מה הם הפגעים מהם יש להיזהר כשבוחרים אולם חתונות או גן אירועים, מה כדאי לשאול ומה שווה לבדוק לפני שסוגרים על מקום? מספר כללי אצבע למתחתנים חסרי ניסיון באדיבות אלדד אהרוני מ'גלריית לורנס' שביפו העתיקה.
רישיון עסק – על מנת לקבל רישיון עסק אמורים בעלי אולמי השמחות וגני אירועים להקימם על קרקעות ובמבנים שיועדו לכך בתכנית המתאר העירונית. מאות לופטים במרכז ששימשו בעבר כמוסכים, מחסנים ומלטשות יהלומים עברו בשנים האחרונות הסבה לאולמות אירועים, ללא אישור או ידיעת העירייה או המועצה בשטחה הם פועלים. עשרות גני אירועים הוקמו על קרקע חקלאית בלי לקבל רישיון עסק. לדברי אלדד אהרוני מגלריית לורנס, נוצרות כתוצאה מכך סכנות רבות ומגוונות. פעמים רבות מוצא צו הריסה למבנה או לגן האירועים על ידי העירייה, והמקום ממשיך לפעול עד אשר הדחפורים עולים הקרקע ומיישרים אותה. עשרות זוגות בשנה מוצאים את עצמם בליל כלולותיהם לאחר ששילמו ממיטב כספם לאולם האירועים - אל מול שער נעול , או גל הריסות בלב שדות חקלאיים שוממים, כששלט של העירייה מודיע להם ולאורחיהם שהמקום פעל ללא רישיון ועל כן נסגר. את הכסף פעמים רבות לא ניתן להחזיר היות והמקום עובר הליך של פשיטת רגל. על כן, על מנת שלא לסבול מהתרחיש הנורא הזה, שווה לא להתפתות אל מרחבי השדות וריח האורנים, ולבקש מבעל המקום את רישיון העסק. אם אין בנמצא רישיון – מומלץ מאד להתרחק מהמקום.
בעיות תברואה - צרה נוספת הממתינה למי ששכרו בלי משים מקום ללא רישיון עסק, הוא היעדר פיקוח של העירייה ומשרד הבריאות. כתוצאה מכך, עלול המטבח הפועל במקום לפעול ללא תקנים של תברואה, ובכך לסכן את באי החתונה. בכל שנה מתפרסמות בתקשורת מספר ידיעות וכתבות המדווחות על עשרות אורחים אשר מצאו את עצמם בחדרי מיון עקב מקרים של הרעלות קיבה, כתוצאה מאכילת מזון שלא נשמר בתנאי תברואה נאותים. אף זוג לא מעוניין להיזכר כך על ידי קרוביו ומכריו, ועל כן, מומלץ כאמור לבקש רישיון עסק, ולא לסגור את האירוע בלעדיו.
היערכות לכיבוי אש - היעדר רישיון עסק, עלול להוות אזהרה לכך שהמקום כלל לא ערוך לתרחישים שליליים כמו שריפה, גשמים עזים, שטפונות ולרוחות. "יש הרואים סבירות גבוהה להישנות אסונות בדומה לזה שהתרחש באולמי ורסאי, שגם שם על המקום ללא רישיון עסק, ולא נענה לצווי הסגירה של העירייה" אומר אלדד אהרוני. לדבריו, בשל בעיות אכיפה קשות של העיריות על אולמי שמחות וגני אירועים בתחומן, מאד מומלץ לבדוק את תקני הבטיחות של המקום ולוודא שהמקום התכונן גם לתרחישי אסון.
ביטוח צד ג' – ביטוח צד ג' הוא ביטוח אשר דואג לפיצוי באי המקום בכל תאונה או נזק הנגרם להם בשל שהותם במקום. מן הסתם, מקומות שלא הקפידו על רישיון עסק, לא נוהגים לבטח את המבנים בביטוח צד ג'. במקרה של ורסאי למשל, לעשרות הפצועים ולמשפחות ההרוגים לא הייתה כתובת לתביעת פיצויים זולת העירייה אשר לא עמדה על סגירת המקום. המקום לא בוטח בביטוח צד ג'.
