כנס אילת ה - 5 להתמודדות עם אלימות בחברה הישראלית, יתקיים השנה בין התאריכים: 9-10.6.2010 (ימים ד'-ה') במלונות "דן" ו"הרודס" באילת. ראש עיריית אילת – מאיר יצחק הלוי , מיוזמי תוכנית "אילת - עיר ללא אלימות" שהפכה למודל ארצי בזכות הצלחתה ומיושמת כיום בלמעלה מ – 80 ערים בארץ: אומר כי "תופעת האלימות הפכה לנגע בחברה הישראלית והשאלה כיצד מתמודדים עם התופעה הפכה שאלה לאומית המעסיקה את כולנו. רק התמודדות משותפת של כל הגורמים, ביניהם משטרה, רווחה, חינוך ותושבים, יכולה ליצור שינוי אמיתי ומשמעותי"

כלים

בכנס המהווה במה מרכזית לדיון לאומי מעמיק בתופעות האלימות השונות בחברה הישראלית ובדרכי ההתמודדות עימן, יתארח לראשונה ראש הממשלה - בנימין נתניהו וצפויה השתתפותם של למעלה מ – 1,000 אנשי ציבור אנשי מקצוע מתחומים שונים ובכירים במשק.

במהלך הכנס ירצו ויציגו, מיטב המומחים ואנשי המקצוע בתחום האלימות, ביניהם: יצחק אהרונוביץ' - השר לביטחון פנים, אלי ישי - סגן ראש הממשלה ושר הפנים, "גדעון סער">גדעון סער - שר החינוך, פרופ' יעקב נאמן - שר המשפטים, לימור לבנת - שרת התרבות והספורט, סופה לנדבר - השרה לקליטת העלייה, רב ניצב דודי כהן - מפכ"ל משטרת ישראל, ניצב יואב סגלוביץ' - ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל, ניצב יוחנן דנינו - מפקד מחוז דרום משטרת ישראל, יאיר גלר - ראש הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול ועוד. במהלך ימי הכנס יתקיימו במתחמי הכנס יריד ידע ולמידה, הצגות בנושאי אלימות, סדנאות, תערוכות ועוד.

בין מנחי הכנס ניתן למנות את אברי גלעד, חיים זיסוביץ', מיכאל טוכפלד , "אריה גולן">אריה גולן , רינו צרור, דוד רגב, זוהיר בהלול, מנחם הורוביץ, איילה חסון, חיים הכט, חיים ריבלין, רן אדליסט ועוד. כמו בשנים קודמות ייקחו חלק בכנס שרים, חברי כנסת, ראשי רשויות מקומיות, מנהלי משרדי ממשלה, ראשי ארגונים ועמותות, חוקרים מובילים בתחום, נציגי המגזר הפרטי ונציגי הרשויות המקומיות. כנשיא הכבוד של הכנס ישמש גם השנה השופט בדימוס מאיר שמגר.

הכנס יתקיים בחסות ובהובלת השותפים לתוכנית הלאומית "עיר ללא אלימות": המשרד לביטחון פנים בראשות השר יצחק אהרונוביץ' והקרן לידידות בראשות הרב יחיאל אקשטיין. הכנס בשיתוף עיריית אילת, יוזמת התוכנית - "עיר ללא אלימות", אשר הורחבה בשנה שעברה ל– 84 רשויות מקומיות, במגמה להרחיבה בשנים הקרובות לכל הרשויות המקומיות בארץ.

ד"ר "אורלי אינס">אורלי אינס , ראש המטה המקצועי ומי שפיתחה את המודל הייחודי של התכנית: "תוכנית עיר ללא אלימות מושתתת על הרעיון שלא ניתן להתמודד לבד עם אלימות ושרק התמודדות משותפת יכולה ליצור שינוי משמעותי. התוכנית מחברת את כלל המאמצים האזרחיים עם כלל המאמצים המשטרתיים ברמת הרשות המקומית למען התמודדות יעילה יותר עם האלימות ועם עברות איכות החיים ולמען הגברת רמת ותחושת הביטחון האישי של התושבים. כולם ישבו סביב שולחן אחד ויפעלו על בסיס תוכנית משותפת".

תוכנית "אילת עיר ללא אלימות" החלה לפעול באילת לפני חמש שנים, במטרה להגביר את תחושת הביטחון האישי של תושבי העיר והנופשים בה, לצמצם את אירועי האלימות וליצור שיפור מתמיד באיכות החיים בעיר אילת.

