סקר חדש שערכה האגודה למלחמה בסרטן: רוב הציבור יודע על קיום בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס – עליה בהשוואה ל-2007. גם מספר הנבדקים בפועל עולה, אך עדיין כשליש מהישראלים שיודעים על הבדיקה, אינם מבצעים אותה. הסיבות המובילות: "עצלות", "סדר עדיפויות" אך גם פחד מקבלת תוצאות הבדיקה

כלים
לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס, ערכה האגודה למלחמה בסרטן בחודש האחרון סקר טלפוני, בקרב בני 50 ומעלה המהווים מדגם ארצי ומייצג של הציבור היהודי בישראל. בסקר נבדקו עמדות ודעות של המשתתפים בנוגע לבדיקות לגילוי מוקדם של המחלה ובנושא מניעת המחלה. האגודה ערכה סקר זהה בשנת 2007, כך שניתן לבחון האם חל שינוי בתחום זה בשנים האחרונות.

מתוצאות הסקר עולה כי 7.2% מהמשתתפים לא ידעו על קיומן של בדיקות קולונסקופיה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. זאת בהשוואה ל-16.7% בשנת 2007. מבין אלו שידעו על הבדיקות, ביצעו אותה בפועל 66%, בהשוואה ל-58% בשנת 2007. מדובר בעליה בשיעור המבצעים, אך עם זאת, עדיין כשליש מאלו שידעו על הבדיקה החליטו שלא לבצע אותה.

מקרב אלו שלא ביצעו את הבדיקה, התשובות לשאלה מדוע לא ביצעו אותה, נותרו מגוונות: 22.4% הסבירו זאת "בגלל עצלות", לעומת 33.2% ב-2007. 12.3% הסבירו כי הבדיקה אינה בסדר העדיפויות שלהם. 11.4% הסבירו שהם מפחדים מתוצאות הבדיקה ו-9.8% מפחדים מהבדיקה עצמה. בשנת 2007 יותר אנשים פחדו מהבדיקה עצמה 12.2% ופחות אנשים פחדו מהתוצאות 7.9%. סיבות נוספות: "מגעיל אותי", "לא בא לי להתעסק בפרוצדורה", "לא יצא לי לעשות".

"חלק ניכר מהתשובות ניתן לכאורה לייחס לתירוצים שונים שאנשים נותנים לעצמם, אבל מחקרים מראים כי הפחד מהבדיקה או התוצאה, הוא שמונע מאנשים ללכת להבדק", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "את מיגור הפחד הזה אנחנו מקדמים באגודה למלחמה בסרטן. המסר לציבור הוא כי המחלה עלולה להיות קשה כאשר היא מתגלה בשלביה המאוחרים ויעידו על כך הנתונים: כ-4 ישראלים מתים בכל יום מהמחלה. אבל דווקא גילויה המוקדם הוא שמשנה את התמונה ומאפשר ריפוי בשיעורים גבוהים ביותר. האבחנה הניתנת בזמן, בשלב הפוליפ, לפני שהוא הופך לגידול סרטני ולפני שהוא שולח גרורות, היא קריטית להישרדות. לכן המסר בתשדיר החדש: "אל תשחקו עם החיים שלכם. הגעתם לגיל 50? לכו להבדק. גילוי מוקדם מציל חיים".

המשתתפים בסקר נשאלו האם הרופא שלהם יידע אותם לגבי הצורך בביצוע הבדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. 62% מהנשאלים השיבו בחיוב. זאת לעומת 50% בשנת 2007. מירי זיו: "קופות החולים מופקדות על יישום התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס וחשוב ששיעורי ההפניה מהרופא ימשיכו וישתפרו כך שכל אוכלוסיית היעד תקבל הפניה לבדיקה מגורם רפואי".

עוד נמצא בסקר כי 72% יודעים כי סרטן המעי הגס ניתן למניעה. אלו שידעו ז את , נשאלו כיצד ניתן למנוע את המחלה. כ-65% מהתשובות שניתנו מאפיינות אורח חיים בריא: תזונה נכונה, ביצוע פעילות גופנית ושמירה על משקל תקין. 40.9% ענו כי ניתן למנוע את המחלה על ידי בדיקות לגילוי מוקדם. " את סרטן המעי הגס ניתן למנוע ו/או לגלות מוקדם. שמירה על מאזן האנרגיה: הימנעות מהשמנה, ביצוע פעילות גופנית ותזונה נכונה מהווים גורם חשוב ביותר במניעת המחלה. על פי ארגון הסרטן הבינלאומי אחד מכל 10 מקרים של סרטן המעי הגס קשור בהשמנה ובסך הכל ניתן להפחית כ-50% ממקרי התמותה כתוצאה מסרטן על ידי אימוץ אורח חיים בריא ", אומרת זיו.