כלים

לאחר שנים של עבודה מאומצת: רשות הטבע והגנים השיקה מסמך מדיניות לסביבה הימית והחופית של ישראל בים התיכון. בטקס שנערך הערב בגן לאומי אפולוניה הושק המסמך המקיף ביותר שנכתב בארץ על הטבע בים התיכון ובחופיו הישראלים. להשקת המסמך קדמו שנים של מחקרים, סקרים תת ימיים, ימי עיון ובנייה של מרכז מידע מדעי- גיאוגרפי

בטקס חגיגי שנערך היום בגן לאומי אפולוניה, השיקה רשות הטבע והגנים את מסמך מדיניות הסביבה החופית והימית של ישראל בים התיכון- מסמך בן יותר מ-1,2000 עמודים, שהוא פרי עבודה מאומצת שנעשתה ברשות הטבע והגנים בשנים האחרונות.

מסמך המדיניות מנתח את כל רצועות החוף והים של ישראל, בוחן את שימושי האדם השונים בחופים ובים, מאתר שטחים ערכיים לשימור בים ובחוף ומאגד בתוכו מידע מדעי שנאסף ומוצג על גבי שכבות גיאוגרפיות. המסמך מתווה גם כיוונים להמשך במגוון תחומים, מתכנון דרך אכיפה ומחקר מדעי נוסף וכלה בחינוך והסברה.

את המסמך כתבו וניר אנגרט, מנהל אגף שטחים פתוחים ברשות וד"ר רותי יהל, האקולוגית הימית של רשות הטבע והגנים, בסיוע אנשי מקצוע רבים ברשות ומחוצה לה. מסמך המדיניות יוצג לציבור באתר רשות הטבע והגנים ומנסחיו מקווים כי הקוראים אף יפנו אליהם הארות והערות לגבי תוכן המסמך, בכתובת מייל שנפתחה לצורך כך ותפורסם גם היא באתר.

מגוון השימושים האנושיים בים ובסביבה החופית הוא עצום- משימושים מסחריים ותעשייתיים כגון דיג, התפלת מי שתייה, נמלים, תחנות כוח, קידוחי נפט וגז, עד שימושי פנאי ונופש כגון חופי רחצה, צלילה, ספורט ימי, מרינות ומעגנות. כפי שקורה בכל שטחי ישראל הקטנה בשטחה והמאיצה בהתפתחותה, גם הסביבה הימית והחופית משנה את פניה בשנים האחרונות.

גידול האוכלוסייה יוצר לחץ פיתוח לאורך החוף, וכך גם בסביבה הימית. התשתיות הנמתחות מתחת לפני הים והמתקנים הימיים המתלווים הם בהיקף עצום הגדול פי כמה וכמה ממה שהיינו מורגלים בו לפני שנים ספורות.

מסמך המדיניות של הסביבה החופית והימית מגדיר את עקרונות השימור ואת הפעולות שהרשות צריכה לבצע על מנת להשיג את מטרות השמירה על הים והחוף של ישראל. בצד המדיניות הכללית הוגדרו לכל אחד מהמרחבים לאורך חופי הארץ גם המלצות ספציפיות לפעולה.

הדיונים והדילמות השונות נעשו תוך שיתוף רחב של מגוון הכוחות המקצועיים בתוך הרשות ומחוצה לה, וכלל המידע שימש להרכבת מיפוי גיאוגרפי של הסביבה החופית והימית, הכולל לא פחות מ-180 שכבות שונות של מידע רלוונטי.

אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "כגוף הגדול והמרכזי האמון על שמירת ערכי הטבע והנוף בישראל, רואה עצמה רשות הטבע והגנים מחויבת למציאת מענה לאתגרים בשמירת הים וחופיו במטרה למזער את הפגיעה הפוטנציאלית של מגמות הפיתוח לאורכו של הים התיכון בתחומי ישראל. מסמך המדיניות אשר הבשיל בימים אלה, מהווה אבן דרך משמעותית ביותר בהגדרת האתגרים בשמירת הסובב החופי ובגיבוש הדרכים להתמודד עם סוגיות הפיתוח וניהול המשתמשים השונים בסביבה החופית והימית.

בכך הופך מסמך זה והמידע שנאסף בו, למוקד ידע חשוב ביותר שישפיע על כלל תוכניות הפיתוח בחופים ובים בישראל. זהו מפעל אדיר וראשוני היוצא היום לאור, פרי מאמץ מקצועי שקדני וממושך של עובדי רשות הטבע והגנים שעמלו על גיבושו וכתיבתו בשנים האחרונות והשקיעו בו את מיטב הידע והמידע הקיים בתחום. ועל כך ברכתי ותודתי להם כמי שפורץ ומתווה את הדרך לקראת העתיד לבוא."

ד"ר רותי יהל, אקולוגית ימית של רשות הטבע והגנים:. ככל שהכמות והמגוון של השימושים בים גדלים, כך גדלה המודעות לשימור נבון של מרחבים אקולוגיים תוך צריכת משאבים ושימוש הוגן של אוצרות הטבע. ניהול בר-קיימא של שטח המים הטריטוריאליים של ישראל, שאותו מקדמת רשות הטבע והגנים, יאפשר ליהנות משנים ארוכות של עושר כלכלי, תרבותי ואקולוגי.

רשות הטבע והגנים הצטרפה לגופים הלומדים את הים ועורכת בשנים האחרונות סקרים ומחקרים בתחום החוף והים המעשירים את הידע על הקיים מתחת למים ושופכים אור על תופעות שטרם נחקרו, על אזורים שטרם מופו אקולוגית ועל השפעות האדם על הים. אנו תקווה כי הפצת מידע זה לגורמים מקצועיים ולציבור הרחב תתרום לשמירת הים וקרקעיתו על החי והצומח שבו, ועל הנוף והטבע החופי הייחודי בישראל."

ניר אנגרט, מנהל אגף שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים: "המסמך בונה מוקד ידע מרכזי על כל הנעשה בים ובחוף בישראל והוא המעודכן והראשון מסוגו. הכנתו דרשה ריכוז ומיון מידע רב הקיים בתחום, ביצוע סקרים, הוספת מידע והכוונת איסוף מידע בעתיד. המידע שנאסף עובד ושולב במערכת מידע גיאוגרפי, והמסמך עצמו יפורסם באתר רשות הטבע והגנים, כך שיהיה זמין לכל בעלי העניין. המסמך מהווה תחילתה של דרך ומימוש המדיניות המוצגת במסמך זה תדרוש מאיתנו עוד עבודה רבה וחשובה ושיתופי פעולה עם גופים רבים שאנו מקווים שיצטרפו לפרויקט".