רשות הטבע והגנים מפרסמת היום קול קורא להצגת טכנולוגיות רוח לייצור חשמל. הכוונה היא להציב טורבינות כאלו בגנים הלאומיים ובשמורות הטבע, כך שהחשמל שייוצר יספק את צרכי האתרים. יתרה מכך- הטכנולוגיות שייבחנו הן כאלה שתאפשרנה מכירה של עודפי החשמל שייוצר לחברת החשמל. הטורבינות, להם יצא הקול הקורא, פועלות באופן אנכי בשונה מהטורבינות הסטנדרטיות בעלות הלהבים הגדולים- הפוגעים בבעלי כנף. הקול הקורא פונה לחברות להן טכנולוגיה לייצור של עד 50 קוט"ש בשעה. ההצעות שתגענה לרשות תיבחנה ומיקום הטורבינה יתאפשר רק במקרים שיעמדו בקריטריונים של היעדר פגיעה נופית

כלים

יובל פלד, מנהל חטיבת תכנון ופיתוח ברשות הטבע והגנים: "פרמטר מרכזי בבחינת הטכנולוגיה יהיה היקף השפעת הטורבינה על הנוף והטבע. אנחנו מקווים כי בשנים הקרובות יוכלו האתרים השונים שמנהלת רשות הטבע והגנים לייצר לעצמם חשמל שמקורו באנרגיה מתחדשת. הטכנולוגיה המבוקשת שונה מהטכנולוגיה הנפוצה של שימוש באנרגית רוח בכך שהסיכון לבעל כנף, ציפורים ועטלפים הוא מינימאלי".

אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "זוהי דוגמא לכך ששמירה על הטבע היא גם שמירה על הסביבה. אחד מהאתגרים הסבוכים ביותר שעמם אנו מתמודדים הוא הצורך בהעברת תשתיות שונות- מעמודי מתח, דרך צינורות גז ועד כבישים, דרך שמורות טבע, גנים לאומיים ושטחים פתוחים בכלל, תוך פגיעה בערכי טבע, נוף ומורשת. החזון הוא להוביל בתחום החיסכון באנרגיה ולצמצמם את כמות התשתיות הפוגעות בשטחים הפתוחים. בצעד זה תהווה רשות הטבע והגנים דוגמא לכך שאפשר גם אחרת וכי פיתוח בר קיימא אפשרי גם בתחום האנרגיה והתשתיות. הטכנולוגיה שתיבחר היא כזו שלא תיפגע בטבע- טכנולוגיה ירוקה באמת. כמי שמובילים את שמירת הטבע בישראל מוטלת עלינו האחריות להיות הראשונים שיובילו ויממשו את רעיון הקיימות".

את ההצעות יש להגיש עד לתאריך 1 ביולי 2010, ולאחר מכן תבחן וועדה מקצועית של רשות הטבע והגנים את ההצעות ותזמן, על פי החלטתה, את החברות שעלו שלב להצגה מפורטת. במידה ותימצא הטכנולוגיה המתאימה הכוונה היא להציב טורבינה ראשונה באחד מהגנים הלאומיים כבר בשנה הקרובה.