עפרי בר-מאיר, מנהלת השיווק בחברת "בר-אל", המובילה בארץ בפיתוח וייצור מוצרים ללא גלוטן, נותנת לנו המלצות לקראת היציאה לחופשה:
2. בחירת המלון: כיום, ככל שעולה המודעות למחלת הצליאק ומגמות הבריאות תופסות מקום מרכזי יותר בעולם החופשות, בתי מלון מבינים שעליהם לספק פתרונות הולמים לכלל האוכלוסייה ועל כן מתארגנים בהתאם עם מזון ללא גלוטן לאורחיהם. אך עם זאת, לא כל בתי המלון עדיין הפנימו את העניין ולכן חשוב לברר זאת מול המלון טרם היציאה לחופשה. אופציה נוספת אשר משאירה את השליטה בידיים שלכם אך גם יותר מסורבלת היא למצוא בית מלון/צימר/דירת נופש עם מטבחון בכדי להכין בעצמכם ארוחות ללא גלוטן, ובכדי לאחסן את המזון בקירור או הקפאה.
3. אכילה בחוץ: עברו על מסלול הטיול מבעוד מועד והכינו רשימת כתובות מסודרת מראש של מסעדות המציעות מנות ללא גלוטן, חנויות למוצרי טבע וחנויות לממכר מזון נטול גלוטן. אם אתם טסים לחו"ל ניתן לברר מראש באינטרנט אם יש עמותת צליאק במדינה בה אתם מתכוונים לבקר ולקבל מהם מידע. בכל מקרה הצטיידו מראש בתיק נשנושים או כריכים שיהיה אתכם למקרה שתתקשו למצוא אופציות מתאימות לארוחה בדרך.
4. דברו את השפה: למדו גם כמה מילים בשפת המקום הקשורות למחלת הצליאק ולמזון נטול גלוטן, כדי שתוכלו להסביר את בקשותיכם לתושבי המקום, במסעדה או במקום שבו אתם מתאכסנים.
5. בטיסה: חשוב לברר אם חברת התעופה מציעה ארוחה ללא גלוטן במטוס. במידה ואין אפשרות כזו, הביאו מזון מהבית שקל לארוז כמו דגני בוקר, חטיפים, כריך מלחם נטול גלוטן, ירקות ופירות.
5. צידה לדרך: במידה ואתם נוסעים ליעד שיש חשש כי לא תמצאו בו מוצרים ללא גלוטן, כדאי להצטייד מראש במזונות שאינם מתקלקלים כמו פריכיות, קורנפלקס, פסטה יבשה, פתיתים, חטיפים, עוגיות ושימורים.
6. אתרי מידע לקהילות חולי צליאק בחו"ל: באתר האינטרנט של חברת "שר" האירופית ניתן למצוא רשימת מאפיות וחנויות לממכר מזון נטול גלוטן ברחבי העולם, ואף לקבל מידע מועיל וטיפים על חופשות ביעדים שונים המותאמות לחולי צליאק. כתובת האתר:
מנוע חיפוש מוצלח במיוחד נקרא
http://www.glutenfreeroads.com/en/
ומציע חיפוש פשוט לפי מקום של חנויות, סופרמרקטים, מסעדות, מרכזי קניות ואתרי נופש המציעים מזון ללא גלוטן, לצד חוות דעת אישיות של מבקרים שהעלו באתר.