חוקרים משיבא גילו גן הגורם לאי-ספיקת כבד כתוצאה מכבד שומני. עד כה לא זוהה הגורם המדרדר את מצב הכבד בקרב אלפי אנשים בעולם. התגלית מהווה בסיס לפיתוח טיפול למניעת אי ספיקת כבד

כלים

מיליוני אנשים ברחבי העולם סובלים מכבד שומני. רבים מהסובלים במחלה מפתחים דלקת בכבד המדרדרת את מצבם, וגורמת לנזק ולאי ספיקת כבד. במחקר שנערך ע"י ד"ר יהודה קמרי במרכז הליפידים בשיבא, אובחן גן המעורב בהידרדרות המחלה. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי היוקרתי "Journal of Hepatology".

שיעור הלוקים בכבד שומני עולה בשנים האחרונות, בדומה למגפת השמנת היתר והסוכרת. רוב החולים אינם מפתחים תסמינים מיוחדים ויכולים לחיות שנים ארוכות במצב זה, בו כמות השומן המצטברת בתאי הכבד גבוהה בכ-5% ממשקל הכבד. יחד עם זאת, אצל חולים רבים מתפתחת המחלה עד כדי הרס ואי ספיקה של הכבד, העלולים לגרום למוות.

מדובר במחלה "שקטה", הנעדרת תסמינים בולטים. ידוע כי תהליך הדלקת מעורב בנזק הנגרם לכבד, אך עד כה לא זוהו כל הגורמים המפעילים את הדלקת, והמדרדרים את מצבו של הכבד השומני עד לאי ספיקה מוחלטת.

במחקר, שנערך בעכברים, אובחן באופן מובהק שהגן אינטרלאוקין-1 מעורב בהתפתחות אי ספיקת כבד. בניסויים נמצא שעכברים אשר אינם מבטאים את הגן מפתחים אמנם כבד שומני, אבל מוגנים מפני הרס ונזק לכבד. למעשה, היעדר הגן "בלם" את התפתחות הדלקת המביאה לאי ספיקת כבד.

תגלית מדעית חשובה זו, אינה קשורה ישירות לנושא המחקר המקורי. במהלכו התגלה עוד כי הגן הדלקתי המכונה אינטרלאוקין-1 אלפא מעורב בהתפתחות טרשת עורקים.

צוות המחקר כלל את ד"ר יהודה קמרי, פרופ' דרור חרץ וד"ר אביב שיש משיבא, פרופ' רוני אפטה מאוניברסיטת בן גוריון ופרופ' דינארלו מאוניברסיטת קולורדו. לדברי ד"ר קמרי: "תוצאות המחקר יכולות להוות בסיס לפיתוח טיפול שינטרל את החלבון אינטרלאוקין-1 במצב של כבד שומני אולם נדרש מחקר רב וניסויים נוספים רבים במודלים של חיה ובבני אדם על מנת לבחון כיוון טיפולי זה".