tablepesah_smallלקראת פסח , ענבר איל, מעצבת מסחרית ראשית באיקאה ישראל, מעניקה טיפים לעיצוב שולחן החג. איך מעצבים בצבעים, עיצוב לפי נושא, אלמנטים חוזרים על השולחן, נרות - כן או לא, אופנת חלוקי הנחל - המדריך השלם לעיצוב שולחן הסדר

כלים

עיצוב בצבעים - לבחירת הצבעים משמעות רבה בעיצוב השולחן. צבעי השולחן משפיעים על החושים טרם הגשת המזון. על כן, רצוי לבחור בצבעים נעימים המשתלבים יחד כגון לבן חאקי וירוק בהיר כמו כן, כדאי לתת את הדעת לגבי סוג המזון המוגש: דג סלמון ורוד, לדוגמא, מתאים ביותר על צלחת לבנה או שקופה.

עיצוב עפ"י נושא - ניתן לבחור נושא לעריכת השולחן כגון: ים, פרחים וכו' ולהתאים את הצבעים והאביזרים לנושא הנבחר. כמו כן, יש לחשוב על סגנון העיצוב של האביזרים השונים שיתאימו לנושא הארוחה. כמעט כל מוצר (כלי הגשה או אבזור לשולחן) ניתן להשיג בסגנונות שונים, כפרי בעל פיתוחים ודוגמאות, מודרני בעל קווים נקיים וכו' .

אלמנטים חוזרים - חזרה על אבזור מספר פעמים לאורכו של השולחן יוצרת רושם חזק ומרשים גם אם הפריט החוזר על עצמו הינו פשוט כמו לדוגמא שורת נרות או סידורי פרחים קטנים.

נרות - נרות יוצרים אוירה נעימה ומיוחדת וניתן ליצור בעזרתם סוגי אווירה שונים, הדבר תלוי בסוג התאורה, הצבעים והאווירה הסובבים אותם. ניתן להשיג נרות בצבעים, גבהים ועוביים שונים ברמות מחיר שונות. רצוי להשתמש בנרות שאינם מטפטפים.

פרחים - פרחים מעניקים תחושה חגיגית. סוגי הפרחים וצבעיהם מעניקים רושם מגוון להשלמת האווירה. ניתן להשתמש גם בפרחים מלאכותיים במחירים סבירים, שנשארים לאורך זמן. בנוסף, לצד זרי פרחים אמיתיים ניתן לשלב זרים אלטרנטיביים העשויים מחומרים מעניינים הקשורים לאווירת החג. למשל, זרי יבולים יבשים (פסח הוא חג הקציר) או זרי פרפרים מלאכותיים המודבקים על קיסמי עץ (פסח הוא גם חג האביב).

אגוזים/חלוקי נחל- ניתן לרסס צבע על אגוזי אדמה או חלוקי נחל בהתאמה לצבעים המעטרים את השולחן.כמו כן, ניתן לכתוב על כל אחד מהם שם של סועד על מנת לסמן את מקומות הישיבה.

טקסטיל – מוצרי טקסטיל כגון: מפה, מפיות וכריות מושב, מרככים את האווירה. בנוסף למוצרים אלו לעיטור השולחן ניתן להיות יצירתיים ולהניח פנל של וילון בתור מפה ו/או לשלב בין השניים, היות ושכבות תמיד יוצרות מראה עשיר ומעניין יותר.

אביזרים – בחירת אביזרים מקוריים לעיטור שולחן החג יוצרים עניין והומור : חבק מפית העשוי ידנית מחומר מעניין כגון מטבעות לתליית וילון, מצע מיוחד ודרמטי לצלחת כגון מראה ו/או מגש החוזר על עצמו לכל סועד, קופסת "הפתעה" אישית על כל צלחת, פרח/קישוט אישי, מסגרת תמונה ובה שם הסועד או אולי תמונה שלו/שלה וכדומה. כמו כן, אבזור בגבהים שונים יוצר רושם רב ודרמטי לשולחן. עם זאת, יש להיזהר מאבזור יתר שעלול להפריע לסועדים ומאבזור בגובה העיניים המסתיר את הסועדים הסובבים את השולחן. בנוסף, כאשר מאבזרים ורוצים ליצור אוירה ניתן להשתמש גם בכיסאות, בדפנות השולחן ובסביבה הקרובה על מנת להשלים את ה"סיפור". ניתן להשתמש, לדוגמא, בכיס בד לתליה על משענת הכיסא ולמלאו בפעילויות לילדים.

השראה מהמזון המוגש על בארוחת החג- ניתן לעטר את השולחן עם מרכיבים מארוחת החג. למשל: אם הארוחה מורכבת מפירות יבשים, ניתן להכין זרי פירות יבשים אשר יקשטו את השולחן או כל צלחת סועד. או אם נעשה שימוש בתבלין קינמון, ניתן לעטר את השולחן במקלות קינמון קשורים בסרט מעוטר.

עיצוב מנות ארוחת החג-למנות האוכל תרומה רבה למראה הכללי של ארוחת החג. לכן, אם בכוונתכם להגיש לכל סועד מנה אישית בצלחת הקפידו לסדר את המזון בצלחת בצורה אסתטית ולקשט גם את הצלחת בקישוט עדין התואם למנה. למשל, עלים ירוקים, פרחים, זרדים ועוד.

תשומת לב מיוחדת לילדים - ילדים הינם חלק בלתי ניפרד מהארוחות המשפחתיות ותמיד מוסיפים עניין ופעילות בזמן הארוחה, על כן יש לחשוב גם עליהם בזמן עריכת השולחן. התאמת הסט - על מנת לשתף את הילדים בארוחה ולגרום להם לשבת ולסעוד ביחד עם כולם יש לערוך גם להם את מקומם בשולחן באופן מושקע, מיוחד ומזמין. ניתן לעשות זאת בדרך שלא תפגע בעיצוב הכללי של השולחן אלא תשתלב בו. לדוגמא, ילדים בד"כ יבקשו לשתות מכוס היין "כמו הגדולים" וירצו לשבת במקום מעוצב בדיוק כמו המבוגר היושב לצידם. כיום יש הרבה כלי פלסטיק רב / חד פעמיים בעיצובים מיוחדים ובמחירים סבירים הניתנים לשילוב עם סרביס יוקרתי בצורה חיננית.

גובה הכסא - יש ליחס חשיבות לגובה המושב של כיסא הילדים לנוחיותם, על ידי פתרונות יצירתיים כגון בוסטר מהרכב או קופסא הפוכה מרופדת על הכסא הרגיל של פינת האוכל.

פעילות בזמן הארוחה - כדאי להעסיק את הילדים בזמן הארוחה בפעילויות שונות תוך כדי הישיבה לשולחן כך שהמבוגרים יוכלו לסעוד בנחת. לדוגמא, אפשר להכין לכל ילד קופסת/סלסלת הפתעות יפה אשר תכלול גם מיני פעילויות יצירה קלים כגון דפי צביעה בנושא החג, תשבץ, תחרות פיצוח אגוזים (לילדים בגיל המתאים), הכנת ברכה לאורחי החג וכו'

הכנה משותפת של הארוחה - שיתוף הילדים בהכנת הארוחה ובעריכת השולחן יוצרת בקרבם הזדהות וגאווה ונכונות לשתף פעולה במהלך הארוחה.