כמו בפעמים רבות בעבר, ממשלת ישראל ממשיכה להשלות את הציבור. במקום להפשיר קרקעות בצורה מאסיבית, לאפשר כניסת 50 אלף עובדים סינים, לפיד מייצר ספינים דוגמת 0% מע"מ על דירות חדשות. לא רק שהתוכנית מיועדת, אם בכלל, לקבוצת אוכלוסיה מאוד מצומצמת אלא שתוכניות מסוג זה רק מאריכות את המצוקה ולא מביאות לפתרונות אמיתיים. אני אולי כורת את הענף עליו אני יושב, שכן כיזם נדל"ן, לי דווקא משתלם יותר שהזוגות הצעירים יקנו דירות חדשות. אלא שאם לומר את האמת, התוכנית של האוצר כלל לא פותרת את הבעיה ואולי אף תגרום לשוק הנדל"ן נזק גדול יותר מתועלת.

כלים

אז אמרנו שהתכונית מיועדת לקבוצה מאוד מצומצמת. מעבר לכך, התוכנית עוד רחוקה מלהיכנס לתוקף ובינתיים היא רק גורמת לשינויים אנורמאליים בשוק. עסקאות רבות נדחות, רוכשי דירות משתהים והקבלנים מבולבלים ולא מתחילים פרויקטים חדשים.

התוכנית של לפיד תצליח רק במצב בו האוצר יגדיל בצורה משמעותית את התחלות הבנייה, ויאפשר מימון זול יותר לקבלנים. מעבר לכך, האוצר חייב להקל על הזוגות הצעירים באמצעים נוספים. העלאת שכר המינימום הוא צעד מתבקש, לא הגיוני כי אזרח ארה"ב משלם כשישית ממשכורתו לתשלום המשכנתא ואילו בישראל החלק המוקדש לתשלום המשכנתא עומד על כ-25-31% מהשכר. במצב כזה עתיד לנו המשך משבר ואי יכולת לקנות את הדירה המיוחלת והפטור על המע"מ ממש לא יעזור כאשר זוגות יתקשו לעמוד בתשלום המשכנתא.

מלבד להציע תוכניות לציבור מצומצם, שבמילא יכול להרשות לעצמו לרכוש דירה חדשה, הממשלה יכולה להקל על הליכי הרישוי ובכך להוריד בקלות את המחירים. כיום, קבלנים עוברים שבעת מדורי גיהנום ואין ספור דיונים בועדות תכנון ובנייה בדרך לפרויקט. העיכובים הללו עולים כסף, והרבה ובהכרח מעלים את הדירה בלפחות 10%. כמובן שהממשלה מבינה את ההשפעה שיש לבירוקרטיה הישראלית על שוק הנדל"ן ולראיה הקימה את הוודל"ים לפני כשנתיים. אלא שמאז הוקמו הוועדות הדיור הלאומיות לא הרבה השתנה בשטח.

כדי לשנות משהו באמת, ולא רק את כותרות העיתונים, על הממשלה לקצות מדי שנה קרקעות למינימום 50,000 יחידות דיור חדשות שכן רק הגדלת היצע הקרקעות יכולה להביא לירידת מחירי הדיור. יתר על כן, הממשלה חייבת לייצר מציאות בה הקבלנים יקבלו תוך שנה את כל והרישיונות והיתרי הבנייה.

כ-50% ממחיר הדירה כיום חוזר למדינה ולכן על מנת להוריד את מחירי הדיור על המדינה לחלוב פחות כספים מכל דירה.

ממשלת נתניהו הנוכחית חייבת להגדיל את היצע עובדי הבנייה בשוק, במצב הנוכחי אין מספיק עובדים ופועל סיני מקבל 30-40 אלף שקלים בחודש, מה שמקשה מאוד על הקבלנים להוריד את מחירי הדירות ואף מגדיל את עלויות הבנייה.

על מנת להוריד את מחירי הדירות יש צורך במספר צעדים מצטברים שעל המדינה לנקוט. עלייה לשחרר קרקעות בפועל ולא על הנייר, להפחית את הביורוקרטיה, להגדיל את היצע העובדים, לעצור את המשך התקנים המייקרים את הבנייה ולהעניק מימון והלוואות מדינה בריבית פריים + 1%.

בינתיים צעדי האוצר רק מקפיאים את השוק, דבר העלול בעתיד הלא רחוק לגרום לעליית מחירים נוספת. אם עד כה הקבלנים מכרו למרות מחירי הדיור הגבוהים. כעת, בשל הסיסמאות שמפזר לפיד תחת כל עץ רענן וקורא לזוגות הצעירים לא לקנות דירות, השוק פשוט קפא על שמריו, וכאשר הרוכשים לא קונים, הקבלנים לא בונים והמחירים כאמור לצערנו ימשיכו לעלות.

הכותב הוא רוני מזרחי, מנכ"ל והבעלים של קבוצת הבנייה מזרחי