תפוח האדמה, הגיע לעולם מדרום אמריקה, בחלקים גדולים של העולם הוא מהווה מאכל מאוד פופולרי, ואנו, הישראלים, מאוד אוהבים אותו, גם ילדים וגם מבוגרים.
מספר עובדות שכדאי לדעת על תפו"א:
בתפו"א בגודל בינוני יש כ – 100 קלוריות, שקול לפרוסת לחם, ומורכב ברובו מעמילן. תפ"א מכיל: כ- 2 גר' סיבים תזונתיים וכ- 2 גר' חלבון, כמויות משמעותיות של ויטמין B6 ו-C, (שחלקם נהרסים לדאבוננו במהלך הבישול), אשלגן ומגנזיום. ואינו מכיל כלל נתרן המזיק לבריאותנו.
שאלת השאלות – אז למה תפ"א נחשב משמין?
ראשית משום שאוכלים ממנו הרבה בבת אחת, ואז במקום 100 קלוריות צורכים פי כמה.
שנית, משום שמוסיפים לו רטבים שונים, כמו חמאה, שמנת, מיונז וכדומה אשר מעלים את ערכו הקלורי באופן משמעותי.
שלישית, משום שערכו הגליקמי גבוה, מה שאומר שאחרי אכילתו רמת הסוכר בדם עולה, עובדה המקשה משמעותית על הירידה במשקל.
טיפ: אם תצננו תפ"א שבושל – הערך הגליקמי יורד מעט.
יחד עם זאת, אם אוכלים אותו בחוכמה, בכמות מדודה ומוסיפים לו מעט שמן זית והרבה ירקות, הוא יכול להוות ארוחה מצויינת מדי פעם.
טיפ: בהוספת מעט רוטב לתפו"א, כדאי לבחור במיונז דל שומן ובשמנת 9% שומן - וגם אז לא להגזים.
הופעתם הפופולרית של תפוחי אדמה – צ'יפס
פחמימות מטבען סופגות הרבה שומן, לא משנה איזה סוג - שמן צמחי או חמאה. לכן הכנת תפוח אדמה בשמן עמוק גורמת לספיגה משמעותית מאוד של השומן, והערך הקלורי עולה באופן משמעותי. אם אתם חושקים בתפו"א מטוגן - חממו מחבת כבדה, פזרו מעט מאד שמן או רססו באמצעות ספריי שמן, חיתכו תפו"א לחתיכות גדולות (על מנת להקטין את הספיגה) וטגנו זמן קצר.
טיפ: על מנת להקטין את ספיגת השומן בטיגון, בשלו את תפ"א האדמה לפני הטיגון.
משהו שאולי לא ידעתם - הפירה יותר משמין מתפוחי אדמה
בדומה לצ'יפס, פירה יכול לכלול כמויות גדולות מאוד של שומן, ובמקרה של פירה השומן המועדף על רובינו זה חמאה כמובן. שימו לב לכמות השומן שמוסיפים לפירה, או ותרו על התוספת הזו לחלוטין, אכלו כמות מדודה של פירה וותרו על התוספת של פירה ביום יום ואכלו ממנה רק מידי פעם.
טיפ: בהכנת פירה הימנעו משמנת או חמאה ובהגשה קחו מנה מדודה. ובכלל, כדאי לאכול תפו"א שלם או כתוספת של אנטיפסטי בתנור עם שלל ירקות, עם מעט שמן זית ומלח.
וכמובן אין כמו תפו"א בל"ג בעומר, חם מן האש. תיהנו וחג שמח