אגב, אחת מהתנאים הבסיסיים לביטוח מקומות בילוי וגני אירועים הוא הימצאות של רישיון עסק, כך שבלעדיו לא נוטות חברות הביטוח להעניק ביטוח, ולכן, בכל מקרה בו למקום אין רישיון עסק, לא יהיה בו על פי רוב גם ביטוח. מי שמעוניין להתחתן במקום ללא רישיון עסק, ולקחת את הסיכון – מומלץ מאד לבטח את המקום לאירוע עצמו – ביטוח קצר מועד, שאמנם יקר במקצת, אך עשוי לחסוך תביעות על מאות אלפי ₪ ויותר בתרחישי אסון.
גנרטור חירום – הפסקות חשמל לא מתוכננות הן אירוע נדיר יחסית בישראל, אך הן מתרחשות כמעט בכל עונה ובכל איזור, אם בשל החום, בשל הקור או בשל תקלה מקומית. אולמי שמחות וגני אירועים רבים, לא נערכים להפסקות חשמל שכאלה, וזוגות שלא וידאו קודם לאירוע שלמקום יש גנרטור חירום להמשך הזרם גם בעת הפסקת חשמל, עלולים לחכות יחד עם אורחיהם בחושך במשך שעות, עד אשר יחודש זרם החשמל. מדובר כאמור באירוע נדיר, אך הוא קורה בכל שנה, ומפתיע עשרות זוגות שלא נערכו לכך, באמצע החתונה.
בעיית נגישות – כ-10% מאוכלוסיית ישראל סובלת מנכות ומבעיות נגישות. בכל חתונה מוזמן לפחות אחד מ- 700 אלף הישראלים המתקשים לנוע ללא סיוע ועזרה. למרות שהחוק לנגישות עבר בכנסת לפני שנים לא מעטות, ומיושם במוסדות ובחברות רבות, הוא איננו נאכף באולמי שמחות פרטיים. דווקא במקומות בהם ההקפדה על האירוח אמורה להיות מתקדמת ביותר, סובלים עשרות אולמי אירועים מבעיית נגישות המתבטאת בין השאר בגישה בעייתית מהחנייה לאולם או לגן, שבילים או מסדרונות צרים או משובשים מכדי לאפשר מעבר של כסאות גלגלים, בעיות נגישות למעלית וממנה, חסרון בשיפועים אל האולם ואל חלקיו השונים, ועוד. אחת מהשאלות הראשונות שבני זוג אמורים לשאול את בעלי האולם או גן האירועים, היא מהי רמת ההתאמה של המקום לאירוח של מוגבלי תנועה ונכים. אם האולם לא מאפשר גישה לרוב חלקיו לנכים, שווה להחרימו, ולוא לשם הזדהות עם כאבם וסבלם של אלה שלא זכו לנוע בחופשיות בכוחות עצמם.
מפגעי רעש – אולמי שמחות רבים, וגני אירועים לצד בריכות ובשטחים חקלאיים הוקמו בסמוך לשכונות מגורים. הדבר עלול לייצר מפגעי רעש אסורים. שכנים רבים לא מוכנים להבליג על ההפרעה המתמשכת וקוראים למשטרה על מנת שתפסיק את השמחה. כך קורה ששמחת זוגות רבים נגדעת באיבה בשל סכסוכים של בעלי המקום עם השכנים, סכסוכים שהוסתרו עד החתונה מבני הזוג. מקרים הפוכים עלולים לקרות באולמות הממוקמים בלב אזורי תעשייה, כאשר בתי דפוס, מנסרות ומפעלים סמוכים לאולם עלולים לגרום לפתע לרעשים, ריחות ומפגעים אחרים העלולים לפגוע בשמחת המוזמנים בצורה קשה. על מנת למנוע את התרחישים הללו, שווה להתעדכן באתרי אינטרנט העוסקים בחתונות, ולוודא שהמקום אותו אתם רוצים להזמין, לא סובל ממפגעים שכאלו.
פשיטת רגל – אולמי שמחות לא מעטים, אפילו מכובדים ביותר, כמו 'גן אורנים' למשל, נסגרו בצורה פתאומית עקב חובות מצטברים לספקים או השתלטות של גורמי פשע. זוגות אשר נרשמו לחתונה במקומות שכאלו הופתעו לגלות כי המקום נסגר או נמצא בפשיטת רגל, וחלקם אף מיהרו לבזוז את המקום על מנת להחזיר לעצמם חלק מהשקעתם שירדה לטמיון. לדברי אלדד אהרוני, קשה מאד לחזות שנה מראש איזה מקום יפשוט את הרגל ואיזה ישרוד, אך קיימים מספר כללי אצבע ששווה לשמור עליהם על מנת להימנע מתרחיש דומה.
