מה שאנחנו מכירים יותר אלו בקרים טרוטי עיניים, כולם מתקשים לצאת מהמיטה החמה וכשזה כבר קורה מתחיל מאבק מתיש וניסיונות לנהל את הילדים לכיוון האמבטיה, לחדר השינה למשימת ההתלבשות, מוצאים עצמנו בויכוחים אינסופיים על מה נלבש, על "למה לא ארגנת את התיק אתמול" ו-"לא, לא רואים עכשיו טלוויזיה ומה אתה רוצה לאכול עכשיו?" כשהילדים איכשהו כבר מוכנים לצאת אנחנו נזכרים שבעצם אנחנו עדיין לא התלבשנו שלא לדבר על זה שלא מצאנו זמן לאיזה כוס קפה קטנה בנחת והינה צריך כבר לצאת עכשיו מהבית כי שוב אנחנו מאחרים!
איך מארגנים את הבוקר כך שיראה וירגיש רגוע יותר, שפוי יותר, נעים יותר?
10 טיפים שיעשו עבורכם את ההבדל:
- ללכת לישון בזמן- אם אנחנו רוצים בוקר רגוע אנחנו צריכים לדאוג שהילדים יישנו שנת לילה טובה ומספקת. גם אנחנו מתפקדים הרבה יותר טוב אחרי שאנחנו ישנים כמו שצריך. זה אומר ללכת לישון בזמן (כמובן בהתאם לגיל) ולישון שינה רציפה (כלומר בלי טיולים למיטה של אימא ואבא ובחזרה).
- להיערך מראש- כמו גם במטלות קטנות הרבה יותר חשוב להיערך מראש, מה שנקרא "להכות בברזל בעודו קר" ולתאם מבעוד מועד מטלות וצפיות עם הילדים. כמו גם במטלות קטנות הרבה יותר חשוב להיערך מראש, מה שנקרא "להכות בברזל בעודו קר" ולבדוק עם עצמנו- האם אנחנו מאורגנים ליום החדש? האם ארגנו את החומרים שאנחנו צריכים לקחת איתנו לעבודה, האם מלאנו דלק במכונית, קנינו לחם/לחמניות לכריכים וכו'? וכמובן לא לשכוח- לשים שעון לעצמנו לשעה מספיק מוקדמת שלא נמצא עצמנו מתנהלים בתנאים מגבילים במיוחד...
- ליצור יחד עם כל ילד טבלת משימות אישית- יום קודם נשב עם הילדים ונשוחח על משימות הבוקר. מה כל אחד צריך לעשות, מה הוא עושה קודם ומה אחר כך. את כל זה נכניס לטבלה בה הילדים יכתבו (או יציירו במידה והם קטנים יותר) את המשימות לפי סדר ביצוען. את הטבלה הם יקשטו ויתלו במקום בולט שמתאים להם.
- 4. להכין בגדים בערב- בבוקר מאוד קשה להחליט מה לובשים. הראש עדיין מנומנם וההיצע בדרך כלל גדול מידי. את הבגדים רצוי לבחור ערב קודם ומה שבחרנו- את זה נלבש.
- לערוך רשימה של מה כל אחד אוהב בכריך- ישנם ילדים שעבורם זו החלטה לא פשוטה וסביב זה מתקיימים הרבה דיונים מלווים בכעס. במידה וכך זה גם אצלכם- אתם מוזמנים לערוך עם כל ילד רשימה של כריכים מועדפים מוכנה לשימושכם.
- כל ילד אחראי על שעון מעורר אישי שלו- עבור ילדים צעירים זו תחושה מאוד טובה שיש להם שעון אותו הם מכוונים בעצמם. עבור ילדים גדולים- עוד שלב חשוב בדרך לפיתוח אחריות ועצמאות. האחריות היא אישית ולכן אין גם את מי להאשים "לא הערת אותי..."
- אין טלוויזיה בבוקר- כן כן, כואב אבל חשוב ביותר! יש בזה פיתוי לא קטן, שהרי טלוויזיה היא סוג של בייביסיטר וככה נוכל להתענג על כוס הקפה של הבוקר בשקט. יחד עם זאת להתארגן תוך כדי צפייה זה הדבר הכי לא יעיל שיש ולך תנתק אותם באמצע הפרק כי כבר חייבים לצאת... בנוסף- ילדים נוטים להתעורר מוקדם יותר ויותר על מנת לצפות בטלוויזיה מה שמקצר את שנת הלילה ובמקביל הם צוברים עוד "שעות מסך"- מהן יש להם בד"כ יותר מידי גם בלי אלו של הבוקר. הרגל רע שמומלץ להכחיד.
- לקחת מספיק זמן מראש - על מנת להימנע מלחץ מיותר תנו לעצמכם ולילדים מרחב מספיק של זמן להתארגנות. אתם יודעים כמה זמן כל ילד צריך ולפעמים יש כאלו שצרכים יותר.
- להימנע מכעסים וצעקות- בכל פעם שאתם צועקים התיפקוד של הילדים הופך להיות גרוע יותר. הם נלחצים, חלקם מרגישים צורך להיכנס למאבק ולמלחמות, חלקם מכריזים על שביתה ולא מוכנים לשתף פעולה ובכלל- האווירה הופכת להיות קשה, מעיקה ובלתי יעילה בעליל.
- לא לחנך בבוקר- גם אם משהו לא נראה לכם, לא קורה כמו שצריך, הבוקר הוא לא הזמן המתאים לסדרת חינוך. בבוקר צריך "להתקדם"... למזלנו הטוב אנחנו נפגוש את הילדים גם אחה"צ ואז, ברגע של שקט ופניות נדבר על מה שקרה בבוקר ונבדוק יחד איתם איך ניתן לעשות זאת טוב יותר ממחר בבוקר, כך שלכולם יהיה טוב ונעים יותר.
הכותבת, אלי זוהר-ניב, היא יועצת משפחתית, מנהלת פורום במכללת הורים עיריית ראשון לציון ומנחת קבוצות הורים בכירה במרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים.