כלים

תקלה במערכת לניתוחים רובוטיים במומבאי, הודו משכה השבוע את תשומת הלב של חולים בסרטן הערמונית ומומחים בתחום ברחבי העולם. בגלל כשל נדיר בתפקוד של הרובוט, הניתוח הופסק ממש לפני החיתוך, והצוות נאלץ להעיר את המנותח מההרדמה כשהערמונית שלו עם הגידול הסרטני, עדיין שלמה. המנתחים במכון הלב האסיאתי ניסו להפעיל שוב את הרובוט, ללא הצלחה ובסופו של דבר, סיימו את ניתוח סרטן הערמונית.

רובוט דה וינצ'י להסרת ערמוניתד"ר דיוויד סמאדי, סגן יו"ר המחלקת לאורולוגיה וראש היחידה לרובוטיקה וכירורגיה זעיר פולשנית במרכז הרפואי "הר סיני", משתמש באותה מערכת ניתוחים דה וינצ'י ומעולם לא הייתה אצלו בעיה כזאת, אבל הוא מאמין שעם ניסיון רחב יותר בניתוחים רובוטיים אפשר היה למנוע את הפסקת הניתוח. "אני יודע שהרובוט דה וינצ'י מדויק באופן בלתי יאמן. אולם", הוא ממשיך, "חשוב לזכור שהרובוט הוא כלי ניתוחי ולא נועד להחליף את היכולת או שיקול הדעת המיידי של מנתח מנוסה".

"ניתוח רובוטי להסרת הערמונית הוא טיפול מועדף להסרה כירורגית של סרטן ערמונית מקומי. באמצעות SMART (טכניקה רובוטית מתקדמת שהותאמה ע"י ד"ר סמאדי) שפיתח, ד"ר סמאדי משתמש בדיוק, במיומנות המוטורית ובהגדלה של הרובוט כדי להסיר במומחיות את הערמונית עם הסרטן, תוך שמירה על צרור העצבים שמסביב ששולטים על תפקוד השתן והתפקוד המיני. עד היום הוא ביצע בהצלחה יותר מ-3600 ניתוחים רובוטיים להסרת הערמונית.

ד"ר סמאדי, המייחס את הצלחתו לגישת "שלושה באחד, שלושה מנתחים בראש אחד", הוא אחד מהמנתחים האורולוגיים הבודדים בעולם שהתמחה בניתוחי פתיחת בטן, ניתוחים לפרסוקופיים וניתוחים רובוטיים. "הרובוט משפר את ההליך, אבל הניסיון שלי כמנתח בכל שלוש השיטות, מאפשר לי לנצח את סרטן הערמונית", הוא אומר.

יתר על כן, ד"ר סמאדי מאמין שחלק גדול מההצלחה בהבסת סרטן הערמונית מגיע מהמידע שמתקבל מראייה וממגע בזמן הניתוח. "הבדיקות לפני הניתוח נותנות לנו רק מידע מסוים. בזמן הניתוח, הרובוט יכול לעשות רק מה שהמנתח מורה. אני נותן את ההוראות האלה על סמך מה שאני רואה בזמן הניתוח ומה שאני מיישם מעקרונות ניתוחיים מסורתיים".

ד"ר סמאדי רוצה להרגיע את החולים בסרטן הערמונית. "מעולם לא הייתה לנו תקלה ברובוט בזמן ניתוח, אבל אם זה יקרה אני יכול להשלים את ההליך באמצעות ניתוח פתיחת בטן או לפרוסקופי. אני מבטיח לחולים שאני אשלוט בניתוח שלהם מההתחלה עד הסוף ואעשה כל שביכולתי להסיר את הערמונית עם הסרטן כמתוכנן", הוא מצהיר.

הניתוחים הרובוטיים הם בתחילת דרכם בעולם וד"ר סמאדי פועל רבות עם מנתחים בישראל, הרפובליקה הדומיניקנית, הולנד ומדינות אחרות, כדי לאפשר את השילוב המוצלח של הטכנולוגיה הרובוטית. "הרובוט עושה דברים נפלאים", אומר ד"ר סמאדי,"אבל התועלת שלו לא נמדדת באופן מיידי. מנתח מיומן חייב שיהיה לו בסיס חזק בניתוחים ולבנות את הדיוק שלו באמצעות הרובוט עם הזמן". הפעילות הבינלאומית של ד"ר סמאדי נועדה למנוע תוצאות שליליות כפי שהיו בהודו השבוע.