כלים

החדשות הרעות הן שבארה"ב ובמדינות מסוימות באירופה, מתים מצהבת נגיפית יותר מאשר מאיידס. החדשות הטובות הן שתרופות מהדור החדש מסוגלות כמעט להכחיד את הווירוס שמחולל את המחלה המידבקת, שעלולה להיות אף קטלנית. יחידת הכבד החדשה שנחנכה ברמב"ם השבוע תהיה מהבודדות בישראל שיציעו את הטיפול החדשני

במרכז הרפואי רמב"ם נחנכה היום (יום א', ה-29.4.12) יחידת כבד מחודשת שבה יציעו טיפול חדשני בהפטיטיס C (צהבת נגיפית). היחידה משתייכת למערך של בית חולים יום, המספק חלק משירותי אשפוז היום עבור חולי מחלות כבד. "מהפכה בטיפול בדלקת כבד ויראלית מתרחשת לנגד עינינו בשנה האחרונה", מציין פרופ' יעקב ברוך, מנהל יחידת הכבד בקריה הרפואית רמב"ם ומוסיף, "יעילותן של תרופות חדשות שפותחו עצומה ובמקרים רבים הן מצליחות למגר את הווירוס לחלוטין בפרק זמן קצר. אחוזי הטיפול עלו בצורה משמעותית גם בחולים אשר לא הגיבו בעבר לטיפול הסטנדרטי במחלה. זוהי פריצת הדרך הממשית והגדולה ביותר מאז זוהה הנגיף לראשונה ב- 1989".

מנתונים חדשים שהוצגו בכנס מחלות הכבד שנערך לפני כמה חודשים בסן פרנסיסקו, עולה כי בארה"ב מספר החולים בצהבת נגיפית ממשיך לעלות, וכיום יותר אמריקאים מתים מהפטיטיס C מאשר מנגיף האיידס. בישראל מספר נשאי הנגיף גבוה יחסית להרבה מדינות בעולם, והוא נאמד בכ-90,000. הנתון הגבוה נעוץ בעיקר בשל מוצאם של חלקים מהאוכלוסייה ממדינות בהן המחלה נמצאת בשכיחות גבוהה, כמו מזרח אירופה.

בשנים האחרונות הטיפול במחלה הניב הצלחה לא מבוטלת של החלמה ב- 40-75% מהמטופלים, תלוי ב"גנו- טייפ" של הווירוס ובגורמים נוספים. אולם כעת ישנו דור חדש של תרופות, המהווה בשורה לחולים בנגיף. לאור אחוזי ההחלמה הגבוהים, והוכחת יעילותן של התרופות החדשות באופן משמעותי על פני אלו הקיימות, זכו התרופות לאישור מואץ בארה"ב (ה-FDA) ובאירופה, לרבות בישראל, כאן התרופות החדשות נכנסו לסל הבריאות כבר השנה.

הפטיטיס C ותרופות הקו הראשון החדשות

מחלת דלקת הכבד מווירוס C (הידועה גם כהפטיטיס C או צהבת נגיפית) היא מחלה כרונית של הכבד הנמשכת על פני שנים רבות עם ריפוי עצמוני בתדירות נמוכה מאוד. אצל כ- 20% מהחולים, המחלה מתקדמת לשחמת כבד על סיבוכיה, כמו אי ספיקת כבד, ממאירות והצורך בהשתלת כבד.

'הפטיטיס 'C, הינה דלקת בכבד הנגרמת על ידי וירוס המכונה ''HCV. עד היום תוארו כ- 6 סוגים שונים של הווירוס, והשכיחים מביניהם נקראים "גנו-טייפ" 1, 2 ו-3, כאשר "גנו-טייפ 1" הוא הגורם הנפוץ יותר של המחלה.

ללא טיפול עלולה המחלה לגרום למחלת כבד כרונית עד כדי צורך בהשתלת כבד ויש לה קשר ישיר להתפתחות סרטן בכבד. זוהי מחלה מידבקת, שהייתה קיימת הרבה שנים בכל העולם, כאשר ישנם עדיין אזורים שלמים ומדינות, כמו אפריקה ומזרח אירופה, בהם ריכוזי המחלה גבוהים במיוחד. אין חיסון נגד הפטיטיס C, אך כאמור, הטיפול במחלה מגיע כיום לאחוזי הצלחה גבוהים, ובמיוחד נוכח דור התרופות החדש.

ההדבקה בנגיף הפטיטיס C מתרחשת במספר אופנים אפשריים, כשהשכיחים ביניהם הם חשיפה לדם נגוע בווירוס, דקירה ממזרקים מזוהמים, שימוש במחטי קעקוע או כלי פירסינג שבאו במגע עם נשא הנגיף ולא חוטאו כהלכה. הסיבות הפחות שכיחות הן הולדת ילדים לאמהות הנושאות את הווירוס או קיום יחסי מין עם נשא הנגיף. המחלה יכולה להמשך שנים ללא תסמינים ולכן יש צורך לאבחנה אצל קבוצות סיכון. בין קבוצות הסיכון:

אנשים שמוצאם ממדינות בהן המחלה בשכיחות גבוהה, כגון: מזרח אירופה, צפון אפריקה, המזרח הרחוק.