לדברי אהרוני, יש להבין שעסק מסחרי לא פושט רגל בין לילה, ולעיתים קרובות מקדימים את פשיטת הרגל סימנים לא מעטים. מומלץ מאד לחפש מידע על המקום במאגרי מידע עסקיים הפתוחים לכל דורש כמו למשל מאגרי 'דן אנד ברדסטריט' או מאגר המידע החדש של ההוצאה לפועל, אשר יכולים להתריע על כך שהעסק נוטה שלא לעמוד בהתחייבויותיו, לכבד צ'קים או עומד בפני חדלות פירעון. כמו כן, ממליץ אהרוני לחפש על המקום חוות דעת מהחודשים האחרונים ולראות כיצד נהגו בעלי המקומות בזוגות, והאם התנהגותם עלולה להעיד על מצוקה תזרימית.
לדברי אהרוני, ברוב המקרים מבקשים אולמי השמחות תשלומים מראש על מנת לעמוד בהוצאות הכנת האירוע. את התשלומים הללו מומלץ מאד שלא לשלם במזומן, ולא בכרטיסי אשראי, אלא בצ'קים דחויים ולא סחירים. הסיבה לכך פשוטה: במקרה שבו אולם אירועים פושט רגל, עוד בטרם קיבל הלקוח את השירות שהובטח לו, יכול אותו הלקוח לבטל את הצ'קים שטרם נפרעו. פתרון כזה לא יעמוד לצדכם אם שילמתם מראש בצ'ק, במזומן וברוב המקרים גם לא באשראי. אם בכל זאת אתם מתעקשים על תשלום במזומן – מומלץ לתת רק מקדמה קטנה על החשבון, ואת יתר התשלום לשלם או במזומן או בצ'ק דחוי עם 'קרוס', רק לאחר האירוע.
סימן נוסף לבעיה תזרימית עשויה להיות בקשתו של בעל המקום לקבל מכם צ'ק ללא הסבה. הדבר נובע על פי רוב מרצונו לנכות הצ'ק ולזכות בהזרמת כסף מזומן לפני מועד הפידיון העתידי של הצ'ק. הדבר עלול להעיד על מצוקה תזרימית – אשר עלולה להתפתח לפשיטת רגל לקראת האירוע שלכם – ועל כן, שווה מאד להתרחק מאולמי אירועים הדורשים מכם צ'קים ללא הסבה.
בעיות חנייה – אולמות אירועים רבים פותחים את שעריהם לזוגות בשעות היום, כאשר בסביבה לא נראית כל בעיית חנייה. הזוגות מצדם, עלולים לשכוח לשאול על סידורי החנייה במקום, וביום השמחה הם עלולים לעמוד בפני פרץ תלונות מפי האורחים. גם במקרה זה, ממליץ אהרוני לבדוק היטב חוות דעת של זוגות שהתחתנו במקום לפניכם, על מנת לוודא שהמקום לא סובל מבעיית חניה.
בעיה נוספת שחלק מגני האירועים ואולמות החתונות עלולים לסבול ממנה היא חניה מרוחקת, שהדרך בינה לבין האולם חשופה לגשמים ולרוחות, או שהיא משובשת או רצופה בשלוליות בוץ. אין דבר מדכא יותר לאורח שהתכונן לאירוע שעות ארוכות, כמו לזכות בקלחת של בוץ וגשם בדרך מהמכונית לאירוע. גם כאן, הצצה בחוות הדעת של הזוגות שהתחתנו במקום עשויה לחשוף בעיות שכאלה בחודשי החורף או הקיץ.
פגעי מזג האוויר – גני אירועים רבים לא ערוכים כיאות לחילופי העונות, קל וחומר בתנאי מזג אוויר משתנים ומבולבלים הרווחים בעולם בשנים האחרונות. כך למשל, בפברואר נרשמו בזה אחר זה שני גלי קור ושלג, לצד תקופות שרב וחום הגבוהים מהממוצע בעונה. כתוצאה מכך נתפסים גנים ואולמי שמחות רבים לא מוכנים, והאורחים סובלים כתוצאה מכך מחום, קרינת שמש מצמיתה, או לחלופין מגשם, ברד ורוח מקפיאה. אלדד אהרוני ממליץ לוודא לפני סגירה על מקום, שהמקום ערוך לכל תרחישי מזג האוויר, וכולל מזגנים ניידים מקררים ומחממים, שמשיות צל, וסככות נגד גשם.
