה ממשפחת המקרולידים (המשמשת לדוגמה לטיפול בסיסטיק פיברוזית) על התפתחות סרטן המעי הגס. האנטיביוטיקה נוסתה על עכברים בלבד. מהתוצאות עולה כי באפשרות האנטיביוטיקה לעכב צמיחה של פוליפים. בנוסחתה הנוכחית, הביאה התרופה לצמצום גודל הפוליפים ב-80% מהעכברים. כמו כן, העכברים שקיבלו אותה חיו 30% בממוצע יותר מעכברים שלא קיבלו את התרופה.
החוקרים סבורים כי על ידי שינוי נוסחת התרופה, היא תוכל לשמש למניעה וייתכן שמינון גבוה יותר, היא אף תוכל לשמש לטיפול במחלה, בשילוב כימותרפיה והקרנות. בימים אלו נמצאים החוקרים במגעים להתחלת מחקרים קליניים בבני אדם, ועל פי ההערכה כיוון שמדובר בתרופה שאושרה בעבר, הדבר יקל על אישורה.
מחקר נוסף שהתפרסם לאחרונה ב-BMJ בדק נתוני מחקר מקיף שכלל כחצי מליון משתתפים מ-10 מדינות במערב אירופה שנמצאו בסיכון לחלות בסרטן המעי והחלחולת. החוקרים בחנו את הקשר בין רמות וויטמין D בדם הנבדקים לבין אלו של משתתפים בריאים. מתוצאות המחקר עולה כי המשתתפים עם הרמות ההגבוהות ביותר של ויטמין D בדם, תועדה ירידה של קרוב ל-40% בסיכון לסרטן המעי והחלחולת, בהשוואה לאלו עם הרמות הנמוכות ביותר.
החוקרים מציינים כי עדיין לא ברור אם תספי וויטמינים הם הפתרון הנכון להעלאת רמות ויטמין D, בהשוואה לדיאטה מאוזנת. הם מזהירים כי ההשפעות ארוכות הטווח של נטילת מינונים גבוהים של ויטמין D עדיין לא נחקרו. לכן, יש להמשיך ולבדוק את ההשערה, לפני גיבוש המלצות לציבור.
ומחקר חדש שנערך בהולנד ופורסם לאחרונה בInternational Jornal Of Cancer מצא כי צריכת פלבנואידים מהווה הגנה מסויימת מפני סרטן המעי הגס והחלחולת, לגברים ונשים בעלי משקל תקין. פלבנואידים הינם חומרים הנמצאים בסוגי מזונות שונים. במחקר השתתפו 120,825 גברים ונשים בגילאי 55-69 שמילאו שאלונים בנוגע להרגלי התזונה שלהם ונמצאו במעקב ל-13 שנים. במהלך התקופה הזו חלו 1,444 גברים ו-1,401 ונשים מתוכם בסרטן המעי הגס או בסרטן החלחולת.
מהמחקר עולה כי לצריכה הגבוהה ביותר של סוגים של פלבנואידים יש קשר לסיכון מופחת לפתח סוגי סרטן אלו בקרב בעלי משקל תקין.
בקרב גברים ניכרה השפעתם של פלבנואידים המצויים בפירות יער, ענבים, שוקולד מריר, תה, יין אדום וסוגים שונים של קטניות. בקרב נשים נמצאה השפעה של פלבנואידים הנמצאים בבצלים, תפוחים, אגסים, תה, יין ומיצי פירות. החוקרים מציינים כי יש להמשיך ולחקור על מנת לפענח את המנגנון בו פועלים חומרים אלו להפחתת הסיכון לסרטן ההמעי הגס, ואת האופן בו משפיע עליו המשקל.