אנשים שקיבלו עירויי דם לפני שהתגלתה המחלה ולפני שהחלו לבדוק את מנות הדם לנוכחות הנגיף (1992).

חיילים שנפצעו בצבא לפני שהתגלתה המחלה וקיבלו עירויי דם (פצועי מלחמות, לדוגמא).

משתמשי סמים הנלקחים בהזרקה, כמו הרואין, לדוגמא.

מי שעשו קעקועים או פירסינג נמצאים גם הם בקבוצת הסיכון, למרות שמדובר בסיכון קטן (בסביבות ה-4%).

התרופות החדשות, "ויקטרליס" (MSD) ו"אינסיבו" (יאנסן), מורכבות ממולקולות קטנות המעכבות באופן ספציפי אנזימים חשובים של הווירוס, ובכך מפריעות למחזור חייו. התרופות שהיו בשימוש עד כה פעלו להגברת פעילות מערכת החיסון כנגד הנגיף, עם אחוזי הצלחה טובים. התרופות החדשות למעשה בולמות את שכפול המטען הגנטי של הנגיף, וכך בשילוב עם התרופות הקיימות, הן מצליחות להכחיד את הווירוס לחלוטין מגוף החולה בתוך ימים ספורים, כאשר אחוזי ההצלחה גבוהים מאוד.

לדבריו של פרופ' ברוך, מהפכות נוספות בטיפול בנגיף עוד צפויות בעתיד הקרוב: "בשבוע שעבר שבנו מכנס אירופאי למחלות כבד, בו לקחו חלק כ-10,000 משתתפים. במסגרת הכנס הוצגו תוצאות ראשונות של תרופות עתידיות לווירוס הפטיטיס C והן מצביעות על כך שניתן יהיה לרפא את המחלה כמעט בכל החולים. בנוסף, ניתן יהיה לטפל באחוזים ניכרים של הצלחה גם ללא אינטרפרון-תרופה שהיוותה עד כה את הטיפול הבסיסי. זה נתון פשוט מדהים. יחידת הכבד ברמב"ם ויחידות נוספות ברחבי הארץ עוסקות במחקר קליני עם תרופות החדשות, אלו שכבר נכנסו לשימוש ותרופות חדשות ויעילות אף יותר מהן, אשר יוכנסו לשימוש בעתיד".

יחידת הכבד ברמב"ם מזמינה חולים שלא הגיבו לטיפול בעבר ו/או אנשים שנתגלה אצלם הזיהום, לצורך קבלת הטיפולים החדשים במסגרת סל הבריאות החדש, או במסגרת מחקר קליני. ניתן ליצור קשר דרך מרכז מידע רמב"ם, ימים א'-ה', בין השעות 8:00-16:00, בטלפון: 1-700-50-51-50, 04-854-3733

על יחידת הכבד המחודשת ברמב"ם

יחידת הכבד המחודשת ברמב"ם, שהקמתה התאפשרה הודות לתרומה נדיבה של מר ארתור מרסלי גוטסמן, באמצעות מר דני שמורק, מציעה, כאמור, את הטיפול במחלות כבד באמצעות תרופות הקו הראשון החדשות. מבנה היחידה החדשה שופץ ושודרג לסטנדרטים של טיפול מתקדם, על פי אמות מידה בינלאומיות. היחידה המחודשת כוללת תחנת אחות המכילה ציוד מתקדם לצורך ביצוע מחקר קליני, וחדרי רופאים וחדרי ישיבות שתוכננו להתאים לסביבה טיפולית ומחקרית.

יחידת הכבד ברמב"ם מאבחנת ומטפלת במחלות וגידולים בכבד, לרבות טיפול במושתלי כבד ובחולים בהפטיטיס B ו- C. ביחידה מבוצעות ביופסיות כבד בהנחיית אולטרה-סאונד (US) ו- ,CT וביופסיות כבד תוך-ורידיות בשיתוף עם המחלקה לרדיולוגיה פולשנית. כמו כן, ניתנים ביחידה טיפולים מגוונים הכוללים: כימותרפיה, כירורגיה, אבלציה של הגידול בעזרת גלי קול או בקרינה (ברכיטרפיה), וטיפולים בעזרת RF לסילוק הגידול בעזרת חימום מקומי, על ידי הפעלת גלי רדיו. במסגרת אשפוז יום מבוצעים ניקוזי מיימת ומתן אלבומין.

מרפאת היחידה נותנת שירות לחולים לפני ואחרי השתלת כבד, לחולים עם זיהומים ויראליים הפוגעים בכבד, לחולים עם כבד שומני ולחולים שנפגעו מתרופות או רעלים. בנוסף, עוסקת היחידה בניהול מחקרים קליניים בינלאומיים, הקשורים לתחום פעילותה, ביניהם: טיפול בתרופות חדשות לזיהום בהפטיטיס C ו-B, מעקב אחר נוכחות דליות בוושט בעזרת הקפסולה / וידאו. במסגרת היחידה מתנהל מחקר בסיסי בשיתוף עם מדענים מהטכניון, העוסק בבניית רקמת כבד תוך ורידית והשתלות תאי כבד.