בבסיס התוכנית החולשת על כל תחומי החיים בזכות היותה תוכנית חוצת מערכות הוגדר חזונה: יצירת אווירה עירונית המעודדת ומקדמת ערכים של כבוד הדדי, סובלנות, דיאלוג ומשא ומתן תוך שמירה על כבוד האדם וזכויותיו, לצד הקפדה על שמירה על החוק ותגובה בלתי מתפשרת כלפי אלימות מכל סוג שהוא. התוכנית מתמקדת בלמידת גורמי הסיכון, המאפיינים והמכנים המשותפים לכל סוגי ומצבי האלימות המתרחשים בעיר וביצירת פתרונות ודרכי פעולה, הנותנים מענה רחב לתופעות השונות והמשתנות.

בהתאם להחלטת ממשלת ישראל מיושם, כאמור המודל שפותח באילת כתוכנית לאומית בעוד עשרות ערים ברחבי הארץ. "העיר אילת">העיר אילת מארחת מידי שנה את "כנס אילת להתמודדות עם אלימות בחברה הישראלית" – הכנס המוביל בתחום זה ופותחת את שעריה בפני כל. בעניין זה יצוין, כי לפני מספר חודשים ארחה "העיר אילת">העיר אילת כ – 50 ראשי רשויות שבאו ללמוד את המודל המיושם באילת.

ראש העירייה שזכה להערכה רבה מעמיתיו על ההתגייסות העירונית והמעורבות החוצה מערכות ציין: "ראשי הערים הבינו שלא מדובר בעוד אסופת פרויקטים מתוקצבת, אלא בתוכנית שיש לה "כוכב צפון" - רעיון מארגן שמרכז אליו את כל המאמצים העירוניים בנושא התמודדות עם אלימות" והוסיף: "רובם גם הבינו מה גודל המשימה ואת האתגרים הלא פשוטים שניצבים בפניהם". עו"ד "שרון מיר">שרון מיר – מנהלת התוכנית באילת ציינה: "האורחים התרשמו עמוקות מרמת העשייה הענפה, מתחושת המחויבות העמוקה של כולם, ממידת ההטמעה וההצלחה של התוכניות כפי שבאים לידי ביטוי בשטח - השפה האחידה שהעיר מדברת בה, המנהיגות והדבקות במשימה, שיתופי הפעולה והחיבור, חזות העיר ועוד".

לצד היותה מודל, ממשיכה "העיר אילת">העיר אילת להוביל בפיתוח שירותים חדשים ולשמש חממה ליוזמות חדשות בתחום ההתמודדות עם אלימות בחברה הישראלית.

הפעולות העיקריות הננקטות באילת:

אכיפה: רשת מצלמות עירונית הכוללת עשרות מצלמות בטיילת ובפארקים הציבוריים המחוברות למוקד שליטה ובקרה. סיירת אדום – שיטור משולב של פקחים ושוטרים. מתחמים מפוקחים במוקדי בילוי. מבצעי אכיפה ממוקדים.

חינוך פורמאלי: אמנת חינוך עירונית, חיזוק סמכות המחנכים, מוגנות והרא"ל בבתי הספר, אילנות בגני הילדים, מניעת הטרדות מיניות, מניעת אלימות וירטואלית, תוכניות שיטור קהילתי.

חינוך בלתי פורמאלי: מגרשי ספורט מוארים ופעילים, "נוער אילת">נוער אילת אומר לא לסמים, אלכוהול ואלימות, קומנדו חברים, תוכנית LOVE, תוכנית משאלה, תוכנית קיץ בטוח באילת, מנהיגות צעירה – ילדים ונוער, סיירת הורים וסיירות שכונתיות.

שירותים חברתיים: מרכז רב תחומי לטיפול באלימות, יחידת ייעוץ להורים, מרכז מתבגרים הורים, מרכז לנערה, טיפול בתופעת הזנות.

מערך עירוני רחב: פיתוח והכשרת כח-אדם מקצועי, פורום אכיפה עירוני, תוכנית לטיפול והתמודדות עם שוטטות וצריכת אלכוהול בקרב "בני נוער">בני נוער , פורום אירועים חריגים בחינוך, חקיקת חוקי עזר, הרצאות להורים ולציבור הרחב, שיפור חזות פני העיר, כנס אילת השנתי להתמודדות עם אלימות בחברה הישראלית.

"תוכנית עיר ללא אלימות אינה הופכת את העיר למתחם סטרילי!.נהפוך הוא. היא מציפה את הבעיות מתוך מטרה ברורה – לטפל בהן ולמגר אותן" מדגיש ראש העירייה ומוסיף, כי רק כאשר ידברו כולם בשפה אחידה המגדירה אפס סבלנות לאלימות, יושג שינוי של ממש.