אבטחה – בחודש שעבר נרצח בעל גן אירועים לאחר שניסה להפריד בקטטה בין החוגגים. מבלי להיכנס לנסיבות האסון, חשוב מאד להדגיש, שהחוק בישראל מחייב את בעלי אולמות האירועים לספק לאורחים אבטחה פעילה וראויה. כמובן שכמו בכל דבר בישראל, לא מומלץ לסמוך על בעלי המקום, ועל כן מומלץ מאד לבני הזוג לוודא מראש שהמקום נהנה ממאבטח חמוש אשר יוכל להתמודד עם כל תרחיש של אלימות או סכנה לאורחים בעת האירוע.
מנהל או מפיק אירוע- לדברי אלדד אהרוני, חתונה היא מסוג האירועים הדורשים תיאום מדוקדק בין גורמים רבים, שלעיתים קרובות לא נוהגים או רגילים לעבוד במשותף. בשל כך קיימת סבירות גבוהה מאד לכך שיותר מדבר אחד או שניים ישתבשו, וכשזה קורה, חשוב מאד שתהיה לבני הזוג, למשפחה או לאורחים כתובת אחת למענה – במקרה זה מנהל או מפיק אירוע הלוקח אחריות מלאה על התנהלות האירוע. אהרוני ממליץ מאד לזוגות לבחור באולמות המעניקים שירות גג הכולל טיפול בכל ספקי השירות כחבילה. אמנם הדבר עלול לייקר במידת מה את המחיר אותו נדרש הזוג לשלם, אך הוא מונע בעיות תיאום, פנצ'רים, ותקלות העלולות להעיב על האירוע כולו. אם בחרתם בכל זאת ללכת על מספר רב של ספקי שירות – מומלץ מאד למנות מנהל אירוע מטעמכם – מפני שבעלי האולמות, ובמיוחד כאלה שלא חוששים למוניטין שלהם, לא ידאגו לכך במקומכם.
דברים קטנים שכולם שוכחים
יש להתחשב בעוד מספר דברים קטנים שרוב הזוגות נוהגים לשכוח, אך עלולים לגרום לכאב ראש ולהוצאות לא קטנות.
כספת - הימצאות כספת מקובעת לקיר, בה ניתן לאחסן את המתנות לזוג, מהווה יתרון גדול לזוגות שמתנותיהם יקרות להם. מקרי שוד, גניבת כספי החתונה, סגירת חובות או עיקולים אינם מחזות נדירים במחוזותינו, ומספר לא מועט של סיפורים כאלה הגיעו בשנים האחרונות לתקשורת. כספת מאובטחת עשויה לפתור את רוב התרחישים הללו, ולחסוך לחתן ולכלה עשרות אלפי שקלים. אולמי שמחות וגני אירועים מובילים יציבו ליד תיבת הצ'קים או הכספת מאבטח חמוש אשר יוציא להרבה גורמים רעיונות מיותרים מהראש.
מי משלם תמלוגים לאקו"ם – אמנם העניין נדיר, אך לעיתים נדירות עורך ארגון אקו"ם ביקורת בגני אירועים, ועל סמך הביקורת מבקש תמלוגים עבור השירים שהושמעו באירוע. באקו"ם עורכים על פי רוב הערכה לגבי מספר השמעות השירים לאורך תקופה - ושולחים חשבון כולל לאולם השמחות. שווה מאד לוודא לפני החתונה מי משלם את התמלוגים, ולא לסגור את העסקה לפני שברור שההוצאות הללו לא יפלו על הזוג, אלא על אולם האירועים או הדי ג'יי.
חדר לחתן כלה – אולמות רבים מציגים בפני החתן והכלה את המקום בשיא הפאר וההדר שלו, אך בני זוג שלא בודקים את המקום בציציות, עלולים למצוא את עצמם בליל הכלולות ללא חדר פרטי ומאובזר שיאפשר להם להתרענן, לחדש את האיפור, להחליף חולצה, או סתם להירגע מצהלות האירוע. מומלץ מאד לבדוק אם חדר כזה קיים בנמצא ועומד לרשות החתן והכלה, ואם כן – מה מצבו.