שר הבריאות ליצמן בוועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי: "אם תוך שבועיים לא ייפתחו 109 מיטות ב"סורוקה" – אמצא מטרה אחרת לכסף". יו"ר הוועדה ח"כ מיקי זוהר: "אגיש הצעת חוק שתאלץ את שירותי בריאות כללית להקצות כספים שהיא מקבלת מהמדינה לטובת סורוקה" - הוועדה המיוחדת לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי בראשות ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) קיימה היום (ג') דיון מיוחד לרגל יום הבריאות המצוין היום בכנסת.

כלים
שר הבריאות ליצמן בוועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי: "אם תוך שבועיים לא ייפתחו 109 מיטות ב"סורוקה" – אמצא מטרה אחרת לכסף". צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת
שר הבריאות ליצמן בוועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי: "אם תוך שבועיים לא ייפתחו 109 מיטות ב"סורוקה" – אמצא מטרה אחרת לכסף". צילום: איציק הררי, דוברות הכנסת

הדיון עסק בנושא המרכז הרפואי "סורוקה" בבאר-שבע כבית חולים יחיד המשרת כמיליון נפש - בחינת פתרונות לצמצום הפערים בבריאות כיעד לאומי. בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה ח"כ מיקי זוהר: "האיכות ורמת הטיפול והשירות הם קריטיים. מגיע לתושבי הדרום בדיוק את אותה רמת טיפול כמו במרכז הארץ. סורוקה הוא בי"ח יחיד בדרום המשרת כמיליון נפש".

שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה): "משרד הבריאות אישר לסורוקה 98 מיטות ו-20 מיטות שיקום, אך זה לא קרה ונפתחו רק 9 מיטות. הטענות של סורוקה כלפי קופ"ח כללית אינן קשורות אליי. ב2014 עד 2016 השקענו בסורוקה את הסכום הגבוה ביותר שהקצבנו לאיזשהו בי"ח בארץ עבור בינוי ותשתיות. אם לא ייפתחו מיטות אני אקח אותן ואעביר לבי"ח אחר. סוכם עם ראש העיר כי יוקם בי"ח חדש בבאר-שבע, ובתוך שלושה חודשים תונח אבן הפינה. אם בתוך שבועיים לא ייפתחו 89 מיטות+20 מיטות שיקום – אעביר את הכסף לצרכים אחרים".

רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר-שבע: "הדיונים הללו הפכו לריטואל. באנו היום לזעוק מדם ליבנו. אנחנו לא מחפשים אשמים אלא פתרונות. אנחנו מרגשים שמשחקים בנו כמו ביו-יו. סורוקה הוא נס. הם פועלים במציאות בלתי אפשרית של כוח אדם חסר. זה מאבק כדי שתושבי הדרום יקבלו את אותו טיפול רפואי כמו בשאר הארץ. חייבת להתקיים תחרות בין בתי חולים גם בנגב. רק כך קופות החולים ישקלו שיקולים נכונים בבואם לתקצב בתי חולים. לא יצא כלום מהחלטות הממשלה שהתקבלו אחרי כל המבצעים בעזה. אם לא יחול שינוי, תושבי הדרום יאבדו את האמון במדינת ישראל ואני מזהיר שנגיע למקומות לא טובים".

ח"כ שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי): "בפריפריה מתים מוקדם יותר ויש תורים יותר ארוכים. יש אחריות משותפת של משרדי האוצר והבריאות יחד עם קופ"ח כללית. יש החלטת ממשלה בנושא הזה של 98 מיטות. צריך לשנות את האופן בו מועבר הכסף דרך קופות החולים לבתי החולים שלא באופן ייעודי".

אלי כהן, סמנכ"ל כספים בקופת חולים כללית: "סורוקה נראית כמו אתר בניה כי בונים שם מחלקות חדשות. תקציב הבינוי שם הוא הגבוה מכל בתי החולים של כללית".

