בין מומחי המכון, ד"ר אנטוני לודר, מנהל מחלקת ילדים והשרות הגנטי וד"ר יורם כהן, מרכז המכון החדש. עד כה נאלצו רבים מתושבי הגליל העליון והגולן שנזקקו לשירותי מכון גנטי, לוותר על קבלת הטיפול בשל המרחק הרב ממקום מגוריהם. נשים מהאזור שהיו מעוניינות בקבלת יעוץ גנטי נאלצו לעבור תהליך מסורבל הכרוך במספר רב של הפניות שכללו: הפנייה של רופא הנשים לקופת החולים לקבלת מפרט הבדיקות הגנטיות שנקבע על פי מוצא האישה ובן זוגה, לאחר מכן הפנייה למרפאות באזור לצורך נטילת בדיקת דם גנטית שנשלחה למעבדות גנטיות מרוחקות ובהמשך, במקרים בהם התקבלה תשובה חריגה, נדרשו הנשים להגיע לייעוץ גנטי וכן, המשך בירור במרפאות גנטיות.
המכון החדש שנפתח במרכז הרפואי זיו יאפשר לתושבי הסביבה נגישות קלה לצוות מומחים מקצועי שילווה את הנבדקים לפני ואחרי הבדיקות הגנטיות.
ד"ר יורם כהן אומר, כי מטרת בדיקות הסקר הגנטיות היא לאתר נשאות סמויה בזוגות ללא היסטוריה משפחתית של חולים במחלה גנטית. זוג כזה נמצא בסיכון יתר ללידת צאצאים עם מחלה גנטית. במסגרת בדיקות הסקר נבחנות מחלות המועברות בתורשה רצסיבית (נשאי המחלה בריאים אך להם שיבוש בעותק אחד של הגן). במחלות אלו ישנו סיכון לילד חולה רק כאשר שני ההורים "נשאים" (או שאישה נשאית במקרה של מחלה תורשתית קשורה למין).
משמעות הדבר היא, כי במידה ושני ההורים נמצאים "נשאים" למחלה אשר נבדקה ישנו סיכון של 25% בכל הריון, ללידה של ילד חולה במחלה. לכן, במידה והורה אחד נבדק (בדרך כלל האם) ולא נמצא אצלה שינוי בגן, הסיכון לילד חולה נמוך מאד ואין חובה לבדוק גם את בן הזוג.
בנוסף לשירותי האבחון הטרום הריוני והטרום לידתי, יופעל גם שרות אונקוגנטי (גנטיקה של חולי סרטן) רחב ומפותח.
במרפאה האונקוגנטית מבוצעת הערכה לזיהוי הסיכון הגנטי באנשים עם סיפור משפחתי או אישי של ממאירות. לאנשים אלו מותאמת תוכנית אישית למעקב ומניעה יעילה של מחלת הסרטן. עוד מוסיף ד"ר יורם כהן, כי במעבדה הגנטית החדשה מתבצעים מחקרים במטרה לאתר ולפתח בדיקות מולקולאריות לאבחון ליקויים גנטיים הגורמים למחלות קשות ולסרטן באוכלוסיית הגליל והגולן.