בתום דיון סוער וחילופי דברים בין חברי הכנסת ונציגי האגודה לזכויות האזרח וארגוני הנכים, ובהמשך לדיון שהתקיים ביום שני השבוע, אישרה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד) את הצעת חוק ביטוח הלאומי לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
זוהי הצעת חוק ממשלתית, המבקשת להחיל קנסות על מקבלי קצבה מהביטוח הלאומי אשר אינם מעדכנים במועד או מוסרים מידע כוזב על שינוי בסטטוס שלהם, אשר עשוי להשפיע על קבלת הקצבה.
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), פתח את הדיון ואמר: "נעשתה כאן עבודה אמיתית של היועצים המשפטיים כדי לשפר את איכות החיים של האוכלוסיות החלשות. ההוראות לא יחולו על קשישים ובעלי מוגבלויות שכליות ונפשיות, אלה הסובלים מדמנציה ואלה הזקוקים להשגחה. לאזרח יישלחו בדואר רשום שתי התראות לעדכון פרטיו, שיהיו תקפות ל-4 שנים. הועדה תמשיך ותעקוב אחר יישום החוק מחשש לפגיעה באוכלוסיות החלשות".
הוועדה הכניסה את השינויים הבאים: נציג האוצר התחייב: לא ייעשה שימוש בעונשי מאסר במסגרת חוק זה, אלא בקנסות בלבד.חובת עדכון הפרטים מרגע השינוי בסטטוס תוארך ל-60 יום (במקום 30 בהצעה המקורית). המבוטחים יקבלו מכתב ובו אזהרה והודעה בארבע שפות (לא רק עברית): עברית, ערבית, רוסית ואמהרית. יחד עם זאת, את הטפסים ימלאו בעברית בלבד. ההתראות שיישלחו מטעם הביטוח הלאומי לאזרח יהיו תקפות לארבע שנים, במקום חמש בהצעה המקורית. תחילתו של חוק זה: ינואר 2012 (דורש היערכות רבה).
ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו): "הצעת החוק המעודכנת הגיעה לשולחננו רק הבוקר. זה לא אחראי, אני מבקשת לדחות את הדיון". לאחר שבקשתה נדחתה, הביעה ח"כ לוי-אבקסיס הסתייגויות מנוסח החוק (הציעה אפשרות שנזקק יודיע בעל פה אם לא מסוגל בכתב, והגשת קבלה מטעם הביטוח הלאומי למדווחים שדיווחם התקבל). ההסתייגויות לא התקבלו, וח"כ לוי-אבקסיס נטשה בזעם את הדיון: "לא נערך כאן דיון ענייני. מתעמרים באוכלוסיות החלשות ופוגעים בהם פגיעה חמורה".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) הסתייג אף הוא מהחוק, אולם חברי הקואליציה שנכחו בדיון: חה"כ ציון פיניאן וזאב אלקין מהליכוד, אורי מקלב (יהדות התורה), נסים זאב ואברהם מיכאלי מש"ס, חמד עמאר ורוברט אילטוב מישראל ביתנו – הצביעו נגד הסתייגויותיו.
נציגי האגודה לזכויות האזרח טענו: "הנוסח מניח שכולם מנסים להונות. אדם מסתכן כאן בעבירה פלילית. מה אם הוא לא יודע שהוא חייב להודיע?", ונציגי ארגוני הנכים מחו על שלא ניתנה להם אפשרות להביע עמדתם.
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, סיכם את הדיון: "כואב לי לשמוע את הביקורת, אבל ככל שנמנע הונאות של הביטוח הלאומי כך יגדל התקציב של הביטוח הלאומי שיוסת לטובת האוכלוסיות החלשות".