לראשונה: חברי ועדת הבריאות מכל סיעות הבית חתמו על הצעת חוק להקמת רשות מזון מרכזית. חברי הוועדה שחתמו על הצעת החוק הם: חיים כץ ,עפו אגבאריה ,רחל אדטו ,שלי יחימוביץ ,אריה אלדד ,חיים אמסלם ,אריה ביבי ,אילן גילאון, אורלי לוי אבקסיס, משה (מוץ) מטלון וסעיד נפאע

כלים

פרשת רמדיה, הסיליקון בחלב, חיידק הסלמונלה ועוד רבות נוספות חשפו שוב ושוב את הכשל המתמשך בתעשיית המזון והפיקוח עליה , אשר גרם לא אחת לפגיעות בנפש. יו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ (ליכוד) הניח בשם חברי הועדה על שולחנה של הכנסת את הצעת החוק להקמת רשות מזון מרכזית.

לבקשת הוועדה, נוסחה הצעת החוק על ידי ארגון אמון הציבור והיא מתבססת על מחקר מעמיק שערך הארגון במשך שנה וחצי. צוות הארגון בראשותה של המנכ"לית גלית אבישי ומומחי מזון, מיפה את הליקויים בתחום וגיבש מתווה להקמת הרשות, שתפעל במנגנון דומה ל – FDA האמריקאי ולרגולטורים מקבילים במדינות העולם המערבי.

רשות המזון תרכז את הפיקוח על כלל הגורמים הפועלים בתחום, תוודא את בטיחות המזון והגנה על זכויות הציבור והיא תהנה מעצמאות מנהלית ומקצועית. באמצעות הקניית סמכויות רחבות המפורטות בהצעת החוק, תוכל רשות המזון המרכזית לחלק סמכויות וגבולות אחריות ולמנוע את ההתנערות המתמשכת של גורמי האכיפה השונים בטענה כי "אין זה בתחום אחריותם". הרשות תקים מערכת שתשמור את המידע הנאסף מכלל גורמי הפיקוח והמעבדות.

הרשות תפעל בשקיפות מלאה, תפרסם מיידית את ממצאי הבדיקות ובסמכותה להטיל סנקציות מנהליות ולנקוט בפעולות אכיפה שונות, כדי ליצור הרתעה משמעותית בקרב הגורמים המפוקחים. זאת, תוך הכוונה והכשרה לבטיחות מזון בשלבים השונים – החל מייצור,עיבוד ואחסנה וכלה באריזה, פרסום ושיווק. בנוסף תפתח הרשות תוכניות חירום להתמודדות עם מצבי משבר, וכן הקצאת משאבים וכוח אדם ליישום תוכניות אלה.

ראש הרשות ימונה על ידי שר הבריאות ובאישור הממשלה לכהונה בת חמש שנים. כמו כן, תמנה הממשלה את מועצה הרשות שתורכב מ-11 חברים וביניהם: נציגי משרדי האוצר, החקלאות, המשפטים, הבריאות, הגנת הסביבה, הפנים, התמ"ת לצד נציגי יצרני ויבואני המזון ונציג ציבור.

ח"כ חיים כץ, יו"ר ועדת הבריאות: "ועדת הבריאות של הכנסת רואה חשיבות עליונה בהקמת רשות מזון שתעשה סדר בכאוס ותמנע את מחדלי העתיד. רשות מזון עצמאית וחזקה מחויבת במציאות. הועדה בראשותי תגייס את כל כוחה לטובת קידום הצעת החוק".

גלית אבישי, מנכ"לית ארגון אמון הציבור מסרה: "פגיעות עקב צריכת מוצרי מזון הם עניין של יום ביומו ולראשונה בישראל ועדה של הכנסת אומרת פה אחד: עד כאן. מדובר בצעד היסטורי שיביא סוף לשינוי המיוחל. בכוונתי להמשיך וללוות את הליך החקיקה הקריטי כל כך לבריאות הציבור".