ואולם, המרד לא פרץ באורח פתאומי. בספר "יהודי ורשה 1943-1939: גטו – מחתרת – מרד" חוקר ההיסטוריון ישראל גוטמן, שנמנה עם מורדי הגטו, את קורות יהודי ורשה ומאבקם מאז פרוץ מלחמת העולם השנייה ועד לפרק האחרון והטרגי בדרכה של הקהילה – המרד היהודי, הריסת הגטו והשמדת אחרוני הקהילה.
ורשה הייתה מרכז החיים היהודיים במזרח אירופה. הציבור היהודי שישב בה היה הגדול והמגוּון ביותר באירופה, ורבה הייתה השפעתו בכל תחום מתחומי החיים היהודיים. רב היה משקלו גם במרקם חיי העיר. המחבר מציג ובוחן את התגובות השונות של הציבור היהודי בוורשה נוכח שיטת הרדיפות של שלטון הכיבוש הנציונל-סוציאליסטי ואת המאמצים להתמודד עם הבעיות והמועקות של הזמן.
בד בבד הוא מנתח את השאלות המורכבות שמציבה התקופה בפני החוקרים בני זמננו. במחקר רחב היריעה נפרשׂים חיי היום-יום בעיר הכבושה, המעבר לגטו ומאבק הקיום בו, פעילות היודנרט והמוסדות היהודיים, התארגנות המחתרת בגטו וצמיחתה למחתרת לוחמת, ומשולב בו דיון מעמיק במדיניות הגרמנית וביחסה של החברה הפולנית כלפי היהודים. דגש מיוחד מושם בניתוח הארגונים הפוליטיים ובעיקר תנועות הנוער, שהיו הגוף היוזם והפעיל בהכנות למרד ובלחימה.
המחקר מתבסס על תיעוד נרחב ועשיר. שימוש רב נעשה בארכיון המחתרתי שהקים בגטו ההיסטוריון עמנואל רינגֶלבּלוּם במטרה להשאיר עדות לדורות הבאים על המתחרחש. לצד המסמכים ההיסטוריים מובאים בספר קטעי יומנים, עדויות וזיכרונות אישיים, ובהם נשמע קולו הייחודי של האדם הלכוד באימי התקופה.
הספר ראה אור לראשונה בשנת 1976 ואזל מן השוק, עתה הוא מוגש עתה לקוראים במהדורה חדשה ומעודכנת בלוויית תצלומים.
פרופ' ישראל גוטמן, מגדולי חוקרי השואה בדור האחרון, נולד בוורשה בשנת 1923, השתתף במרד גטו וורשה ונפצע בו, והיה אסיר במחנות מיידנק ואושוויץ. בשנת 1947 עלה לישראל והיה חבר קיבוץ להבות חביבה עד 1971. בשנת 1961 העיד במשפט אייכמן.
היה ממייסדי "מורשת בית עדות ע"ש מרדכי אנילביץ'" ועורך כתב העת "ילקוט מורשת". ב-1975 קיבל תואר דוקטור על חיבורו "תנועת ההתנגדות והמרד המזוין של יהודי ורשה על רקע חיי הגטו 1939 – 1943" והחל ללמד באוניברסיטה העברית. היה ראש המכון הבין-לאומי לחקר השואה וההיסטוריון הראשי ביד ושם ומשמש היום בתור היועץ האקדמי של יד ושם כ"כ היה העורך הראשי של "האנציקלופדיה של השואה".
גוטמן פרסם ספרים ומאמרים רבים שזיכו אותו בפרסים חשובים ביניהם פרס שלונסקי לספרות, פרס יצחק שדה למחקר צבאי, פרס לנדאו למדעים ולמחקר, פרס התאחדות יהודי פולין וד"ר כבוד מטעם אוניברסיטת ורשה.
יהודי ורשה 1943-1939
גטו ● מחתרת ● מרד
מאת: פרופ' ישראל גוטמן
הוצאת יד ושם