חוקרים מהדסה: "אילו טיפלנו בפצועי רעידת האדמה בהאיטי על פי ההמלצות התקפות לאירועים אלה, היינו צפויים לאחוז כשלון גבוה". חוקרי הדסה שותפים למחקר שנערך בקרב נפגעי רעידת האדמה בהאיטי ומראה כי רוב הפצעים נגרמו בגלל קבוצת חיידקים המכונים "גראם שלילי", בניגוד למה שהיה מקובל לחשוב עד כה

כלים

ד"ר יאן מיסקין, מהמחלקה למיקרוביולוגיה קלינית ומחלות זיהומיות בהדסה, ויועץ למחלות זיהומיות בשרותי בריאות כללית עמד בראש קבוצה שבדקה תרביות של חיידקים שנלקחו מנפגעי רעידת האדמה שארעה בהאיטי בחודש ינואר האחרון. ד"ר מיסקין היה חבר במשלחת צה"ל שהפעילה את בית חולים השדה מייד לאחר רעידת האדמה. הוא שימש יועץ למחלות זיהומיות שם ועבד ישירות עם המעבדה המיקרוביולוגית.

לאחר שחזר לארץ, הוא בחן את הממצאים, וביחד עם עמיתיו ד"ר רן ניר-פז ופרופ' קולין בלוק מהדסה ואנשי צוות נוספים שהיו במשלחת הגיעו למסקנה שיש לשקול לשנות את מדיניות הטיפול בפצעים מזוהמים במשלחות לאזורי אסון. הם פירטו את ממצאיהם במכתב שהתפרסם בגיליון האחרון של כתב העת המוביל New England Journal of Medicine, ואשר זכה כבר להתייחסות אוהדת של כתב העת היוקרתי לא פחות Nature.

עפ"י המחקר, חלק גדול של הזיהומים שטופלו בבית חולים השדה שהקים צה"ל בהאיטי נגרמו ע"י חיידקים מסוג "גראם שלילי" (שיטת גראם היא צביעה שמבדילה בין שתי הקבוצות העיקריות של חיידקים –גראם שלילי/ חיובי ונמצאת בשימוש למעלה מ-100 שנה). ההמלצות המקובלות היום לטיפול תרופתי בפצעים של נפגעי אסונות טבע מתעלמות מקבוצת חיידקים זאת, וכמובן שהתרופות המומלצות אינן יעילות לגביה.

הנחיות ארגון הבריאות העולמי (WHO) והמרכז לניטור ומניעת מחלות בארה"ב (CDC) ממליצות כי הטיפול האנטיביוטי הניתן לנפגעים באירועי אסון יכוון כנגד חיידקים מקבוצת "גראם חיובי", מכיוון שאלה נחשבים לגורם העיקרי לזיהומי עור. אולם מה שנכון לגבי פצעים בעולם המערבי אינו בהכרח נכון בתנאים הקיצוניים השוררים לאחר אסון טבע.

במקרה של האיטי וכפי הנראה גם במקרים דומים בעבר, חיידקים אלה היו עמידים לחומרים האנטיביוטיים שמוזכרים בהנחיות לטיפול בנפגעי אסונות טבע שפורסמו ע"י WHO ו-CDC, אומרים החוקרים במכתב המתפרסם בשבוע שעבר ב-New England Journal of Medicine.

"פציעות עור ורקמות רכות מזדהמות בדרך כלל על ידי חיידקים מקבוצת "גראם חיובי" וההמלצות הטיפוליות היום נובעות מכך", אומר ד"ר יאן מיסקין. "אך לאחר ששכבו בין ההריסות במשך שעות וימים אחרי רעידת האדמה נראה שהחיידקים שגרמו לזיהום היו מקבוצת "גראם שלילי" – כנראה בגלל זיהום הפצע בחומר צואתי".

כלקח מאסונות טבע קודמים פעלה בבית חולים השדה הצה"לי בו עבד מיסקין בהאיטי, מעבדה מיקרוביולוגית שבדקה תרביות שנלקחו ממטופלים עם פצעים מזוהמים ולמעשה איפשרה את קיום המחקר הנוכחי. בזכות זאת נמצא ש77% מהפצעים שנדגמו הכילו יותר מסוג אחד של חיידקים כש-89% מהחיידקים שבודדו השתייכו לקבוצת "גראם שלילי".

ד"ר מיסקין, שעמד בראש קבוצת המחקר מוסיף: " הצוותים שאמורים להגיע ראשונים לאזורי אסון טבע צריכים להצטייד באנטיביוטיקה המתאימה , על מנת לאפשר טפול יעיל ואפקטיבי בזיהומים של הפצעים שנובעים מרעידת האדמה".