כלים

למה נכנסים יותר בקלות להריון כשיש חשיפה טובה לשמש? מי משפיע לטובה על ספירת זרע? מה תורם להפחתת השכיחות של רעלת הריון? כל התשובות בוויטמין D חסר התחליף. מומחה רמב"ם מפרט למה וכמה צריך לקחת בתקופת ההיריון

ויטמין די הוא אולי הוויטמין המפורסם ביותר, זאת בעיקר בשל ה"קאמבק" שהוויטמין עשה בשנים האחרונות. עקב מחקרים רבים שהצביעו על מחסור בו בקרב אוכלוסיות ישראליות שונות חזר הוויטמין לתודעה ולסדר היום הרפואי, והפופולאריות שלו רק הולכת וגדלה.

אחרי גברים ונשים בגיל המעבר, עובדי ההיי-טק והמגזר הדתי, הגיעה תורה של האישה ההריונית לקחת לתשומת ליבה את חשיבותו של הוויטמין ולהוסיף מנה יפה ממנו לתפריט היומי שלה. לפי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, נראה שהיריון וויטמין D הם שילוב מנצח בתחומים שונים, החל מאחוזי פוריות, דרך הריון ולידה תקינים, וכלה בבריאות העובר. לציון שבוע תכנון הריון בריא שחל השבוע, דר' איתן פאר, גניקולוג בכיר בקריה הרפואית רמב"ם, מסכם את כל יתרונות הוויטמין עבור האמהות לעתיד.

ויטמין D ומערכת הרבייה

קולטנים לויטמין D נמצאים בפיזור נרחב בכל אברי הרבייה הנשיים (שחלות, רחם, שליה) וגם אצל הגברים - באשכים. כלומר יש עדות ביולוגית לצורך בויטמין D בתפקוד כל מערכת הרבייה.

בארצות חצי הכדור הצפוני נמצא קשר ישיר בין עונות השנה לשיעורי כניסה להריון. למעשה מחקרים הראו ששיעור ההצלחה להרות עולה ביחס ישיר לשעות אור וחשיפה לשמש, המהווה מקור עיקרי ליצירת ויטמין D בעור. ולכן בתקופת האביב והקיץ מושגים הרבה יותר הריונות מאשר בתקופת החורף והסתיו. הדבר הוכח במובהקות חד משמעית ביונקים כגון חולדות, ארנבות ועוד מגוון רב של בעלי חיים, ונמצא נכון סטאטיסיטית בבני אדם.

מחקרים על עכברים הראו שכאשר אין כמות מספקת של ויטמין D יש ירידה ניכרת בספירת זרע ובתנועתיות הזרע, יש עליה בעקרות בקרב הזכרים, ירידה בגיוס ביציות והפרעה בביוץ, כמו גם שינוי באיכות הביציות הגורמת לכך שהן אינן עוברות תהליך הפריה. החוקרים עדין מתלבטים האם זה אפקט ישיר של חסר ויטמין D או אפקט עקיף כתוצאה מהפרעה בספיגת סידן.

בנשים שעוברות הפריה חוץ גופית נמצא שיעור גבוה יותר של הצלחה בקליטת העוברים המוחזרים לרחם, בקרב נשים עם רמת ויטמין D גבוהה, לעומת כאלו שנמצאו בחסר.

רעלת הריון ו-וויטמין D

רעלת הריון ויתר לחץ דם בהריון מהווים את הסיבוך השכיח ביותר של הריונות. המחלה פוגעת

ב- 5% מכלל ההריונות ומופיעה בדרגות חומרה שונות. רעלת הריון מהווה למעשה את הגורם הראשי לפגות, לתחלואה של אמהות ותינוקות, ויש לה השלכות רפואיות ארוכות טווח.

ממחקרים רבים שבוצעו לאורך השנים עולה שבנשים עם חסר ויטמין D, שכיחות רעלת הריון קשה עולה פי 5-4 לעומת נשים עם ויטמין D תקין בהריון.

כמו כן חסר ויטמין D בהריון נמצא בקשר ישיר לעוברים קטנים במשקלם לגיל ההריון. דבר זה מעיד על נחיצות ויטמין D בתהליכים תוך שילייתים, המאפשרים מעבר של חלבונים וסוכרים הנחוצים לבניית רקמות העובר. כל זאת גם בנשים שלא פיתחו יתר לחץ דם, גורם הידוע כסיבה לעצירת גדילת העובר.

כבר בשנות החמישים הוכיח מחקר ענקי שנעשה בלונדון (במחקר לקחו חלק 5,644 נשים בהריון) שמתן ויטמין D ( 2,500 יחידות יומיות) הוריד את הסיכוי לפתח רעלת הריון ותסמונת יתר לחץ דם בהריון ב- 31.5%.

