בשורה למושתלי קוצבי הלב: השבוע בוצע בקריה הרפואית רמב"ם ניתוח ראשון מסוגו בישראל-השתלת קוצב לב המאפשר בדיקת תהודה מגנטית ((MRI מלאה בכל חלקי הגוף. קוצב ה- Advisa MRI, פיתוח של חברת מדטרוניק, הוא הדור החדש של קוצבי ה"שור-סקאן" (SureScan), המתוכננים ומותאמים לעמידות לבדיקות MRI

כלים

מדובר בקוצב מתקדם שמאפשר לחולי לב, בהם הוא הושתל לעבור את בדיקת ה-MRI המלאה, אותה לא יכלו לבצע קודם לכן בשל חשש שהשדה המגנטי במכשיר ה MRI ישתק את הקוצב.

בדיקת ה-MRI הינה בדיקה שגרתית, המשמשת להדמיית פנים הגוף ללא שימוש בקרני רנטגן במסגרת בדיקות להערכת מחלות, אבחון רפואי ואיתור מחלות. דוגמא לשימושים נפוצים ב- MRI: חיפוש גידולים במוח, אבחון של טרשת נפוצה, הדמיית מפרקים, הדמיית פריצת דיסק בעמוד השדרה ועוד. ההערכה היא כי 50-75% מהחולים ברחבי העולם עם התקנים לבביים מושתלים, יזדקקו גם לבדיקת MRIבמהלך חייהם. בדיקה שעד כה היו מנועים לעבור.

לדבריו של ד"ר מונדר בולוס, מנהל יחידת אלקטרופיזיולוגיה וקוצבי לב, במחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי רמב"ם, שביצע את הניתוח, מדובר בפריצת דרך רפואית: "השימוש בטכנולוגיה חדשנית הוליד קוצב לב חכם ומשוכלל. הקוצב שהושתל ברמב"ם הוא לטיפול בדופק איטי, המהווה את המסה העיקרית בקוצבים, אך בעתיד הטכניקה תורחב גם לקוצבים נוספים".

ההשתלה שבוצעה השבוע ברמב"ם היא הראשונה בישראל בקוצב לב עמיד לשדה המגנטי במכשיר, אך יותר מכך - במסגרת "התחרות" בין כמה מרכזים רפואיים מתקדמים שמשתתפים במחקר כלל עולמי של חברת מדטרוניק על תפקוד קוצב לב עמיד לקרינה במהלך פעולת MRI , רמב"ם היה המרכז הרפואי הראשון בעולם שהחל את המחקר באופן מעשי – דבר שזיכה את רמב"ם בברכות חמות ועידוד מחברת מדטרוניק העולמית על תרומתה לקידום הטכנולוגיה הרפואית. המחקר והניתוח שבוצע במסגרתו ברמב"ם נעשים בשת"פ עם היחידה לקרדיולוגיה פולשנית, בראשותו של ד"ר אריאל רוגין ומכון ה- MRI בראשותה של ד"ר דורית גולדשר.