דיאטה ללא גלוטן – איך עושים את זה נכון?
ישנם ישראלים אשר נאלצים להסתדר ללא גלוטן. זה נובע מסיבות רפואיות כידוע, שכן הם מתמודדים עם מחלת צליאק. בשנים האחרונות אנחנו יכולים לראות יותר ויותר מקומות שמציעים מוצרים ללא גלוטן, בין אם מדובר בסופרמרקטים ובין אם מדובר במסעדות ובתי קפה שמציעות מנות ללא גלוטן.
דיאטה ללא גלוטן הפכה להיות פופולארית בקרב לא מעט אנשים, גם אם אינם אמורים להימנע מצריכת מרכיב זה. הסיבה היא ברורה, אנחנו כל הזמן מחפשים דיאטות חדשות שיכולות לעזור לנו לאכול נכון יותר, בריא יותר, לאכול מעט ופחות ממה שאנחנו רגילים. יש מי שמנסה לצרוך דיאטה ללא פחמימות ויש מי שמנסה תפריט שאיננו כולל גלוטן.
כאמור, היום הרבה יותר קל לקיים דיאטה ללא גלוטן בגלל שיש לא מעט מקומות בהם ניתן לאכול אוכל כזה וכן ניתן לרכוש מוצרים שונים לבית שאינם כוללים גלוטן. עם זאת, עדיין נכון יהיה לייצר תפריט דיאטה עם איש או אשת מקצוע, רצוי מאוד גם לייצר תפריט רחב כמה שיותר על מנת שלא נמצא את עצמנו אוכלים את אותם מאכלים כל הזמן. אחד הכללים הבסיסיים בכל דיאטה הוא, גיוון. אנחנו צריכים שהתפריט יכלול מרכיבים שונים וכמה שיותר מאכלים, גם על מנת שנהנה מכל אבות המזון וגם נוכל ליהנות מאוכל טעים ומשביע.
כיצד בנויה דיאטה ללא גלוטן
על מנת לבנות דיאטה כזו, אנחנו צריכים לדעת קודם מה אסור לנו להכיל בה. במילים אחרות אנחנו צריכים להבין מה זה גלוטן. מדובר בחלבון שנמצא בדגנים שונים, כגון שעורה, שיפון, חיטה, כוסמין, וקאמוט. כפי שניתן להבין, מדובר על דגנים שאנחנו משתמשים כמעט באופן תדיר מדי יום. לכן גם בניית התפריט לדיאטה שכזו צריכה להתבצע בזהירות, תוך כדי שאנחנו מוצאים את התחליפים הנדרשים.
ראשית נדגיש, אנחנו יכולים למצוא תחליפים הולמים לדגנים אלה. אנחנו יכולים למצוא היום דברי מאפה, כולל לחמים, פיצות ועוד, שאין בהם מרכיבים אלה ויש שימוש במרכיבים אחרים במקום. כל מי שביקר בשנים האחרונות בפיצריה למשל, יכול היה לראות בתפריט גם פיצה ללא גלוטן. מי שיש לו צליאק, חייב כמובן לברר לפני שהוא מזמין פיצה או דבר מאפה אחר, שאכן אין בהם גלוטן. צריך לציין שהיום אפשר למצוא גם פסטות שעשויות משיבולת שועל למשל או חומרים אחרים במקום גלוטן.
שנית, אנחנו יכולים ליהנות ממאכלים אחרים שאינם מכילים כלל דגנים. דיאטה ללא גלוטן תכלול הרבה דגים שכוללים חלבונים אחרים חשובים, בשר שכולל אף הוא חלבונים, וכמובן ירקות. מדובר על מאכלים שמספקים לנו את כל אבות המזון ואינם מסכנים אותנו בצריכת גלוטן.
שלישית, ניתן להשתמש במרכיבים כמו ביצים, זרעי פשתן, תירס, סויה, קינואה, אורז, אלה מרכיבים שאינם כוללים גלוטן ויכולים גם להשביע אותנו וגם לספק לנו את מה שאנחנו צריכים.