ח"כ עמיר פרץ (המחנה הציוני): "אמנם סורוקה צעדה קדימה, אבל שאר בתי החולים הלכו יותר צעדים קדימה והפער נשאר גדול. לא צריך לשנות את שיטת התקצוב אלא צריך לדאוג שכסף שמיועד למיטות יגיע למטרה הזו".

ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני): "אין הלימה בין הגידול באוכלוסייה בדרום לבין המענה הבריאותי. צריך תכנית שלמה ולא תכנית נקודתית, קביעת מפת עדיפות והכרזה על מצב חירום. משרד הבריאות חייב לקחת אחריות כוללת כי את התושבים לא מעניינות המחלוקות בין משרד הבריאות לקופות החולים".

ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני): "אם החלטות שהתקבלו אחרי מלחמה לא מתבצעות, אז איך נצפה שהחלטות בשגרה יבוצעו?".

מיכאל ביטון, ראש המועצה המקומית ירוחם ויו"ר מועצת הנגב: "אני קורא לשר הבריאות לדפוק על השולחן. כשאתה רוצה משהו – הוא קורה. לכללית יש מונופול בסורוקה. מועצת הנגב תלך על הראש של קופ"ח כללית. אם יהיה צורך נצא בקריאה לנטוש את הכללית".

תושבת אור הנר דיברה בכאב ובסערת רגשות וסיפרה: "אימא שלי בת 60. אין לה מקום במוסד סיעודי בדרום ושולחים אותה לרעננה. היא עומדת למות. חייבים להקים מוסדות סיעוד בדרום. אני צועקת ואין מי שיקשיב לי. מדובר פה בחיי אדם".

ח"כ חיים ילין (יש עתיד): "המדינה הזו לא מנוהלת אלא שומרת על הכיסא. המהות היא לא לשרת את העם. חשבו רק על דיור לצעירים ולא לקחו בחשבון שהתושבים הללו יזדקקו יום אחד גם לטיפול רפואי. מי שלא גר בדרום לא מבין על מה אנחנו מדברים פה. זה אחד הדיונים ההזויים שהשתתפתי בהם בכנסת. צריך נוהל של השר שכסף לבינוי יהיה צבוע".

ח"כ טלב אבו עראר (הרשימה המשותפת): "במגזר הבדואי יש 300 אלף נפש, ואפשר להקים בית חולים ברהט".

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו): "קופות החולים הם קבלני המשנה של הממשלה ועל הממשלה לפקח שחלוקת הכסף שם נכונה. את סורוקה צריך לחזק אבל גם להקים לו תחרות. צריך תכנית חומש מדידה".

ד"ר אהוד דודסון, מנהל המרכז הרפואי האוניברסיטאי "סורוקה": "יש אצלנו התקדמות גדולה בציוד, ברכש ובטכנולוגיה בעלויות של עשרות מיליוני שקלים. עם זאת, הפערים עדיין עצומים. חייבים להגדיל את חדר המיון ואת חדר הטראומה. חסרים כ-120 מיליון שקלים כדי לבנות את אותן 118 מיטות. מצד האמת, אנחנו חייבים לגדול ב-220 מיטות".

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת): "מערכת הבריאות נמצאת בדיאטה רצחנית ובתי החולים נלחמים על הפירורים. חייבים יותר כסף למערכת הבריאות לישראל".

בסיום הדיון אמר יו"ר הוועדה ח"כ מיקי זוהר כי הוועדה דורשת ממנכ"ל קופ"ח כללית לפעול במיידית ליישום החלטת הממשלה 2025 משנת 2014 להוספת 118 מיטות לביה"ח סורוקה.

בנוסף, הוועדה סבורה שחקיקה או תקנה לגבי הגדרת משאבים ייעודיים לבתי חולים היא הכרחית ומצריכה שקיפות מלאה בנוגע לחלוקת הכסף בין קופות החולים.

היו"ר ח"כ זוהר הבטיח לפעול באופן מיידי לחקיקה שתסדיר תחום זה.