מוצרי חלב מהווים חלק נכבד מהתזונה הישראלית. מאמרים רבים נכתבו בזכות ובגנות החלב. מחד החלב חשוב לצריכת הסידן וחשוב לצרוך לפחות 2 מוצרי חלב ליום ומאידך החלב מזיק לעיכול ומכביד על הנשימה ולכן עדיף להמנע ממנו. אז בואו נעשה סדר ותחליטו בעצמכם

כלים
על פי עקרונות התזונה הסינית אין תזונה שנכונה לכולם ,לכל מרכיב תזונתי יש את האיכויות שלו ועל פיהם מתאימים את התזונה לכל אחד. לכל אחד ממרכיבי המזון יש איכות מסויימת ,מקררת, מחממת, מכווצת, מייבשת מייצרת נוזלים או ליחה וכו'.

בבואינו להרכיב תזונה שמתאימה למצבינו עלינו לאבחן ממה אנו סובלים ולאזן את זה בתזונה מתאימה. לדוגמא אם אדם סובל מסימפטומים של חום (גלי חום,הזעות, צרבות, לחץ דם גבוה) כדי לו להמנע ממזונות מחממים (תבלינים חריפים כמו ג'ינג'ר,פלפל חריף , בשר כבש ועוד) ולהעדיף מזונות מקררים (ירקות, פירות, נענע).

במטבח הסיני המסורתי נדיר למצוא מוצרי חלב וזאת מכיוון שהם מודעים לזה שהחלב מכביד על מערכת העיכול ומייצר ליחה. ישנם גם אנשים רבים שאלרגים ללקטוז (סוכר החלב) דבר שגורם לכאבי בטן ושלשולים.

איכות החלב, על פי הרפואה הסינית היא מקררת ומלחלחת (מייצרת ליחה) ועל כן צריכתו עלולה להזיק לאנשים שסובלים מתופעות של עודף ליחה. ליחה ,על פי הרפואה הסינית היא הצטברות נוזלים פתולוגית שנובעת מצריכה מוגזמת של מזונות מלחלחים, או חולשה של מערכות העיכול והנשימה וכשלון שלהן בפיזור של הנוזלים ,מצבים אלו יתבטאו בגוף בצורות שונות:

במערכת הנשימה – ליחה בגרון,מלאות וגודש בחזה, נזלת וסנוסיטיס

במערכת העיכול - נפיחות בקיבה, גזים ושלשולים

במערכת הגניקולוגית- הפרשות וגינליות, פטריות

בעור - פצעים מוגלתיים,אקנה

דלקות, עייפות וכבדות, קושי בריכוז ,כאבי ראש עמומים והשמנה. כמו כן נראה חיפוי עבה ושמנוני על הלשון.

קור יתבטא בתחושות של קור וצמרמורות, חילוף חומרים איטי ובעיות עיכול. ועל כן מי שסובל מסימפטומים אלו כדי להמנע ממוצרי חלב או להמעיט בצריכתם .כל אחד על פי מצבו.

לעומת זאת במצבים של חום ויובש בריאות ניתן לצרוך מוצרי חלב ללא חשש ,אם זאת במידה כיוון שמעכת העיכול אינה אוהבת קור ולחות.

מוצרי חלב והשמנה

להשמנה סיבות רבות, שלא תמיד נעוצות רק בצריכה מוגזמת של מזון או מזונות עתירי קלוריות. מוצרי חלב ,לרב, לא נחשבים משמינים, בעיקר אם מקפידים על אחוז שומן נמוך, אבל כאמור, אם הסיבה להשמנה נעוצה במצב של קור (שמאט את חילוף החומרים) או חולשה במערכת העיכול (שמקשה על פיזור הנוזלים בגוף ומייצרת ליחה) במקרה כזה ההמלצה היא להמנע או להמעיט ככל האפשר במוצרי חלב.

מזונות נוספים שמייצרים ליחה : מטוגנים, מתוקים, פירות הדר (פרט לאשכולית שדוקא מייבשת). במקרה כזה חשוב להקפיד על ארוחות חמות ומזינות בעלות אופי מחמם. ולא לבסס את התזונה רק על ירקות ופירות מכיוון שאלו, כאמור, מקררים. וכך למרות הערך הקלורי הנמוך שלהם לא יגרמו לירידה במשקל

הרבה ממטופלי נעים בחוסר נוחות בכיסא כשאני מדברת איתם על ויתור על מוצרי החלב ובואו נודה על האמת, זה טעים. אז הנה כמה דברים שכדאי שנשים לב בצריכת מוצרי חלב:

ככל שאחוז השומן גבוה יותר המוצר מייצר יותר ליחה ועל כן רצוי לצרוך מוצרים עם אחוז שומן נמוך (עד 5%). מוצרי חלב עיזים או כבשים קלים יותר לעיכול ומייצרים פחות ליחה (גם כאן שימו לב לאחוזי השומן).

מתוך מוצרי החלב ישנם מוצרים שדלים יחסית בלקטוז (סוכר החלב) ובאופן כללי פחות מייצרים ליחה: לבנה, קוטג', יוגורט (עדיפות לBIO). כחלופה לחלב פרה או עיזים ניתן לצרוך חלב סויה (שימו לב – איכותו מקררת ) חלב אורז או חלב שקדים.

בכדי לאזן את ייצור הליחה כדי לצרוך יחד עם מוצרי החלב מזונות חריפים עדינים שמסייעים בסילוק ליחה כמו צנון, צנונית, בצל, פפריקה, פלפל שחור.. שגם הולכים לא רע עם גבינות.

ומה לגבי הסידן?

החלב מכיל אחוזים גבוהים של סידן שחשוב להתפתחות וצפיפות העצם, אך בנוסף מכיל החלב (בעיקר חלב פרה) גם זרחן שמקשה על ספיגת הסידן לעצמות . וכך עצם הפרעת החלב על תהליך העיכול מונעת את ספיגת החומרים החיוניים ממנו. סידן קיים גם במוצרים נוספים שיכולים להוות תחליף טוב למוצרי חלב כגון טחינה, אבוקדו, קטניות, קינואה, שקדים ואגוזים.

לסיכום - אין תזונה נכונה לכולם, התאמת התזונה היא אינדיוידואלית לכל אדם. צריכת חלב בכמויות גדולות (בעיקר חלב פרה) עלולה לגרום להכבדה על מערכת העיכול וליחה במערכות השונות, כל אחד מאיתנו יכול להעריך את מצבו הבריאותי מבחינת הליחה והטמפרטורה בגופו ולהתאים את כמות צריכת מוצרי החלב הנכון לו.

הכותבת, קרן אסולין, היא מטפלת ברפואה סינית ומרצה לתזונה סינית בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים