כלים

בשנים האחרונות הולך ומתבסס "צנתור רגל", כטיפול שבאמצעותו ניתן להציל חולי סוכרת רבים מקטיעת רגליים – בעזרת אביזרי ניתוח בעובי של שערת אדם. בשבוע שעבר הגיע לרמב"ם פרופ' לאנפרואה גרציאני, מהמובילים בעולם בתחום, כדי להדגים בפני צוות מומחי רמב"ם את החידושים הטיפוליים

פרופ' לאנפרואה גרציאני, בין המומחים המובילים בעולם בטיפול אנדו וסקולרי (צנתורי) ברגל סוכרתית, ביקר בשבוע שעבר בקריה הרפואית רמב"ם, שם חבר לרופאי רמב"ם בביצוע שני צנתורים בחולים מורכבים.

פרופ' גרציאני, בעל ניסיון של טיפול באלפי מקרים, מנהל את אחד המרכזים המובילים בעולם העוסקים בתחום באיטליה (Instituto Clinico Citta di Brescia). עם הגיעו לביה"ח החיפאי, נפגש פרופ' גרציאני, עם סגן מנהל ביה"ח, ד"ר ירון בר-אל ולאחר המפגש נתן הרצאה בפני רופאים וחברי הצוות הרפואי מתחום האורתופדיה, כלי דם, כירורגיה פלסטית ורדיולוגיה פולשנית.

בתום ההרצאה, הצטרף פרופ' גרציאני לד"ר עמוס עופר, מנהל היחידה לרדיולוגיה פולשנית, ד"ר איגור קוגן, רופא בכיר ביחידה, המוביל את תחום צנתור הרגל בביה"ח, וד"ר מקסים ליידרמן, רופא בכיר ביחידה, אשר צנתרו שני חולים הסובלים מסיבוכים קשים של רגל סוכרתית.

בהליך צפו, יחד עם רופאים מהמחלקות השונות, מנהל בית החולים, פרופ' רפי ביאר, פרופ' אהרון הופמן, מנהל מחלקת כירורגית כלי דם והשתלות איברים ומעבדת כלי דם, בקריה הרפואית רמב"ם ופרופ' אהובה אנגל, מנהלת מחלקת דימות רפואי.

"חולים רבים מאבדים את רגליהם בשל חוסר מודעות לטיפולים חדשים כמו צנתור רגל", מסביר ד"ר קוגן, "פרופ' גרציאני הגיע לרמב"ם כד לעדכן את הצוות בכל החידושים שקיימים בתחום הטיפולי וכדי להעלות את המודעות לטיפול. לפני כשנה חזרתי מהשתלמות במרכז שלו ולמרות שכבר יצא לי ללמוד ממנו, זה תמיד כבוד גדול ומעמד מרגש לחלוק איתו את חדר הטיפולים".

בישראל ישנם מאות אלפי חולי סוכרת. רבים מהם מפתחים סיבוכים הגורמים לפגיעה באספקת הדם באזור הרגליים. הסיבוכים הללו באים לידי ביטוי בפצעים וזיהום בכף הרגל, המובילים להתדרדרות מצבן של הגפיים התחתונות.

עד לפני כמה שנים לא היה לרפואה פתרון להתמודדות עם רגל סוכרתית מלבד קטיעה של האזור הנגוע, אך בשנים האחרונות התפתח הטיפול באמצעות "צנתור רגל", וכיום ניתן, ברוב המקרים להציל רגל סוכרתית מקטיעה, באמצעותו.

המיומנות העדינה והמורכבת של צנתור רגל סוכרתית נעשית על ידי רדיולוגים וקרדיולוגים פולשניים והיא קיימת במספר מצומצם של מרכזים רפואיים בעולם. כאמור, לפני כשנה חזר ד"ר קוגן, מהשתלמות מקצועית של חודש ימים במרכז בניהולו של פרופ' גרציאני שם השתתף ד"ר קוגן באופן פעיל ביותר מ-100 פעולות טיפוליות ברגל סוכרתית, ולמד שיטות חדישות ושימוש בציוד מתקדם לטיפול בכלי דם קטנים חסומים.

הידע שרכש שם, התווסף לניסיון שנרכש בשנים האחרונות ביחידה וכך הפכה המחלקה לדימות רפואי עם היחידה לרדיולוגיה פולשנית לאחד המרכזים המובילים בישראל לטיפול ברגל סוכרתית באמצעות צנתור.

רקע: להציל כף רגל מקטיעה בעזרת מוליך בעובי של שערה

מחלת הסוכרת פוגעת בכלי דם וגורמת לסתימתם ולחסימת זרימת הדם לכף הרגל. בשל כך מתפתחים פצעים הגורמים לנמק ומסכנים את הרגל. זו הסיבה שעד כה נהוג היה לקטוע את האזורים הנגועים בניסיון להציל את החלקים הבריאים של הרגל במידת האפשר.

טיפול באמצעות צנתור הרגל מאפשר לפתוח את חסימת כלי הדם בחלק מהחולים הללו, לחדש את אספקת הדם לכף הרגל, לאפשר את ריפוי הפצעים הללו ולמנוע את הקטיעה. מכיוון שמחלת הסוכרת הינה כרונית, החסימות והזיהומים עלולים לחזור בחולים סוכרתיים, אך ניתן לחזור גם על הצנתור שוב ושוב.

לדבריו של ד"ר קוגן, מדובר בפעולה המצריכה סבלנות: "ההליך מצריך כניסה לכלי דם זעירים שקוטרם מספר מילימטרים. באמצעות מוליך בעובי של שערה, עוברים את החסימה בעורק ובעזרת בלון בקוטר של 2 עד 3 מילימטרים, מרחיבים את כלי הדם ומאפשרים לדם לזרום לכיוון כף הרגל. ברמב"ם מיישמים שיטות המאפשרות לנו להגיע ממש לעורקי כף הרגל. מדובר בפרוצדורה הנמשכת בממוצע שעתיים וחצי. במהלך הפעולה החולה מקבל הרדמה מקומית וטשטוש ולאחר יום אשפוז, החולה משתחרר לביתו".

את אזור החסימה ניתן לראות באמצעות חומר הניגוד שמוזרק לחולה. רמב"ם הוא גם אחד המרכזים הבודדים בארץ שעושה בשלב זה שימוש גם ב- co2 (פחמן דו-חמצני) שאינו מכיל יוד, להדגמת כלי הדם, ולכן מתאים לחולים עם אי ספיקת כליות וכאלו הרגישים ליוד.

ביחידה לרדיולוגיה פולשנית ברמב"ם, בניהולו של ד"ר עמוס עופר בוצעו כבר למעלה מ-150 צנתורי רגל. צוות היחידה, המשתייכת למחלקה לדימות רפואי ברמב"ם, בראשותה של פרופ' אהובה אנגל, מבצע את הטיפול בשת"פ ובתמיכת המחלקה לניתוחי כלי דם ברמב"ם בניהולו של פרופ' אהרון הופמן. בטיפול מעורבים גם אורתופדים, פלסטיקאים ואנדוקרינולוגים.