לאחר שמליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק לקידום בנייה במתחמים מועדפים לדיור, התכנסה ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת לדון בהצעת החוק ולהכינה לקריאה שנייה ושלישית. שר האוצר, יאיר לפיד, הדגיש במהלך הדיון כי במסגרת החוק החדש, הליך פדיון הקרקע יקודם במקביל להליך התכנון וכי אם מחזיק הקרקע לא ישתף פעולה, המדינה תיטול את הקרקע ותפצה אותו. כמו כן, אמר לפיד כי :"אנחנו רוצים לבנות מגדלי דיור להשכרה כי היום אין כאלה. במגדלים כאלה לא יוכלו להעלות את מחיר השכירות כי הוא יהיה מפוקח".

כלים

Rony

על פניו הצעת החוק נשמעת מבטיחה אלא שבפועל למדינה יהיה קשה מאוד למצוא יזמים שיסכימו לבנות יחידות דיור בעלות תשואה נמוכה. חשוב להבין שיזם לא יכנס לפרויקט של בניית דירות להשכרה ללא תשואה מינימלית של 6%-7% כולל עבור תקופת המימון.

מעבר לכך, המדינה לא מסוגלת ליזום, לטפל ולתחזק דירות להשכרה כיוון שהעסקה תהיה מלאה בבירוקרטיה ובישראל לא קיים גוף ממשלתי אשר יכול לטפל ולתחזק באופן שוטף מאגר דירות להשכרה.

פתרון מסוג זה יכול לבוא בחשבון רק במידה והמדינה תעניק מנדט לחברה פרטית שתנהל ותתחזק את הנכסים. למדינה אמנם יש קרקעות אבל המדינה לא יודעת לנהל עסק ולכן רוב החברות שהיו בבעלות המדינה נמכרו בסופו של דבר בסוף לחברות פרטיות בישראל.

על מנת לפתור את בעיית המחסור בדירות להשכרה בישראל על המדינה להעניק לקבלנים הלוואות בריבית פריים של 2.5%. במצב כזה לחברות הבנייה ישתלם לבנות יחידות דיור להשכרה שכן התשואה של הקבלנים תעמוד על 5%-6% ברוטו וגם בניכוי עלויות הבנייה רווח הקבלנים יישאר רווח  נאה ויעמוד על כ-2%-2.5% תשואה לשנה.

יתרה מכך, המדינה יכולה להכניס לענף הבנייה את כספי קופות הגמל וקרנות הפנסיה. מדובר במיליארד שקלים זמינים, שהיום אין כמעט מה לעשות איתם אך ע"י השקעה בנדל"ן יכולים להביא לתשואה נאה לכספי ציבור החוסכים".

הכותב הוא רוני מזרחי, מנכ"ל והבעלים של קבוצת הבנייה מזרחי