לא רק שרידי חקלאות עתיקה ניתן למצוא כאן- לאורך הנחל מפוזרות מספר גתות מהתקופה הביזנטית, בורות מים ומערות קבורה, וכן מקוואות טהרה מימי בית שני. בחפירות התגלו גם ממצאים ארכיאולוגיים מהתקופה הממלוכית והעותמאנית.
בעונה זו נחל חלילים פורח בשלל צבעים –ניתן לחזות בפריחתן של הכלניות והרקפות, באירוס אחר הצהריים, בסחלבים, בשקדיות ובפריחת החלבלובים העזה וברי המזל יוכלו לצפות גם בכוס החורבות – עוף דורס המקנן בנחל.במקום נמצאת גם מערת "חלילים", אשר מורכבת ממערכת של מחילות וחללים. המחילות ופתחיהן מכונים "חלילים", ועל שמם נקרא הנחל.
בימים אלה מקודמת תוכנית לבנייה רחבת היקף בפתחת הנחל, שתפקיע אותו מידי הציבור, אשר יחד עם החניה והרחבות הסלולות התכנית תחריב את פנינת הטבע החשובה בישוב. בשבוע הבא, 15 לאפריל אמורה להתכנס הוועדה המחוזית לתכנון ובניה בירושלים לדון בהתנגדויות שהוגשו לתוכנית, כולל ההתנגדות אותה הגישו בני הנוער מחוגי הסיור של החברה להגנת הטבע.
"אנו מדריכי ומדריכות חוגי הסיירות של החברה להגנת הטבע מביעים בזאת את התנגדותנו הנחרצת למימוש תוכנית הבנייה בפתחת נחל חלילים הנמצא בלב הישוב מבשרת ציון.
כמדריכים אנו דבקים בחזון חוגי הסיירות והטבע: "תנועת ילדים ונוער המטפחת את אהבת הארץ תוך מודעות סביבתית ורואה את הטיילות ככלי מרכזי להנחלת ערכיה תוך מגמה לטפח בוגר מוביל ומשפיע בחברה הישראלית על גווניה". חזון זה מבוסס על חינוך מתמשך החל מחוגי הטבע (ילדים בכיתות א'-ד') ועד לחוגי הסיירות (ילדים ונוער מכיתה ה' ועד י"ב). במהלך הפעילות השבועית עם הילדים והנוער מנחילים המדריכים עקרונות שמירת טבע וסביבה, למידת מורשת הארץ תוך עירוב ושילוב הק הילה בנעשה סביבם. שיא המעורבות הסביבתית ממומש ע"י הנוער עצמו כ"פעילי סביבה" וכ"מדריכים צעירים". בשלב זה מוביל הנוער את דגל המעורבות הסביבתית- חברתית.
בשלושת השנים האחרונות קיימנו בנחל חלילים ובפיתחתו סיורים ללא תשלום לכלל הציבור במבשרת. את הסיורים ארגנו והדרכנו, החניכים והמדריכים יחדיו. הסיורים הללו היוו את פסגת הפעילות הסביבתית השנתית. הסיורים העניקו לנו כנוער הזדמנות לתרום את חלקנו לפעילות הקהילתית בישוב, ולשלב תוכני סביבה וטבע יחד עם הנאה ותחושת מימוש עצמי של החניכים. (מצ"ב תמונות מהסיורים השונים בנספחים.) חוגי הסיירות מתקיימים ברחבי הארץ ומונים אלפי חניכים. בירושלים וסביבתה מדובר בכמה מאות של מדריכים, חניכים ובני משפחותיהם, המוחים ומתנגדים לתוכנית הבנייה." כתבו מדריכי חוגי הסיירות לוועדת התכנון והבנייה.
לקראת הדיון, בני הנוער של היישוב, החברים בחוגי הסיור של החברה להגנת הטבע ביישוב, התגייסו להצלת הנחל: ב-9 באפריל ייערך הפנינג תרבות ירוקה ללא תשלום בנחל, בקריאה לשימורו, זאת לקראת דיון בגורל הנחל שייערך בוועדה המחוזית ירושלים.
מ-12:00 ועד 15:00 יצאו סיורים מודרכים, והמטיילים יוכלו להשתתף בתחנות בישולי שדה, יצירה לילדים, סיורים ללא תשלום, יריד אומנויות ועוד.
איך מגיעים: למגיעים מירושלים באוטובוס, קווים 154 ו-155 (יורדים בכיכר חלילים). למגיעים ברכב – רדו מכביש מספר 1 במחלף הראל ופנו לכיוון מבשרת ירושלים. בכיכר הראשונה ימינה, ומיד אחריה שמאלה. חנייה ליד בית הספר "השלום".