בעוד שניתן להשתמש באלגוריתמים של למידת מכונה כדי לנתח מערכי נתונים גדולים, חברות רבות בימינו מבצעות את הפעולות האלו למטרת קבלת תובנות לגבי התנהגות לקוחות או מגמות בשוק. בהיבט הזה, ניתוח מונע בינה מלאכותית יכול לעזור לעסקים להבין טוב יותר את הצרכים של הלקוחות שלהם וכן לפתח אסטרטגיות כדי לענות על אותם צרכים. אבל יחד עם זאת, הנה כמה דברים שתוכנות AI לא מסוגלות כיום לבצע (עדיין):
- פיתוח אסטרטגיה - תוכנת בינה מלאכותית אינה יכולה לפתח אסטרטגיה משלה או לקבל החלטות בסביבה לא ודאית, או לשפוט על סמך שיקולים מוסריים או ערכים\אתיים.
- אמפתיה - תוכנת AI אינה יכולה להזדהות עם בני אדם כדי ליצור מערכות יחסים ולהבין את הצרכים שלהם. בהיבט הזה, בינה מלאכותית לא יכולה לפעול כישות אוטונומית לחלוטין.
- פירוש רגשות - תוכנת AI אינה יכולה לפרש או להבין במדויק רגשות או ביטויים אנושיים. חסרה לתוכנות אלו את היכולת לזהות ניואנסים עדינים בשפה, מה שאומר שהיא לא יכולה ליצור כתיבת תוכן מותאמת אישית.
קרדיט לתמונות PIXABAY
כיצד ההייטק מושפע מ-AI?
ככל שטכנולוגיית הבינה המלאכותית מתקדמת במהירות, צפויה להיות לה השפעה משמעותית על תעשיית ההייטק בישראל ובעולם בכלל. באופן כללי, בינה מלאכותית יכולה לשנות את האופן שבו מוצרים מפותחים ואת האופן שבו חברות שונות מספקות שירותים. בתוך כך, אוטומציה יכולה להפוך את תהליכי הפיתוח ליעילים יותר ולהפחית את עלויות העבודה. אבל, העניין הוא, שבצל של הטכנולוגיה הזאת עומד החשש של אנשים רבים בתעשיית ההייטק ובתעשיות אחרות. בסופו של יום, תוכנות AI צריכות לקבל דלק ממקום כזה או אחר. המקום הזה הוא: אנשים שיוצרים מסדי נתונים ומאגרי מידע עבור שימוש של AI. למרות שהבינה המלאכותית עברה כברת דרך מאז הצגתה לאחרונה ע"י CHATGPT, עדיין ישנם דברים רבים שנשארו מחוץ להישג ידם של יישומים אלו. בעתיד, ייתכן שיישומי בינה מלאכותית יוכלו כבר לבנות מסדי נתונים כה מוצלחים, עד שהם יוכלו להזין את עצמם במובן מסוים.
הפוטנציאל של AI בעולם ההייטק ובכלל
בסופו של דבר, הפוטנציאל של AI לחולל מהפכה לא מסתכם רק בעולמות של כתיבת תוכן לאתרים ובעולמות הדיגיטליים. בהייטק בישראל ובעולם בכלל, הפוטנציאל של AI בהחלט עצום ומרגש. על ידי ניצול ההתקדמות הטכנולוגית הזאת, חברות ישראליות עשויות להשיג יתרון תחרותי בשוק העולמי. עם זאת, הטמעה של טכנולוגיית בינה מלאכותית עשויה ליצור גם לא מעט אתגרים עבור חלק מהעסקים הקיימים ועובדיהם. יש לחשוב היטב כיצד ניתן לעבור בצורה הטובה ביותר בעידן החדש הזה של טכנולוגיה אשר מסוגלת להניע את עצמה. בכל מקרה, בינה מלאכותית עומדת להיות חשובה יותר ויותר עבור ההייטק בישראל בשנים הקרובות, כל עוד נדע כיצד לשלב את הטכנולוגיה עם מסוגלות, יכולות וכישורים אנושיים.
השלכות טכנולוגיית ה-AI בעידן המודרני
ההשלכות הפוטנציאליות של בינה מלאכותית על תעשיות שונות היא מרחיקת לכת. ניתן לראות אותן כמעט בכל מגזר, תחום עיסוק וסוגי תעשיות שונות. במגזר הבריאות, למשל, נעשה שימוש בבינה מלאכותית כבר בימינו עבור פיתוח אבחון וטיפולים חכמים יותר למחלות, כמו גם כדי לסייע לאנשי מקצוע רפואיים בקבלת החלטות. בתוך כך, בינה מלאכותית יכולה גם לייעל את הייצור בתעשיות השונות, בפיתוח מערכות נהיגה אוטונומיות ואופטימיזציה של מפות לניהול לוגיסטי מסוגים מאוד מגוונים. בהקשר הזה של הדברים, בינה מלאכותית בשלב מסוים תרגיש כאילו היא מנהיגה את עצמה ואנחנו, בני האדם, רק צריכים להיות שם כדי לפקח על תהליכים שעוברים אוטומציה בקלות ובמהירות.
לסיכומו של עניין, יש ממה לפחד?
טכנולוגיית בינה מלאכותית לעתים קרובות עולה בשיח יחד עם תחושות של פחד וספקנות. הפחד הזה, שאמנם הוא מובן, הוא לא תמיד מוצדק. נכון להיום, נעשה שימוש בבינה מלאכותית במגוון דרכים כדי לשפר את חיינו, החל מסיוע בהפקת מידע תמציתי ומדויק ועד להפוך את התחבורה ליעילה יותר. יתרה מכך, ההשלכות האתיות הקשורות לבינה מלאכותית נחקרות על ידי חוקרים רבים בעולם.
חוקרים אלו יוצרים מודלים אחראיים של בינה מלאכותית שמעדיפים בטיחות והגינות, אבל עדיין, אין להתעלם מההשלכות השליליות הפוטנציאליות של AI. בסופו של דבר, יש דאגות די רלוונטיות לגבי הפוטנציאל של AI לשמש ככלי למניפולציות שונות ואפילו פשעים. רק לא מזמן פורסמה כתבה על מחבלים שהצליחו לייצר נשקים שונים בעזרת תוכנות AI, האקרים שלמדו מתוכנות אלו כיצד לפרוץ לאתרי אינטרנט ועוד. לכן, ממשלות, חברות וארגונים כולם עובדים יחד כדי לוודא שהעתיד הנראה לעין יהיה יעיל יותר ומדויק.