michmoretbitchדו"ח סיכום עונת הרחצה 2010 של עמותת "צלול", שנחשף היום לראשונה, קובע: עלייה של כ- 25% במספר אירועי סגירת חופים ביחס ל-2009 במהלך עונת הרחצה. ניתוח שנתי מצביע על ירידה של כ-26% במספר הימים הכולל בהם נסגרו לרחצה

כלים

הדו"ח קורא למשרד להגנת הסביבה לגבות מהרשויות המקומיות את עלות הנזק שנגרם לחופים ולים, באמצעות קנס מנהלי, אשר יבטא את המחיר הכלכלי הגבוה שיוצר הזיהום לציבור ולסביבה.

שיאנית סגירת החופים עקב זיהום היא העיר חיפה, שחופיה נסגרו במהלך השנה האחרונה 9 פעמים למשך 41 ימים. לרגל סיום עונת הרחצה מכריזות עמותת "צלול" וחברת "קורונה" על החוף שבחר הציבור הרחב להציל במסגרת פרויקט SAVE THE BEACH: חוף מכמורת הנמצא צפונית לחוף המוכרז.

לקראת סיום עונת הרחצה, אשר תיסגר רשמית ב-7.10.10 , ערכה עמותת "צלול" דו"ח המסכם את אירועי סגירת חופי הרחצה בישראל בשל זיהום לאורך השנה, בדגש על עונת הרחצה, הנפרשת על פני כ-6 חודשים מידי שנה.

מסיכום נתוני השנה והשוואתם לשנת 2009, עולה כי חלה עלייה של כ-25% במספר אירועי סגירת חופים בזמן עונת הרחצה ( 15 אירועים השנה לעומת 12 אשתקד), יחד עם זאת, ניתן לראות שיפור ניכר במספר הימים הכולל בהם החופים נסגרו לרחצה לאורך השנה כולה (כולל עונת החורף)- ירידה של כ-26% במספר הימים לעומת אשתקד.(109 ימים בין אוקטובר 2008 עד אוקטובר 2009, לעונת 81 ימים בין אוקטובר 2009 לאוקטובר 2010).

הדו"ח קובע כי עובדה זו מלמדת על התייעלות הרשויות בטיפול באירועי זיהום אלה, אך במקביל מלמדת כי רשויות אלה לא טרחו למנוע אירועים אלו מבעוד מועד.

ע"פ דו"ח עמותת "צלול", הסיבה העיקרית לזיהום החופים ולסגירתם לרחצה ע"י משרד הבריאות הייתה ונשארה תקלות במערכות הביוב העירוניות כתוצאה מהזנחה ומתחזוקת שבר בלבד. עוד קובע הדו"ח כי אף על פי שביחס לשנת 2007, אשר סומנה כשנת שיא במספר אירועי זיהום ים- עדיין יש ירידה, מסתמנת מגמת עלייה מ-2008 ועד 2010 במספר אירועי הזיהום שאירעו לאורך השנה כולה. הדו"ח קורא למשרד להגנת הסביבה לגבות מהרשויות המקומיות את עלות הנזק שנגרם לחופים ולים באמצעות קנס מנהלי, אשר יבטא את המחיר הכלכלי הגבוה שיוצר הזיהום לציבור.

העיר חיפה סומנה בעונת רחצה זו כשיאנית סגירת החופים עקב זיהום, כאשר חופיה נסגרו במהלך עונת הרחצה 4 פעמים למשך כולל של 16 ימים (כ-50% ממשך הזמן בו היו סגורים חופים לרחצה, במהלך העונה, ברחבי הארץ עקב זיהום). אחריה ברשימה נמצאת העיר בת ים, אשר חופיה נסגרו בעקבות 4 אירועים שונים למשך 4 ימים.

כמו כן, בדו"ח ניתן למצוא פירוט מלא לגבי אירועי זיהום ים נבחרים שאירעו לאורך 2010, ופרק המתייחס למשמעות הכלכלית של סגירת חופי רחצה עקב זיהום, אשר נכתבה ע"י הכלכלן ד"ר בועז ברק.

מעמותת "צלול" נמסר כי סגירת חופי רחצה עקב זיהום, פירושה נזק כלכלי חמור, בנוסף לנזק בריאותי לציבור הרחב. עוד ציינו ב"צלול" כי יש להיזהר ממגמת העלייה שהחלה להסתמן שוב בסגירת החופים מאז 2008 וכי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם סוגיה זו היא הרתעת הרשויות המקומיות באמצעות קנס מנהלי שיבהיר כי לא ייתכן שהים יהפוך קורבן לאוזלת ידן של הרשויות בכל הקשור לטיפול בשפכים ובמערכות הביוב העירוניות. תשלום זה ייגבה מהמזהמים במקרה של תקלה, במקרה של הזרמה מכוונת ובמקרים בהם ההזרמה נעשתה באישור המשרד להגנת הסביבה. עמותת "צלול" תמשיך לעקוב אחר רשויות ומפעלים מזהמים, תערוך סקרים כלכליים לכימות הנזק ולגבייתו מהמזהמים למען ניקיון הים.

בנוסף, לרגל סיום עונת הרחצה חושפות היום עמותת "צלול" ובירה קורונה את החוף שנבחר ע"י הציבור הרחב במסגרת הפרויקט הבינלאומי Corona Save The Beach - ביוזמת חברת "קורונה" ובשיתוף עמותת "צלול", פרויקט זה הושק לראשונה בישראל לפני כחצי שנה (באפריל 2010), ובמהלכו בחר הציבור הרחב את החוף הראוי בעיניו להצלה ולשמירה מתוך רשימת החופים אשר הוצעה באתר הפרויקט.

במהלך פעילות הפרויקט, אשר מטרתה העלאת המודעות הציבורית בישראל לנושא השמירה על החופים ושימורם, הצביעו 42,655 אנשים בעד החוף אותו הם מעוניינים להציל. החוף הנבחר ברוב קולות של 20,420 הוא חוף מכמורת הנמצא צפונית לחוף המוכרז- חוף זה יזכה למעקב וטיפול ייחודיים במהלך השנה הקרובה, כאשר הדגש יושם במספר מישורים, כדוגמת גיוס תושבים הגרים בקרבת החוף לצורך העלאת המודעות למצבו, גיוס משאבים, גיוס משרדי ממשלה רלוונטיים (כדוגמת משרד הבריאות, משרד הפנים, המשרד להגנת הסביבה), למען שיקום החוף, עבודה מול הרשות המקומית במטרה לגייסה לשיקום החוף והקמת צוות מתנדבים שיאמץ את החוף ויפעל יחד עם "צלול" בפעילויות שונות הקשורות לחוף זה (הדרכה, הסברה וכד').