לפני כשלוש שנים חזרו על המחקר זה בנורבגיה, בה יש חסר גדול של ויטמין D. המחקר בוצע בקרב 23,423 נשים בהריון ומצא שתוספת קבועה של 600 יחידות ויטמין D ליום הורידה את הסיכוי לרעלת הריון חמורה ב 27%.

ויטמין D והמערכת החיסונית

עבודות מחקר בסיסיות שבוצעו בשנים האחרונות מצאו שלוויטמין D יש תפקיד חשוב ביותר בוויסות התגובה החיסונית של השליה, אשר מייצרת את הוויטמין.

נמצא שבמקרים של רעלת הריון יש בשליות הפרעה אנזימטית הפוגעת ביכולת של השליה לייצר ויטמין D. כמו כן נמצא שבמצבי חסר ויטמין D יש הפרעה בתהליך ההשרשה של השליה והפרעה בהתפתחות תקינה שלה. חסר ויטמין D בשליה קשור לתגובת יתר דלקתית שלה לגורמים שונים ולהפרעה בזרימות הדם שבה.

בין תפקידי המערכת החיסונית - מניעה של זיהומים חיידקיים בנרתיק בהריון. זיהומים אלו (BACTERIAL VAGINOSIS) לא רק מהווים מטרד. הסכנה הגדולה שקשורה בהם היא היכולת של החיידקים הללו לעלות דרך צוואר הרחם ולגרום לדלקת של הקרומים העוטפים את השליה, מה שעלול לגרום לפקיעת מים מוקדמת ולידה טרום הזמן.

הקשר בין חסר ויטמין D ודלקת חיידקית של הנרתיק בהריון נמצא מובהק במספק רב מאד של עבודות. כנראה שהסיבה לכך נעוצה בתפקוד לקוי של המערכת החיסונית של האשה ההריונית שחסר לה ויטמין D, כמו גם הנטייה הגבוהה יותר לסכרת הריונית במצבי חסר ויטמין D בהריון.

ויטמין D וסכרת הריונית

נשים המפתחות סכרת הריונית נמצאות בסיכון יתר לפתח סכרת מאוחר יותר בחייהן.

עוברים הנחשפים לסכרת אימהית בהיותם ברחם, מפתחים מנגנונים שיגרמו להם מאוחר יותר בחייהם להיות שמנים יותר וסכרתיים בעצמם.

חסר ויטמין D נמצא קשור להפעלה או אי הפעלה של מספר רב של גנים הקשורים בהתפתחות סכרת במהלך הריון. בנוסף, חסר ויטמין D בשבוע 16 להריון נמצא כגורם (עליה פי 2.7) לסכרת הריון בשבוע 22-24.

ויטמין D והתכווצויות מוקדמות (צירים מוקדמים) בהריון

התכווצויות שריר הרחם (כמו גם יתר השרירים), תלויים במעבר יונים של סידן חופשי בתעלות סידן. תהליך זה נשלט, לאורך כל שלביו על ידי ויטמין D. כאשר בחן צוות חוקרים בראשותו של בודרנאר (Bodnar) 82,213 נשים, מצאו החוקרים עדות לא ישירה לפיה מספר הלידות המוקדמות בנשים שהרו במהלך הקיץ היה נמוך לעומת אלו שהרו במהלך החורף.

ויטמין D והתפתחות העובר

ויטמין D מפעיל למעלה מ-3,000 גנים שונים בעלי תפקיד בהתפתחות תקינה של העובר. זו הסיבה שחסר ויטמין D בהריון נקשר למכלול רב של בעיות התפתחותיות בקרב עוברים ברחם. מספר מחקרים הראו שילדים שנולדו לאמהות שסבלו מחסר ויטמין D בהריון, סבלו משמעותית יותר מברונכיטיס ספאסטית, אסטמה, השמנה, סכרת נעורים ואפילו הפרעות נפשיות פסיכיאטריות.

יש מיעוט ויטמין D בחלב האם ולכן כל תינוק חייב לקבל תוספת של ויטמין D בכדי לבנות עצמות, (וספיגת סידן מהחלב), אך גם כדי לפתח את המערכת החיסונית שלו.

מינון ויטמין D

ההמלצה כיום היא 1,200-2,000 יחידות ויטמין D ליום, הניתנות בצורת קפסולה, לפני ההריון, במהלך ההריון ובזמן ההנקה.

ויטמיןD נוצר בעור בחשיפה לשמש ישירה, אולם לאורך שנים הציבור חונך להימנע מחשיפה לשמש מחשש להתפתחות סרטן העור. כתוצאה מכך, כמעט ואין נשים בהיריון שיש להן רמות תקינות של ויטמין D. המסקנה- יש להוסיף מנות של ויטמין D כרוטינה לכל הנשים שנמצאות בהריון ומניקות.

הכותב, דר' איתן פאר הוא גניקולוג בכיר בקריה הרפואית רמב"ם